S&P מאשררת דירוג +A לישראל עם תחזית חיובית
החברה מעריכה כי הצמיחה הממוצעת של ישראל תישמר על 3.1% בשלוש השנים הקרובות. עוד מעריכים בחברת הדירוג כי היחס בין החוב לתוצר יגיע לרמה של 58.2% עד סוף 2021
חברת הדירוג S&P אישררה את דירוג ישראל כ-A+ עם תחזית חיובית. החברה מעריכה כי הצמיחה הממוצעת של ישראל תישמר על 3% בשנים 2018 עד 2021. עוד מעריכים בחברת הדירוג כי היחס בין החוב לתוצר יגיע לרמה של 58% עד סוף 2021 לעומת 61.1% כיום.
- תקציב 2019: שלוש יוזמות של כחלון יצאו מחוק ההסדרים
- האוצר: לא נוסיף שקל לנכים. צריך להסתדר עם המסגרת
- נחתם הסכם גג בדימונה; בתוך עשור יזנק מספר התושבים ל-100 אלף
חברת הדירוג מציינת כי הפחתה של היחס בין החוב לתוצר על ידי שמירה על גירעון שנתי נמוך עשויה להביא להעלאת דירוג האשראי. מה יכול לסייע לגירעון נמוך ביטול הטבות מס לא מוצדקות וכן מלחמה בהעלמות המס - זאת אפילו ליעד של 2% (לעומת יעד גירעון של 2.9% בשנה הבאה). הדרך לעשות זאת היא לשמור על המסגרות התקציביות ולפקח על הוצאות הממשלה - זאת על רקע הפחתות המסים האחרונות שמאיימות להגדיל את הגירעון. מלבד הגירעון השנתי הנמוך, גם האינפלציה הנמוכה (שכן מעל מחצי מהחוב הממשלתי צמוד למדד המחירים) ושיעורי הצמיחה הביאו לירידת החוב הממשלתי בשנה שעברה.
הדירוג שניתן על ידי שלוש חברות הדירוג הבינלאומיות הגדולות - מודי'ס, פיץ' ו-S&P, משפיע על הריביות הניתנות למדינה כאשר היא מנפיקה איגרות חוב ובכך גם על הריביות שמקבלות חברות ישראליות, שאיתנות המשק הישראלי מהווה מדד לקביעת הדירוג עבורן.
חברת הדירוג צינה כי המשק הישראלי הוא צומח, מודרני ומגוון ונהנה ממוסדות אמינים למרות חוסר היציבות הפוליטית בארץ. ענף השירותים בארץ מוסיף לשגשג ולהביא ערך מוסף, בעיקר בתחום הטכנולוגיה והמידע.
חברת הדירוג מעריכה כי התקציב עבור 2019 יעבור ללא קושי, אולם מציינת כי הרכב הקואליציה מקשה על הממשלה להעביר שינויים מבניים מורכבים וארוכי טווח בנושאים כמו הרגולציה הכבדה, פערים בתשתיות, שילוב גברים חרדים וערבים בשוק העבודה וכמובן שוק הדיור.
לפי חברת הדירוג, השמירה על מסגרות התקציב על ידי האוצר השתפרה בשנים האחרונות. בין היתר תודות לכלל האוסר על שרי הממשלה לחוקק מהלכים ללא כל מקור תקציבי. אולם בפועל מעריכה חברת הדירוג כי הגירעון יגיע למקסימום לאור לחצים מצד השרים לקראת הבחירות הבאות, ולאור כך שלא צפויות בינתיים הכנסות חריגות בשנה הבאה (כמו אלו שהביאו לגירעון נמוך השנה ובראשן ההכנסות ממבצע מס הדיבידנד שהכניס מעל 15 מיליארד שקל בהפתעה לאוצר).
חברת הדירוג מזהירה כי היא מזהה סיכונים גיאופוליטיים מתמשכים. התפרצויות אלימות עם הפלסטינים יכולות לדבריה לא רק לגרום לעלויות חברתיות וכלכליות אלא גם להביא לתגובות חריפות מצד הקהילה הבינלאומית. בגזרה הצפונית - המלחמה בסוריה והמתיחות עם החיזבאללה מהווים איום לטווח הבינוני. למרות התמיכה האמריקאית, חברת הדירוג מזהירה כי כל מהלך צבאי יכול לפגוע בדירוג שכן הוא עשוי להרתיע משקיעים, לפגוע בצמיחה או ליצור לחצים תקציביים - בעקבות הגדלה אפשרית של תקציב הביטחון.
מה שיחזק בתקופה הקרובה את מעמדה של ישראל כיצואנית הוא המשך ייצוא השירותים שלה, בעיקר בענף ההייטק וכן המשך פיתוח שדות הגז הטבעי שלה.
עוד מזכירה חברת הדירוג את הגמישות של המדיניות המוניטרית של בנק ישראל שמתערב בשער החליפין, וזאת מעבר להתחייבותו לקזז את השפעת ייצור הגז הטבעי. לדעתה של חברת הדירוג, ההתערבות בשער החליפין של בנק ישראל פוגעת במידה מסוימת את גמישות המדיניות המוניטרית של הבנק. עוד מעריכים בחברת הדירוג כי ייסוף מתון של השקל יימשך השנה, מה שיגדיל את הלחצים של היצואנים על בנק ישראל ומשרד האוצר. עוד מוסיפים ב-S&P, כי האתגר המרכזי של אותה מדיניות מוניטרית, ששומרת על ריבית אפסית, הוא עליית מחירי הדיור.
חברת הדירוג מציינת כי למרות מאמצי הממשלה בתחום הדיור, וההגבלות שהושמו בשנים האחרונות על המשכנתאות, היעילות הנמוכה יחסית בענף הבנייה, הקושי להגדיל את ההיצע והמשך הגידול בביקוש יביאו לכך שהטיפול בבעיית הדיור עלול להימשך עוד זמן. החברה התייחסה לניתוח הסיכונים של בנק ישראל, לפיו מאחר שהיקף המשכנתאות מסך ההלוואות גדל מ-32% ל-45% בעשור האחרון, צניחה במחירי הדיור יכולה לערער את כל המשק הישראלי.