$
משפט

הילד מתנכר לאב? סיכוי גדול שבית המשפט ישלול לו מזונות

ניכור של ילד כלפי ההורה היא עילה להפחתת או הפסקת מזונות. עו"ד טל פינק מסבירה

עו"ד טל פינק 10:2604.02.18

סעיף 9 בחוק המזונות (1959) קובע כי "רשאי בית המשפט, אם הוא סבור שמן הצדק והיושר לעשות כן, לפטור אדם מחובת מזונות, כולה או מקצתה, מחמת התנהגות מחפירה שהזכאי במזונות התנהג כלפיו”. סעיף זה על אף שאמור להיות פשוט, נתון לפרשנות רחבה. מהי התנהגות מחפירה? איך יודעים האם ההתנהגות המחפירה נובעת דווקא ממעשיו של מקבל המזונות ולא של המשלם? לצורך הבנת הסוגייה נעזרנו בעורכת הדין טל פינק העוסקת בדיני משפחה.

 

"הדין האישי בישראל (ליהודים) כפוף להלכה היהודית ולכן גם דמי המזונות כפופים לה”, אומרת עורכת הדין פינק. "תשלום המזונות לילד מעל גיל 15 הוא מדין 'צדקה לקרוב' ולכן, ברגע שילד מתנכר לאביו, הוא יוצא מגדר קרוב ואביו לא חייב לשלם עליו דמי מזונות. כמובן שההליך מורכב מכפי שהוא נשמע והדרך להפסקה או הפחתת דמי מזונות עקב התנכרות מצד הילד ארוכה וסבוכה הרבה יותר. חשוב להבהיר כי מטרת הפסקת תשלום דמי המזונות לילד המתנכר לאחד מהוריו היא לא לפתור את ההורה מתשלום אלא ללחוץ על הילד שיסכים להיפגש עם ההורה, לעתים הילד נתון ללחץ ההורה השני על אף שהוא כן מעוניין בקשר ביניהם ושלילת המזונות עשויה להיות זרז להתרצות למפגש ולהפסקת הניכור מצד הילד”.

 

"בבואו לקבוע הפסקת תשלום המזונות לילד, ישאל בית המשפט כמה שאלות לפיהן יחליט האם הסנקציה של הפסקת המזונות מוצדקת", מציינת פינק:

 

1. האם האשמה כולה תלויה בילד- בית המשפט ירצה לקבל את הרושם שהאשמה לניכור הילד היא אשמתו בלבד, ואין להורה המנוכר 'אשם תורם' לניכור הילד.

2. השפעת שלילת המזונות – אם בית משפט יתרשם כי שלילת המזונות תביא לכך שהילד יתנתק באופן מוחלט מההורה אליו הוא מתנכר, סביר להניח שלא ישתמש כלפיו באופציה קיצונית זו.

3. מצבו הכלכלי של הילד – במידה וללא דמי המזונות מצבו של הילד יורע משמעותית ולא תתאפשר לו רמת חיים סבירה, בית משפט לא ישלול את המזונות.

4. האם קיימת חלופה – היות ואופציית שלילת המזונות היא קיצונית ביותר, בתי המשפט יבדקו האם ניתן להטיל על הילד סנקציות אחרות, כגון הפחתת דמי המזונות על מנת להפעיל עליו לחץ מתון יותר.

 

עו"ד טל פינק עו"ד טל פינק

 

"במקרה שהגיע לפתחי", מספרת עו"ד פינק "פנה אלי אב לארבעה ילדים והוא מתוסכל מאד. הוא אהב את ילדיו אהבת נפש, אך גרושתו הסיתה לאט וביסודיות את הילדים נגד אביהם, ולצערי הדברים חלחלו והילדים לא הסכימו לדבר עם אביהם. כמובן, שהאב לא החסיר תשלום מזונות ולו פעם אחת (בגובה 8000 ש"ח בחודש ואף הוסיף תשלום) האב היה מחכה להם מחוץ למוסדות הלימוד והילדים היו מתעלמים ממנו, ממתין להם מתחת לבית אך הם לא הסכימו לשמוע.

 

"לבסוף, משפנה האב אלי החלטנו להגיש תביעה לבית המשפט על מנת ללחוץ את האם. להפסיק לשלם מזונות לא היתה אופציה מאחר ובהוצאה לפועל לא היו מתחשבים בזה שאין קשר בין האב לילדים והיו דורשים מן האב לשלם בכל מקרה, עד הכרעה שיפוטית. לאחר מספר חודשים נוספים בהם ניסה להתקרב ולקרב את ילדיו פנה אלי שוב ויחד עתרנו לבית המשפט בבקשה לביטול מזונות. אחרי בדיקות רבות שערך בית המשפט באמצעות אנשי מקצוע, פסיכולוגיים, הן לאב והן לילדים, קיבלנו הפחתה משמעותית למזונות אותה בחר האב לחסוך ליום בו הם ישובו וידברו איתו, בתוך מספר חודשים הקשר חודש, למיטב הבנתנו האם הפסיקה לדבר בגנותו כאשר הבינה שלדבר יש משמעות כלכלית, ויחסיו עם ילדיו שבו להיות כבעבר.

 

לסיכום, ניכור של ילד כלפי ההורה היא עילה להפחתת או הפסקת מזונות. בתי המשפט ידונו בשאלה 'האם בהפחתת או ביטול המזונות הם ישיגו את מבוקשם?' קרי, חידוש הקשר של הילד עם ההורה. אם יתרשם בית המשפט שאכן שלילת המזונות תביא לתוצאה של חידוש הקשר אזי סיכוי גדול שישתמשו בסנקציה זו.

 

עו״ד טל פינק עוסקת עוסקת בגירושים, דיני משפחה, צוואות וירושות.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x