הביטוח הלאומי: זינוק של כמעט 10% בקצבאות ששולמו ב-2017
בשנה החולפת שילם הביטוח הלאומי קצבאות ב-84.5 מיליארד שקל. תכנית חיסכון לכל ילד הובילה לזינוק של 50% בתשלומי הקצבאות בקרב ילדים, ובנוסף נמשכה מגמת הזינוק בשיעור האזרחים הוותיקיםהסיבה לזינוק בהיקף הקצבאות ששולמו: תכנית חיסכון לכל ילד ועלייה בשיעור האזרחים הוותיקים בישראל
בשנת 2017 שילם הביטוח הלאומי קצבאות בסך 84.5 מיליארד שקל, עלייה של 9.7% ביחס ל-2016 – כך עולה מנתוני המוסד המתפרסמים הבוקר לראשונה ב"כלכליסט". בביטוח הלאומי מסבירים כי הסיבות לעלייה הן תכנית "חסכון לכל ילד" בסך 4.3 מיליארד שקל, מגמת הגידול בשיעור האזרחים הוותיקים בישראל וכן שינויים נוספים בקצבאות שונות.
- אחרי 11 חודשים ללא מנכ"ל: אושר מינוי מאיר שפיגלר לתפקיד מנכ"ל הביטוח הלאומי
- מחדל המחשוב בביטוח הלאומי: כך ירדו 600 מיליון שקל לטימיון
- עו"ד של הביטוח הלאומי איים על אלמנה: "נפסיק לשלם לך גמלת שאירים"
ב-2016 שילם הביטוח הלאומי קצבאות בסך 77 מיליארד שקל. תכנית "חיסכון לכל ילד" הובילה לגידול של כ-50% בתשלומי הקצבאות בקרב ילדים, ובנוסף נמשכה כאמור מגמת הגידול בשיעור האזרחים הוותיקים – בעוד שהאוכלוסייה הכללית בישראל גדלה בקצב של כ-2% לשנה, אוכלוסיית האזרחים הוותיקים מקבלי הקצבאות גדלה בקצב של כ-4% בשנה. מדובר במגמה שצפויה להמשיך לאור העלייה בתוחלת החיים ובמקביל הצורך בשירותי בריאות ורווחה עבור אוכלוסייה זו.
כמו כן מציינים בביטוח הלאומי כי כתוצאה מהעלייה במדד המחירים לצרכן בין נובמבר 2016 לנובמבר 2017 בכ-0.3% מעודכנים סכומי הקצבאות בהתאם. זאת לאחר שנותרו ללא שינוי בארבע השנים האחרונות עקב יציבות מדד המחירים. עוד מציינים בנתונים שמפרסם היום המוסד כי השכר הממוצע בינואר 2018 יעמוד על 9,906 שקל בחודש לעומת 9,673 בינואר אשתקד – גידול של 2.4%.
עיקר המימון לקצבאות ששולמו ב-2017 הן באמצעות מקורות עצמאיים של המוסד – בייחוד גביית דמי ביטוח לאומי, תקבולים מחברות הביטוח ותקבולי ריבית על ייתרת הנכסים בביטוח הלאומי. מקורות אלה מימנו כ-77% מהקצבאות, כשהיתר מומן על ידי משרד האוצר.
שר העבודה והרווחה ח"כ חיים כץ מסר עם פרסום הנתונים כי "שיטת הקצבאות לפי עליית מדד המחירים בלבד הגדילה גם השנה את השחיקה בקצבאות הביטוח הלאומי. בימים אלה אני מוביל מהלך להעלאת כל האזרחים הוותיקים מעל לקו העוני תוך הצמדת קצבת הבטחת ההכנסה לשכר הממוצע במשק. זהו הצעד הראשון להצמדת כלל הקצבאות לעלייה הריאלית ביוקר המחיה".
מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר ציין כי "לאור הפער בין התקבולים לתשלומים, הביטוח הלאומי סיים את שנת 2017 בעודף של 9.4 מיליארד שקל. עודף זה שנוצר מהפעילות השוטפת הובילה לגידול בסך ההתחייבות של אוצר המדינה לביטוח הלאומי – מ-195 מיליארד שקל בשנת 2016 לכ-205 מיליארד בסוף שנת 2017. עודף זה אינו משנה את העובדה שיש גירעון אקטוארי כשמתחשבים בהזדקנות האוכלוסייה הצפויה. עודף זה כולל בתוכו גם את השתתפות הממשלה".