נחשף בכלכליסט
"על משפחות ורטהיים ועופר למכור נכסים באופן מיידי"
מכתב שנשלח ליועמ"ש מבקש ממנו לקבוע מועד שבו משפחות ורטהיים ועופר יידרשו לבחור בין מזרחי טפחות לחברות הנדל"ן שבבעלותן
האם היועמ"ש אביחי מנדלבליט יקבע מועד שבו על משפחות ורטהיים ועופר לבחור בין האחזקות הריאליות לפיננסיות?
מנדלבליט קיבל אתמול פנייה מח"כ מרב מיכאלי מהמחנה הציוני, שבו התבקש לקבוע מתי על משפחת עופר לבחור בין האחזקה בבנק מזרחי טפחות (22.5%) לאחזקה בחברת הנדל"ן מליסרון (60.8%), ומתי על משפחת ורטהיים לבחור בין אחזקתה בבנק (21.9%) לאחזקתה בחברת הנדל"ן אלוני חץ (19.3%).
- פרצה בחוק הריכוזיות עשויה לסדר הקלות לוורטהיים ועופר
- ליאורה עופר בוחנת את מכירת מליסרון
- ועדת הריכוזיות פסלה לעידן עופר תחנת כוח בקרית גת, אבל אישרה לו בחיפה
הפנייה למנדלבליט נעשתה על רקע הפרסום ב"כלכליסט" אודות פרצה בחוק הריכוזיות שעשויה להקל על שתי המשפחות. חוק הריכוזיות, שנחקק ב־2013, קובע כי על מי שמחזיק במקביל בנכס ריאלי משמעותי ובנכס פיננסי משמעותי למכור אחד מהם עד דצמבר 2019. אולם, החוק קובע גם כי במידה שהיקף הנכסים, המכירות או האשראי של אחת החברות עלה בצורה משמעותית באופן לא אורגני, למשל באמצעות מיזוג עם חברה אחרת, עליו לפעול למימוש אחד מהנכסים עם ביצוע העסקה — ולא להמתין לסוף 2019.
בנובמבר נחתם הסכם בין מזרחי טפחות לבעלי השליטה באגוד לרכישת מלוא האחזקות בו לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל. מכיוון שההון העצמי של אגוד עומד על 2.5 מיליארד שקל, ואילו מזרחי טפחות צפוי להנפיק לו מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל, לאחר העסקה יגדל היקף הנכסים נטו של הבנק הממוזג בכמיליארד שקל. כלומר, מדובר בצמיחה לא אורגנית.
לפיכך, על ורטהיים ועופר לפעול למימוש מיידי של אחד מהנכסים. אלא שהחוק אינו קובע במפורש מהו מועד ביצוע העסקה. ישנן כמה נקודות ציון שאליהן ניתן להתייחס כך, ובבנק ישראל נמנעים לפי שעה ממתן פרשנות מדויקת לשאלה.
"לאחר המיזוג היקף הנכסים של הבנק הממוזג יגדל בכמיליארד שקל. מדובר בצמיחה לא אורגנית. חוק הריכוזיות קובע כי במקרה כזה יש לממש את אחד הנכסים — פיננסי או ריאלי — באופן מיידי. בפרסומים שונים נטען כי ישנה אי בהירות בהגדרת מועד ביצוע העסקה לצורך עמידה בדרישת חוק הריכוזיות. אני סבורה כי המועד ברור וכי על בעלי השליטה במזרחי טפחות לפעול מיידית למימוש הנכסים. אודה לך על המצאת חוות דעת בעניין", לשון המכתב.