החיים הקשים של עורכי הדין: 66% נכשלו במבחני הלשכה
מתוך 2,553 נבחנים שניגשו לבחינה רק כשליש עברו אותה בציון ממוצע של 58.4. פער גדול בין בוגרי האוניברסיטאות והמכללות. אוניברסיטת ת"א עם אחוז העוברים הגבוה ביותר – 81%; 2,000 מתמחים מאיימים לעתור לבג"ץ
- נדחו עתירות המתמחים במשפטים: "אין מקום לפסול שאלות בבחינה"
- מתמחה שנכשלה בבחינות לשכת עורכי הדין: "להרוג את אפי נוה"
זוהי הבחינה הראשונה במתכונתה הנוכחית בעקבות הרפורמה בחוק לשכת עורכי הדין. השינוי במתכונת הבחינה נועד לשפר את הליך הבחינות ולוודא כי מתמחים הנגישים לבחינה ישלטו בדין המהותי, העוסק בתוכן, לצד הדין הפרוצדוראלי, כלומר הכללים הדרושים למשפט ולפתיחת תיק.
למועד הבחינה הנוכחית, שהתקיימה בירושלים לפני כשבועיים, ניגשו 1,433 מתמחים בפעם הראשונה, ושיעור המעבר שלהם עומד על 49%. 44% מסך הנבחנים במועד זה, 1,120 נבחנים, הינם נבחנים חוזרים. מתוכם, 566 נבחנים ניגשו לבחינה בפעם השנייה ושיעור ההצלחה שלהם עומד על 25% בלבד. 533 נבחנים ניגשו לבחינה בפעם השלישית ומעלה ומהם עברו 5% בלבד.
הפער שנרשם בין הנבחנים שהם בוגרי אוניברסיטאות לבין נבחנים שהם בוגרי מכללות הוא גדול. שיעור המעבר הכללי של בוגרי האוניברסיטאות הינו 75% ואילו של בוגרי המכללות רק 27%. בסך הכל נבחנו 431 בוגרי אוניברסיטאות ו-1,989 בוגרי מכללות.
באוניברסיטת ת"א, ממנה הגיעו 136 נבחנים, נרשם כאמור שיעור העוברים הגבוה ביותר – 81% וציון ממוצע של 71.6, אחריה האוניברסיטה העברית עם שיעור עוברים של 80% ואוניברסיטת בר אילן עם שיעור עוברים של 69%. המרכז הבינתחומי, עם 257 נבחנים, מופיע במקום הרביעי ברשימה עם 68% עוברים.
בתחתית הרשימה, נמצא המרכז האקדמי למשפט ולעסקים עם 14% עוברים, המכללה האקדמית צפת עם 10% עוברים והמכללה האקדמית כרמל עם 8% עוברים בלבד וציון ממוצע של 51.5.
תוצאות מבחני הלשכה ממוינות גם לפי מקום ההתמחות של הנבחנים כששיעור העוברים הגבוה ביותר נרשם בפרקליטויות השונות – 54% עם ציון ממוצע של 64.6. 95 מתמחים שהתמחו בבתי המשפט ניגשו לבחינה ומתוכם שיעור העוברים עומד על 43%. מספר הנבחנים הגבוה, לפי מקום התמחות, הוא במשרדים פרטיים, עם 1,953 מתמחים כששיעור העוברים עמד על 32% עם ציון ממוצע של 57.6.
במאי האחרון התקיימה הבחינה האחרונה ובסופה, על פי נתוני הלשכה, עלה כי רק 44% מתוך 3,436 מתמחים שניגשו לבחינה, הצליחו לעבור אותה. הבחינה הייתה האחרונה במתכונתה והתבססה בעיקר על שינון בעל פה של חוקים וכללים משפטיים. זאת בניגוד לבחינה הנוכחית, שאמורה לבחון ידע משפטי ממש ולא שינון.
איום בעתירה
בתוך כך, למעלה מ-2,000 מתמחים בעריכת דין שכרו את שירותיו של עורך הדין אילן בומבך והם מאיימים לעתור לבית המשפט בגין הליקויים והפגמים שלטענתם נפלו בבחינת ההסכמה.
המתמחים שלחו באמצעות עורכי הדין בומבך ושמוליק ספיר ממשרדו מכתב חריף לשרת המשפטים איילת שקד ולראש הוועדה הבוחנת, שופט בית המשפט העליון יוסף אלרון, עם העתק ליו"ר לשכת עורכי הדין אפי נווה. המתמחים דורשים להיפגש עם נציגי לשכת עורכי הדין בהקדם כדי שיוכלו לשטוח את טענותיהם באופן מפורט בעקבות היותם מצויים תחת "עננה וחוסר ודאות", ואשר לטענתם גורמים להם נזקים חמורים.