בלעדי לכלכליסט
ירידת המחירים בדרך? חברת החשמל במגעים רשמיים מול תמר בניסיון לפתוח את חוזה הגז
המגעים יתקיימו בשלב הראשון בין היועצים המשפטיים של הצדדים וזאת במטרה למצוא נוסחה מוסכמת לפיה מחיר הגז אותו רוכשת חברת החשמל מהשותפות יופחת ב-25%. בתמר אישרו את קיום הפגישה, אך לטענתם היא כלל לא תעסוק בחוזה של חברת החשמל
אחרי שורת גישושים ותכתובות לא פורמליים, חברת החשמל תחל בשבוע הבא סבב פגישות ראשון ורשמי מול שותפות תמר במטרה לנסות ולפתוח את חוזה הגז הענק שלה ולהוזיל את מחירו. כך נודע ל"כלכליסט".
- "הרגולטור אישר במודע את חוזה הגז הבעייתי של חברת החשמל"
- תעריף החשמל יקבל מכה מהמס החדש
- הרפורמה בחברת החשמל לא תאושר מחר בממשלה
חוזה חברת החשמל נחתם באמצע 2012 והוא נחשב לחוזה הגז הגדול במשק. היקף רכש הגז נע סביב 20 מיליארד דולר, ובחודשים האחרונים הוא זכה לדו"ח נוקב של מבקר המדינה שמצא שם תמחור עודף שלו על חשבון הלקוחות שנאמד ביותר מכ-8 מיליארד שקל. לחברת החשמל יש אפשרות להפחית את מחיר החוזה אולם נקודת היציאה שלו היא רק בשנת 2021, מה שגרר אותה כאמור לנסות ולפתוח את חוזה הגז קודם לכן. במידה שתירשם שם הצלחה למהלך תהיה השפעה חיובית על תעריף החשמל.
מחברת החשמל אישרו את המגעים הרשמיים ומסרו בתגובה ש"חברת החשמל פועלת בנחישות מול שותפות תמר במטרה להביא להפחתת מחיר הגז על פי ההסכם הקיים. בימים הקרובים תתקיים פגישה עסקית עם שותפות תמר".
בשותפות תמר אישרו שאכן תתקיים פגישה, אבל לטענתם היא בכלל לא תעסוק בחוזה של חברת החשמל. "בניגוד לפרסום השותפות בתמר לא מקיימות כל מו"מ על פתיחת החוזה עם חברת החשמל .שותפות תמר עומדת בקשר שוטף וקבוע עם כל לקוחותיה, ומחוייבת לכל החוזים עליהם היא חתומה", מסכמים שם.
מחר: עדויות בייצוגית בגין מחירו המופרז של הגז הטבעי
הפרסום על מו"מ כזה או אחר על מחיר הגז הטבעי תופס את שותפות תמר בסיטואציה בעייתית. מחר (ד') צפויים להתחיל שורת הדיונים בבית המשפט המחוזי מרכז בלוד דיוני ההוכחות בבקשה לאישור התובענה הייצוגית הגדולה ביותר שהוגשה אי-פעם בישראל, בסך של כ-42 מיליארד שקל, בגין מחיר הגז הטבעי המופרז לכאורה ממאגר "תמר" לחברת החשמל.
התובע הוא לקוח של חברת החשמל שמיוצג על ידי עו"ד גלעד ברנע ויצחק יערי. לטענתו שותפות תמר ניצלה את מעמדה כמונופול כדי לגבות מחיר גבוה מחברת החשמל, מחיר שמושת על הציבור באמצעות תעריף החשמל. הבקשה להכיר בתביעה כייצוגית עברה בספטמבר 2017 את משוכת ביהמ"ש העליון, שהתיר בכלל לדון בנושא ומבלי לקבע מסמרות אם יש סיכוי כזה או אחר להכיר בתביעה כייצוגית. מי שניסה לחסום את הדיון היא שותפות תמר, שנעזרה בחוות דעת של היועמ"ש, אולם כאמור בספטמבר 2017 אישר הרכב שופטי בית המשפט העליון, בראשות מי שמכהנת כיום כנשיאה, השופטת אסתר חיות, את המשכו של הדיון בהליך הייצוגי.
הדיונים בנושא ימשכו ארבעה ימים במסגרתם יעידו מומחים שונים מטעם שני הצדדים, כאשר במרץ יצטרפו לרשימת העדים גם ראש אגף התקציבים באוצר שאול מרידור, סגם לשעבר של יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה מוריס דורפמן ומנכל משרד האנרגיה אודי אדירי.