$
משפט

על צו כינוס ותום לב

ביהמ"ש פסק לאחרונה כי כל חייב שעומד בתנאים להליך פשיטת רגל יוכל לקבל צו כינוס עוד לפני שנבדקה שאלת תום הלב

עו"ד טל פינק 15:1511.01.18
פסק דין שניתן לאחרונה על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב, חידד את ההלכה הפסוקה לפיה, למעט במקרים נדירים, כל חייב שעומד בתנאי הסף להליך פשיטת הרגל, יוכל לקבל צו כינוס, כאשר השאלה החשובה והמכרעת – האם החובות נוצרו בתום לב, תיבחן במהלכו של ההליך ולקראת אישור תוכנית הפירעון.

 

פסק הדין דן בהתנגדותו של הבנק הבינלאומי למתן צו כינוס לחייב בן 26, אשר מתנהל, לשיטתם, בצורה בזבזנית, קנה מותגי יוקרה, בילה 5 פעמים במלונות יוקרה בישראל, נטל שיעורי טיסה, רכיבה על סוסים ושכר רכבי יוקרה. לשיטת הבנק, לא היה מקום ליתן צו כינוס לחייב מראש, ויש לבטלו מיד לאחר שניתן לאור התנהלות זו.

 

המנהל המיוחד שחקר את החייב אישר את טענותיו של הבנק בדבר אורך חייו הפזרני של החייב, היעדר כל שיקול דעת בריא או הגיוני, ואדישות מופגנת כלפי חובותיו. גם הכונס הרשמי סבר כי התנהלותו של החייב נגועה בחוסר תום לב ובזבזנות.

  

עו"ד טל פינק עו"ד טל פינק

 

עם זאת, לאור העובדה כי החייב עודנו בתחילתו של ההליך, כי הוא מגיש דוחות בצורה סדירה ומשלם את התשלום החודשי, ועל מנת שתוכל להתקיים התכלית של חינוך והרגלתו של החייב להתנהלות כלכלית תקינה, נקבע כי הוא יוותר בהליך על מנת לאפשר לו לתקן את התנהגותו.

 

פסק דין זה מדגיש את המגמה בפסיקה לפיה, שאלת תום הלב באופן יצירת החוב ו/או בהתנהלות, יידחה לשלב הדיון ואישור תוכנית הפירעון. זאת, בניגוד לעבר, אז היה נבדק תום הלב עוד בתחילת הדרך.

 

יצויין כי עמדת הפסיקה הנ"ל לפיה קודם יכנס החייב להליך ושאלת תום הלב תישמע בהמשך, נקבעה גם במקרים חמורים יותר, כמו פש"ר שיכמן, אשר הורשע בסחר בנשים בעקבותיו התאבדה אחת הקורבנות, והחייב חוייב בתביעה אזרחית בסך של 1 מיליון שקלים, או פש"ר חינאווי בו החוב נוצר בגין גניבה ממעביד.

 

המשמעות הינה למעשה כי למעט במקרים חריגים, יינתן צו כינוס לכל אדם המבקש צו שכזה ואשר עומד בדרישות הסף של פקודת פשיטת הרגל (בעיקר לעניין גובה החובות), באופן כמעט אוטומטי.

 

מכאן, כל חייב שעומד בדרישות הסף של ההליך, שווה לו להתחיל בהליך פשיטת הרגל, מבלי לבחון האם יקבל בסופו של יום הפטר או לא, ובדרך זו נהנה החייב מהגנת פקודת פשיטת הרגל לאורך תקופה ארוכה אשר יכולה להגיע לכדי שנתיים ימים - בהם לא ניתן לנקוט כנגדו הליכי גבייה, לא להטיל עיקולים, לא הגבלות על רישיון הנהיגה - על אף שבסופו של יום עשוי להיקבע כי נקט בהליך שלא בתום לב, וההליך יבוטל.

 

הדבר מהווה פגיעה קשה בנושים, מאחר שגם חייב הנוקט בחוסר תום לב קיצוני בהתנהלותו ובעיקר באופן יצירת החובות, יהיה מוגן למשך תקופה ארוכה בזכות צו הכינוס, עד המועד הנדחה בו תידון שאלת תום ליבו, והם לא יוכלו לקבל את חובם ו/או לפעול לקבלו. כאשר יגיע החייב לשלב מתקדם בהליך, או שלב אישור תוכנית הפירעון, יבחן בית המשפט את תום הלב שלו בהליך ובאופן יצירת החובות.

 

כך נפסק לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים על ביטול הליך פשיטת רגל של בני זוג, אשר נמצאים בהליך פשיטת הרגל מזה כשנתיים, וזאת בטענת חוסר תום לב באופן יצירת החובות, והסתרת מידע מהכונס הרשמי והמנהל המיוחד במהלך ניהול ההליך.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x