$
בארץ

הכנסת במרוץ נגד הזמן לאישור הסכם הנכים

חודש לפני שההסכם ההיסטורי להעלאת קצבאות הנכים נועד להיכנס לתוקף ‑ עדיין אין חוק, ופעילים מארגוני הנכים פוצצו את ישיבת הוועדה שעמדה לאשר אותו. מה תוקע את העסק, והאם החקיקה תושלם בזמן?

שחר אילן 08:0906.12.17

פעילים בארגוני הנכים פוצצו אתמול את ישיבת ועדת העבודה והרווחה בכנסת, שבה עמדו חברי הכנסת לאשר סוף־סוף את החוק להעלאת קצבאות הנכים. אף על פי שהסכם הפשרה בין הממשלה לנכים הושג בספטמבר, והפעימה הראשונה שלו אמורה לצאת לפועל בינואר הקרוב ‑ הבלבול חוגג. הממשלה לא הצליחה לגבש הצעה ממשלתית מסודרת, חלק מארגוני הנכים טוענים שהסכם הפשרה הוא "לעג לרש" וקוראים להמשיך במאבק, ושר העבודה חיים כץ מהליכוד הגדיל לעשות והגיש בשבוע שעבר הצעה מתחרה, שחורגת מהסכם הפשרה ב-700 מיליון שקל. "כלכליסט" מנסה לעשות סדר בבלגן.

 

 

 

למה פרצה אלימות בדיון?

 

האלימות החלה לאחר שאחד מפעילי הנכים קרא לפעילה שנייה "לרדת לצומת", וסדרני הכנסת ניסו להוציא אותו מהדיון. חלק מפעילי הנכים מתנגדים לוויתור על הדרישה לשכר מינימום, והעובדה שהפעימה הראשונה של ההסכם מגדילה את הקצבאות ב־340 שקל בלבד נראית להם לעג לרש.

 

ישיבת ועדת העבודה והרווחה אתמול. ארגוני הנכים חלוקים אם להסכים לפשרה ישיבת ועדת העבודה והרווחה אתמול. ארגוני הנכים חלוקים אם להסכים לפשרה צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

ההסכם היה אמור להיכנס לתוקף בינואר. למה הוא מגיע רק עכשיו לכנסת?

 

כי למשרדי הממשלה לא בער שום דבר. הם התווכחו ביניהם ולא הגיעו לנוסח מוסכם. יו"ר הקואליציה דוד ביטן מהליכוד, מהתומכים הגדולים של העלאת הקצבאות, החליט לבסוף שאין זמן לחכות להצעה ממשלתית.

 

אז מה תעשה הכנסת?

 

בהיעדר הצעה ממשלתית, החליטו בכנסת להשתמש בהצעה שכבר נמצאת בצנרת ‑ הצעתו של יו"ר מרצ אילן גילאון להשוות את קצבת הנכות לשכר המינימום ‑ ולהחליף את סעיפיה בפרטי הסכם הפשרה. גילאון מסביר את תמיכתו במהלך ברצון לעגן את הפשרה בחקיקה לפני שיגיעו הבחירות, והנכים יפסידו גם אותה.

 

מה ההסכם אומר?

 

שהקצבאות יוגדלו בארבע פעימות, האחרונה בהן בראשית 2021. התוספת תנוע בין 700 ל־1,800 שקל, ובמקרה של הנכים הקשים הקצבה תגיע ל־4,500 שקל לחודש. הקצבאות יוצמדו לשכר הממוצע במשק. הסכום שיכולים נכים להשתכר מעבודה בלי שינוכה כסף מהקצבה שלהם (דיסריגארד) יעלה מ־2,800 שקל ל־4,300 שקל.

 

מה גרם לשר כץ להגיש הצעה מתחרה?

 

הפעימה הראשונה, בינואר הקרוב, תעלה כ־1.3 מיליארד שקל. כץ מציע עוד תוספות לקצבאות של אוכלוסיות נכים מיוחדות בעלות של 680 מיליון שקל. המרכיב הכבד ביותר בהצעת כץ הוא הגדלת הקצבאות לנכים קשישים, שתעלה 370 מיליון שקל, ואותה משרד האוצר מסרב לממן.

 

מה הבעיה עם הקצבאות לנכים הקשישים?

 

נכים שמגיעים לגיל פרישה יכולים לבחור בין קצבת נכות לקצבת זקנה. עד עכשיו הם בחרו בדרך כלל בקצבת הזקנה, שהייתה גבוהה יותר. בעקבות ההסכם המצב יתהפך. נכים שבחרו בעבר בקצבת הזקנה יקבלו פחות. כץ טוען שהאפליה הזאת תיפסל בבג"ץ. נראה שבממשלה מעדיפים לקחת את הסיכון.

 

לאיזו מהתוספות של כץ יש סיכוי לעבור?

ביטן אומר שניתן להגדיל את הסיוע לעיוורים ולנכים עם מגבלת ניידות קשה בהיקף של כ־110 מיליון שקלים.

 

האם פיצוץ הישיבה אתמול יביא לדחייה בתשלום התוספת לקצבאות?

 

הישיבה הבאה של ועדת העבודה, שבה צפויים חברי הוועדה לאשר את החוק לקריאה ראשונה, תתקיים רק בעוד שבוע. אבל ביטן אומר שהוא נחוש לאשר את החוק סופית תוך שבועיים, כלומר אישור בוועדה ובמליאה בקריאה ראשונה בשבוע הבא, ובשבוע שאחריו גם בקריאה שנייה ושלישית.

 

אחד הדברים שמעוררים את התנגדות הנכים הוא שמשרד העבודה הגיש לוועדה רק את הפעימה הראשונה מתוך הארבע שבהסכם. הכוונה היא לעגן בחוק את כל ארבע הפעימות כדי שממשלות עתידיות יתקשו לבטל אותן.

 

האם בשבוע הבא הנכים לא יתפרעו בישיבה?

 

בישיבה ביום שני הבא יוקצה לכל ארגון נכים נציג אחד בתקווה שהדבר יבטיח את השמירה על הסדר.

 

האם הפגנות הנכים יימשכו לאחר אישור החוק?

 

עוצמת המאבק של הארגונים שמתנגדים לפשרה מעידה שגם הם מבינים שמרגע שהחוק יאושר, המוטיבציה של פעילים להצטרף לחסימות הכבישים תפחת מאוד, ויהיה קשה יותר לגייס תמיכה ציבורית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x