בקרוב: תחנות כוח זעירות ייצרו חשמל בשכונות מגורים
לפי רשות החשמל, בקרוב תיפתח מכסת ייצור באמצעות תחנות כוח זעירות עד לרף של 300 מגוואט; עלות הקמת תחנה זעירה היא כמיליון יורו למגוואט אחד
מדובר בביזור יוצא דופן של ייצור החשמל בישראל, שנשען עד היום על רכישה פרטנית של כל לקוח בעיקר מחברת החשמל, המחזיקה כ־95% מהביקושים למשקי בית.
לפי רשות החשמל בקרוב תיפתח מכסת ייצור חשמל באמצעות תחנות כוח זעירות עד לרף של 300 מגוואט — כ־2.2% מכושר הייצור המקסימלי של חברת החשמל.
מדובר בתחנות נקודתיות שההספק הממוצע שלהן נע בין כמה מגוואטים להיקף של 16 מגוואט, שהוא ההספק הדרוש כדי לייצר חשמל לכמה שכונות מגורים.
לא מדובר בטכנולוגיה חדישה. תחנות כוח זעירות כבר נמכרות בישראל בעיקר בפריפריה. אחת מהן, בהספק של 5 מגוואט, קמה במפעל שניב באופקים, והאחרת מתוכננת לקום במפעלי ופורג'ט באותה עיר.
עתה, כאמור, רשות החשמל מאפשרת את הקמתן במקומות שונים - שכונות מגורים, חצרות מפעלים, קיבוצים, בתי חולים, בסיסי צבא - אגב ניצול פריסת רשת חלוקת הגז הארצית. עוד מבטיחה הרשות שלבעלי המתקנים תתאפשר מכירה של האנרגיה לכל צרכן קרוב או רחוק וכן מכירה של עודפים לחברת החשמל.
בכוונת רשות החשמל להפוך כל תחנת כוח זעירה למתחרה - לא רק של חברת החשמל אלא גם של תחנות כוח פרטיות גדולות שפועלות כיום. ברשות מתכוונים לגבש מודל סחר יומי, שבו ידע כל בעל תחנה מה התעריף היומי המשוקלל ויחליט לבד אם למכור עודפים לרשת או לא.
עלות הקמת תחנה זעירה היא כמיליון יורו למגוואט אחד. בכוונת רשות החשמל לתמרץ את ההקמה שלהן עד 50% מעלות ההקמה. השכונות הראשונות שעתידות ליהנות מהקמה של תחנת כוח זעירה יהיו בירושלים כפי שנחשף ב"כלכליסט", ובתל אביב ובדימונה.