רשלנות רפואית בטיפולי קוסמטיקה ואסתטיקה
עולם הקוסמטיקה הוא תחום המוקדש כולו ליופי ולטיפוח, אולם לצד הרצון להיראות טוב יותר, חשוב לדעת כי גם במסגרת טיפולי קוסמטיקה ואסתטיקה עלולה להתרחש רשלנות רפואית. בין אם מדובר בטיפול פנים, בהסרת שיער בלייזר או בניתוח פלסטי, יכול להיגרם למטופל נזק פיזי חמור בשל רשלנות הגורם המטפל
מטופלת עברה טיפולי הסרת שיער בלייזר ברגליים וכתוצאה מן הטיפול סבלה מכוויות קשות. לאחר פנייה לעורך דין המתמחה ברשלנות רפואית, התברר כי המטפלת שביצעה את הטיפולים, לא הייתה בעל הכשרה מקצועית מתאימה. המטפלת לא בדקה את התאמתה של המטופלת לסוג הטיפול ולא הייתה מיומנת מספיק בשימוש במכשיר הלייזר. כל אלו הובילו לנזקים הקשים מהם סבלה המטופלת והוגשה תביעה לפיצוי כספי. העדר מיומנות הוא אחד הגורמים המרכזיים לרשלנות רפואית בתחום הקוסמטיקה ועל כן ישנה חשיבות רבה לוודא, טרם תחילת הטיפול, כדי למרכז הרפואי, כמו גם למטפלים המועסקים בו, יש את ההכשרה, הידע והניסיון המתאימים לבצע את הטיפולים בהצלחה.
אי קבלת הסכמה מדעת
טיפולים אסתטיים אינם הכרח רפואי, אלא מדובר לרוב בהליכים אלקטיביים, אשר המטופל מעוניין בהם כדי לשפר את מראהו החיצוני. אולם יחד עם זאת, חשוב להבין כי מדובר בטיפול רפואי לכל דבר ומשכך, מחויב המטפל למסור למטופל את כל המידע אודות הטיפול על מנת שיוכל לתת הסכמה מדעת: מהו משכו של הטיפול, מהי התוצאה הצפויה, מהם אחוזי ההצלחה של הטיפול, האם ישנם סיכונים, תופעות לוואי, משך ההחלמה, אפשרויות חלופיות וכיו"ב. כאשר המטופל לא קיבל את כל האינפורמציה הרלוונטית, הרי שלא נתן הסכמה מדעת לטיפול וזוהי עילה לתביעה בגין פגיעה באוטונומיה. אם נגרם למטופל נזק פיזי ממשי כתוצאה מן הטיפול, נזק אשר לו ידע עליו, היה בוחר שלא לעבור את הטיפול האסתטי, יוכל להגיש תביעה גם בגין רשלנות רפואית.
רשלנות בשלב המעקב הרפואי
ישנם מקרים בהם הטיפול האסתטי בוצע בהצלחה אולם הגורם המטפל התרשל בשלב המעקב הרפואי ובשל כך, גרם לנזק פיזי חמור שלא היה מתרחש לולא רשלנות המטפל. כך למשל, לאחר ניתוח פלסטי כגון הגדלת חזה, מחויב המנתח לעקוב היטב אחר מצב המטופלת בעת האשפוז ולוודא כי לא מתפתח זיהום או כל בעיה רפואית אחרת בעקבות הניתוח. כמו כן, על הרופא לזמן את המטופלת לבדיקות מעקב ולוודא כי היא מחלימה כהלכה ואינה סובלת מתופעות או תסמינים הדורשים טיפול. מחדל לבצע מעקב רפואי כנדרש, עלול לגרום להעדר אבחון של בעיה רפואית או אבחון מאוחר ועל כן לגרום להחמרה במצב, היות שהמטופל/ת אינם מקבלים את הטיפול הנדרש להם.
הגשת תביעה לפיצויים
רשלנות רפואית בטיפולי קוסמטיקה ואסתטיקה יכולה לגרום לנזקים פיזיים למטופל ובמצב זה תקום לנפגע עילה לתביעה נזיקית כספית. במסגרתה, ניתן יהיה לדרוש פיצוי כספי בגין כל הנזקים שנגרמו כתוצאה מהטיפול הרשלני. נדגיש כי תביעה זו תכלול הן נזק ממוני, למשל, החזר בגין הוצאות רפואיות להן נדרש הנפגע ואובדן ימי עבודה והן פיצוי כספי בגין נזק שאינו ממוני, קרי, הנזק הנפשי, אשר מלווה את הפגיעה הפיזית. לא פעם, עוגמת הנפש והפגיעה בהנאות החיים היא הנזק המרכזי של רשלנות רפואית בטיפולים קוסמטיים ובתי המשפט מכירים בכך ופוסקים פיצויים נאותים לנפגעים. גובה הפיצוי שייפסק לנפגע בתביעה מסוג זה, תלוי בנסיבות המקרה. בית המשפט בוחן בין היתר את חומרת הנזק ומשכו ואת טיבה והיקפה של הרשלנות הרפואית, כלומר, עד כמה חרג הגורם המטפל מסטנדרט הטיפול הסביר במקרה דנן.
עורכת הדין נירית פליישמן עוסקת בדיני נזיקין ורשלנות רפואית