אם נתניהו ייסוג מהרפורמה, ניסנקורן עלול לחבל בתקציב
העימות על זכות השביתה מאיים על אישור הרפורמה בחברת החשמל. נתניהו מתעקש לסכל את אישורה אם בג”ץ לא ידון בנושא. ניסנקורן מתנגד, ואם נתניהו יתעקש ‑ עלול לסגת מהוויתורים לאוצר בתקציב 2019. וכחלון? הוא תקוע בין שניהם
המאבק על הגבלת זכות השביתה בין ראש הממשלה ליו"ר ההסתדרות מאיים להכשיל את הרפורמה בחברת החשמל, ואיתה גם את אישור תקציב המדינה. 4 צוותים מטעם הממשלה וחברת החשמל שוקדים בימים אלה, במלון במעלה החמישה, על הפרטים האחרונים בהסכם, במטרה להניחו על שולחן הממשלה באמצע פברואר. אבל האתגר לאישורה נמצא במקום אחר: מן העבר האחד של המתרס עומד ראש הממשלה נתניהו, שמתעקש לקיים דיון בבג”ץ על זכות השביתה של עובדי החברה, ומתנה בכך את אישורה בממשלה. מן העבר האחר עומד יו”ר ההסתדרות ניסנקורן ‑ שבמקרה שנתניהו יתקע את הרפורמה, עלול לחזור בו מהסיכומים עם משרד האוצר שאפשרו את גיבוש תקציב 2019.
- מאות עובדי חברת החשמל השתתפו באסיפת מחאה נגד הרפורמה
- ועדי חברת חשמל דורשים: קידום הרפורמה רק לאחר הצבעה
- כחלון: "הרפורמה בחברת החשמל תגביר תחרות"
עקרונות הרפורמה בחברת החשמל כבר הוצגו לציבור לפני חודש במסיבת עיתונאים חגיגית בהשתתפות ניסנקורן ושר האוצר משה כחלון, בעקבות סיכומים שהושגו בין ההסתדרות למשרד האוצר. אחת הסיבות שדחפו את ניסנקורן להסכמות האלה היה רצונו להימנע מדיון משפטי עקרוני בזכות השביתה של עובדים בענפים חיוניים ‑ דיון שהתייתר כשההסתדרות נסוגה מאיומי השביתה ונכנסה למשא ומתן עם האוצר. ניסנקורן מתנגד נחרצות לדיון כזה, שעלול להוביל לסירוס כוחה של ההסתדרות.
ואולם אף שנתניהו אינו מסתייג מעקרונות הרפורמה, הוא לא מוכן לוותר על קיום הדיון בבג"ץ, אפילו במחיר של ביטול הרפורמה כולה. נתניהו כבר דאג להוציא את הרפורמה בחברת החשמל מחוק ההסדרים כדי שתקודם בחקיקה מקבילה בכנסת, ולאחרונה אף ביקש מיו"ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון לבדוק את התועלת ממנה ‑ חודש אחרי ששר האוצר הכריז עליה חגיגית.
אלא שאם נתניהו יתעקש ‑ לניסנקורן ישנם קלפי מיקוח משלו. היחסים ההרמוניים ששררו לאחרונה בינו לבין שר האוצר כחלון אפשרו לא רק את גיבוש הרפורמה בחברת החשמל, אלא גם סיכומים אחרים שנעשו לקראת גיבוש תקציב המדינה לשנת 2019. סיכום אחד נגע לדחייה בתשלום תוספת השכר הקיבוצית במשק. ניסנקורן הסכים שהיא תידחה לשנת 2019, כשהעובדים יקבלו 1.9% במקום 1.75% שהובטחו לפני כן. ויתור זה יתרום לכחלון כ־1.8 מיליארד שקל. סיכום אחר נגע להזרמת כ־1.2 מיליארד שקל מרשות שדות התעופה לאוצר ‑ צעד שלא היה יוצא לפעול בלי סיכום מוקדם של ניסנקורן עם יו"ר הוועד המיתולוגי של הרשות פנחס עידן. כחלון, מצדו, הסכים לקיצור שבוע העבודה מ־43 ל־42 שעות.
באוצר עומדים בעימות הזה בין הפטיש לסדן. שם מרוצים מהרפורמה שגובשה. לא זו בלבד שהם השיגו איום מרומז על זכות השביתה במשק, אלא גם הוכיחו יכולת לארגן רפורמות מבניות בלי לשאול איש, ואפילו לבטל את התניית הרפורמה בתשלום פיצוי לעובדים. לכן אנשי האוצר ויתרו על הרצון להגיע לדיון בבג"ץ, ובכיר בצוות המו"מ כינה את הדחיפה לקיים את הדיון "אצבע בעין של העובדים, כדי להראות להם מי יותר חזק". לדבריו, הבג"ץ לא אפקטיבי כרגע, אבל הוא יתרום בעתיד לכל רפורמה אחרת בסקטור אחר. נחזור לבג"ץ כל פעם מחדש. קידום זכות השביתה יביא בשלב זה יותר נזק מתועלת".