הבהלה לקנאביס: קרוב ל-400 בקשות לרישיונות גידול הוגשו למשרד הבריאות
לפי נתונים שמסר היום מנהל יחידת הקנאביס במשרד הבריאות 240 מהבקשות כבר אושרו. בישיבה נחשפה תופעה של הברחת זני קנאביס לארץ שמהווה חסם מרכזי ליציאתה של הרפורמה לפועל
נתונים שמסר מנהל יחידת הקנאביס במשרד הבריאות יובל לנדשפט לוועדה למאבק בסמים של הכנסת מלמדים שגידול, עיבוד ושיווק הקנאביס הפכו לאחד הענפים הכלכליים המבוקשים ביותר בישראל. 383 חוות לגידול קנאביס הגישו למשרד הבריאות בקשה לרישיון, מתוכן 242 כבר עברו את הבדיקות ואת שלב א' בהליך הרישוי. 250 משתלות קנאביס הגישו בקשות לרישיון, מתוכן 156 כבר קיבלו אישור ראשוני, וזאת לאחר שעברו בדיקת משטרה ובדיקת בעלות על הקרקע. 60 יזמים הגישו בקשה להקמת מפעל ייצור, מתוכם 29 קיבלו אישור. שני מפעלים הגיעו לשלב השלישי והאחרון בהליך הרישוי, לאחר שכבר הקימו מפעלים ועברו את הבדיקות של מכון התקינה.
- תעשיית המריחואנה בקליפורניה תגלגל 5.2 מיליארד דולר ב-2018
- קנאביס רפואי: בזמן שארדן חושש מזליגה, הכסף בורח לנו בין האצבעות
- כחלון וליצמן אימצו המלצות הצוות הבין משרדי: יותר יצוא קנאביס למטרות רפואיות
95 בתי מרקחת הגישו בקשה לשיווק מוצרי קנאביס, ומתוכם כ-72 כבר קיבלו אישורים ראשוניים. 44 בתי מסחר הגישו בקשות לשיווק בקנאביס הרפואי. מתוכם 22 קיבלו אישור ראשוני להקמת החברה, לאחר שנבדקו על ידי המשטרה.
לנדשפט דיבר בדיון מעקב אחר יישום הרפורמה בשימוש בקנאביס רפואי.עם זאת, בדיון התברר שהרפורמה הנגררת משנה לשנה צפויה להתעכב לפחות עוד שנה וחצי עד שנתיים. המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, הודיע כי תהליך הנפקת הרישיונות על ידי הרופאים יחל רק במחצית הראשונה של 2018, כאשר היא תושלם במלואה רק ב-2019. לנדשפט התחייב עם זאת שבמהלך הרבעון הראשון של 2018 מטופלים יוכלו לקבל את הקנאביס הרפואי בבתי המרקחת, "לאחר שיקבלו רישיון מרופא שהוכשר לכך".
יו"ר הוועדה למאבק בסמים ח"כ תמר זנדברג ממרצ אמרה ש"קיים פער בלתי סביר בין ההבטחות והיעדים לבין מה שקורה בשטח, ובינתיים אנשים ממשיכים לסבול בגלל בירוקרטיה, רכש שמתעכב ומערכות מחשוב שלוקח יותר מדי זמן להטמיע". כן ציינה ש"הפוטנציאל הבריאותי והכלכלי בקנאביס רפואי אדיר, וכל רגע שאנחנו מבזבזים, בא עם מחיר יקר".
בדיון נחשפה תופעה חמורה של הברחת זני קנאביס לארץ שמעכבת שמהווה חסם מרכזי לרפורמה. לגידול הקנאביס דרושים זנים בעלי "גנטיקה נקיה", אך מתברר שחלק ממי שהציגו עצמם כמפתחי זנים, הבריחו אותם ארצה. לנשפט חשף כי "רוב מה שגודל בארץ עד עכשיו, או שלא עומד בסטנדרטים, או שמבוסס על גנטיקה שהוברחה לארץ באופן לא חוקי". הוא הבהיר ש"אי אפשר לבסס את ענף הייצוא על זנים שהגנטיקה שלהם הוברחה, שכן לא ניתן לייצא משהו גנוב".