$
רכב

חשיפת כלכליסט

ראש המוסד יוסי כהן התערב בסכסוך על זיכיון יבוא רכבי קיה

בעת שכיהן כסגן ראש המוסד תיווך כהן בין אדם שעבד כמרגל עבור יבואן הרכב מיכאל לוי לבין עורך דינו של יריבו, יבואן הרכב רמי אונגר; כהן התקשר למרגל ואמר לו ש"כדאי לו להיפגש עם העו"ד של אונגר"; כך עולה מעדות שמסר אתמול המרגל, שבהמשך ערק לצד של אונגר, בביהמ"ש; היבואנים שקועים בסכסוך עסקי מר על זיכיון יבוא קיה ומנהלים תביעות זה נגד זה

תומר גנון, זוהר שחר לוי ותומר הדר 06:5330.11.17

ראש המוסד יוסי כהן התערב בעבר בסכסוך עסקי מר בין יבואני הרכב רמי אונגר ומיכאל לוי על זיכיון ההפצה של רכבי קיה הקוריאנים בישראל. מעורבותו נעשתה בתקופה שכיהן כסגן ראש המוסד.

 

הדברים עלו מעדות שמסר אתמול בבית המשפט אבירם הלוי, סגן מפקד סיירת מטכ"ל לשעבר שעבד עבור לוי ובהמשך העיד נגדו בבית המשפט. הלוי, אמר את הדברים במסגרת דיון בתביעות ההדדיות שמנהלים אונגר ולוי על הזיכיון, שמניב הכנסות של מאות מיליוני שקלים בשנה.

 

הראשון ששכר את הלוי הוא מיכאל לוי, הבעלים של סוכנות מכוניות לים התיכון (סמל"ת). לוי שכר את שירותיו כדי שיאסוף ראיות לתביעה שהכין נגד חברת טלקאר של אונגר ואשתו, שקיבלו את הזיכיון ליבוא רכבי קיה - זיכיון שהיה בידי סמל"ת עד 2007. בתביעה, לוי העלה טענות כי אונגר ואנשים מטעמו שילמו שוחד לבכירים בחברת קיה הקוריאנית כדי לקבל את הזיכיון. אונגר מצדו הגיש תביעה נגדית, שבה טען כי לוי ביצע פעולות ריגול באמצעות הלוי ובכך פגע בפרטיותו והסב לו נזקים כספיים.

 

בתצהיר מטלטל שהגיש לבית המשפט בשנה שעברה חשף הלוי, המיוצג ע"י עו"ד רועי בלכר, שלל פעולות לא חוקיות שביצע לטענתו כדי לאסוף מידע רגיש על אונגר וחברת טלקאר. לפי עדותו של הלוי, פעולות אלו כללו בין היתר פריצה למחשב של טלקאר, השתלת תוכנת סוס טרויאני, גניבת מסמכים, ביצוע הקלטות סתר וקיום פגישות תחת מסווה.

 

אבירם הלוי אבירם הלוי צלם: עמית שעל

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט" ביולי 2016, לפני כשנתיים עבר הלוי צד בסכסוך המשפטי - לטובת אונגר. הלוי, שקיבל מבעלי סמל"ת כמיליון שקל על עבודות הריגול שביצע לטענתו, עבר צד לאחר שחוקרים פרטיים שנשכרו על ידי אונגר הצליחו לטמון לו מלכודת ולתעדו מתוודה על חלק מהפעולות הלא חוקיות שביצע. כמו כן, הוא הוקלט כשהוא מתרברב בפעולות לא חוקיות נוספות שביצע עבור לקוחות אחרים שלו, ובהן פריצה למחשבים בביתו של אוליגרך רוסי שאותו כינה "קפקא". עם זאת, אונגר הציע להלוי גם הטבה: איש העסקים התחייב בפניו כי אם לוי יגיש נגדו תביעה, הוא ישא בכל עלות כספית שתוטל עליו.

 

ראש המוסד, יוסי כהן ראש המוסד, יוסי כהן צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

 

"העניין הזה מטריד"

 

אלא שמעדותו של הלוי אתמול עולה כי גורם נוסף היה מעורב בסכסוך העסקי בין שני היבואנים: ראש המוסד יוסי כהן. ב־2013, אז כיהן כסגן ראש המוסד, פנה כהן אל הלוי וביקש ממנו להיפגש עם עו"ד דורי קלגסבלד, שמייצג את אונגר. כהן עצמו אישר את הדברים במסמך שכתב ושהגיע לידי "כלכליסט".

 

"הפנייה השתלבה בתמונה הכוללת שיש לצד של אונגר מספיק מידע מה בדיוק קרה בתיק הזה", העיד הלוי אתמול. "ובגלל זה יש לי שיער לבן היום". עורך דינו של לוי גיורא ארדינסט חקר אתמול את הלוי על דוכן העדים ושאל: "הטרידו אותך? הפעילו עליך לחץ?".

 

הלוי: "העניין הזה היה מטריד".

 

ארדינסט: "כתבת בתצהיר שהיו פניות מצד גורמים בכירים בשירות הביטחון".

 

הלוי: "יוסי כהן שהיה אז סגן ראש המוסד העביר לי מסר שכדאי לי להיפגש עם עו"ד קלגסבלד. זה היה מוזר בעיני שיוסי כהן מעביר לי מסר כזה. הוא לא אמר למה כדאי. הוא לא אמר איך מעורב, וגם לא שאלתי. הוא היה סגן ראש מוסד מכהן. לא בטוח שהוא הבין את ההשלכות של המעורבות שלו. הוא היה חבר, ולא שאלתי איך היה מעורב".

 

ארדינסט: "אם הייתי מקבל מסר כזה הייתי מוטרד".

 

הלוי: "הלחץ והטרדה היה מהצטברות המסרים על פני שנים שהצד של אונגר יודע דברים".

 

לחץ או לא לחץ?

 

כהן עצמו סירב להעיד על הדברים בבית המשפט, אך מהמכתב ששלח עולה בבירור כי הוא התערב בסכסוך בין לוי לאונגר ופנה אל הלוי בעניין והציע לו להיפגש עם קלגסבלד.

 

במאי 2016 פנו עורכי הדין ארדינסט ואייל רוזובסקי, פרקליטיו של היבואן לוי, במכתב לכהן, אז ראש המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה. במכתב, ביקשו השניים לקבוע פגישה עם כהן לגבי מעורבותו בפרשה. "הלוי מסר כי עם היוודע לאונגר דבר פעילותו והמידע החמור והמזיק שהביא כנגדו, החל אונגר במסכת לחצים, בין היתר כנגד לוי", כתבו השניים לכהן. "זאת בין השאר במטרה להביא את הלוי לשתף פעולה עם אונגר כנגד מרשותינו. למרבה הצער, מסכת הלחצים נשאה פרי. בהקשר זה ולנוכח מעורבותך בפעילות האמורה, מרשותינו שוקלות את זימונך כעד מטעמן. לצורך כך ולצורך קבלת התייחסותך למידע המצוי בידנו, נבקש לתאם עמנו מועד קרוב לפגישה".

 

 צילומים: עומר מסינגר, עמית שעל, אלירן אביטל

 

 

כהן סירב להיפגש איתם, אך אישר כי יצר קשר עם הלוי. "אני לא הייתי מעורב בכל 'מסכת של לחצים' כנגד הלוי או מישהו אחר בעניין זה", כתב בתשובה לעורכי הדין. "במחצית הראשונה של 2013, ידיד עו"ד דורי קלגסבלד פנה אלי ושאל אם אני מכיר את אבירם הלוי. כשהשבתי בחיוב, ביקש שאצור קשר בינו לבין אבירם. קיימתי שיחת טלפון אחת, בה אמרתי לו שעו"ד קלגסבלד מעוניין לדבר איתו. למיטב זיכרוני אבירם אמר לי שהוא יתקשר לעו"ד קלגסבלד. מעבר לכך אין לי כל קשר לעניין הנזכר

במכתבכם. לכן אין כל טעם להזמין אותי לעדות ואני מבקשכם להימנע מכך".

 

אולם עורכי הדין של לוי לא ויתרו. "גרסתך שונה מהגרסאות שבידנו", כתבו לכהן. "לפי גרסתו של הלוי ואחרים, מעורבותך במסע הלחצים שהופעל נגדו היתה עמוקה ומשמעותית יותר מהמתואר במכתבך. מכל מקום, גם לגרסה שמסרת לנו במכתבך יש מבחינתו משמעות ראייתית רבה. גרסתך מעידה בין השאר על עוצמת רצונם ופעילותיהם השונות של אונגר ובאי כוחו למנוע עדותו של הלוי כנגד אונגר - פעולות שלצערנו אף צלחו. אנו מבקשים להביא לידיעתך כי על פי דין, הואיל ואתה עשוי לשמש עד מטעם מרשינו, עליך להימנע מקשר עם הלוי, אונגר או מי מטעמם".

 

עו"ד גד טיכו מייצג את אונגר יחד עם קלגסבלד.

 

ומה עם תמיר פרדו?

 

כאמור, אתמול במהלך הדיון הלוי אישר שראש המוסד כהן אכן פנה אליו בנושא וטען גם שגורמים בכירים נוספים בשירותי הביטחון פנו אליו. על הפניות לכאורה האלה הוא סיפר גם לחוקר הפרטי יניב איזנמן, מי שהקליט אותו בחשאי מתוודה על הפריצה למחשבי טלקאר.

 

המלכודת שטמן איזנמן להלוי כדי שיתוודה על הפריצה למחשבי טלקאר יכולה לספק בפני עצמה חומר לסרט מתח. בתחילה, גבר ואישה סינים יצרו קשר עם הלוי והציגו עצמם כאנשי עסקים מטעם ענקית המסחר האלקטרוני עליבאבא שרוצים לשכור את שירותיו. הלוי טס להונג קונג לפגוש אותם, שם הם טענו שהם חושדים כי קבלן שעובד איתם גונב מהם מסמכים. השניים ביקשו מהלוי לפרוץ למחשביו של אותו קבלן ולהשיג ראיות. כשהלוי חזר לישראל, צלצלה אליו מישהי שהציגה את עצמה כאשת עסקים בהונג קונג וביקשה ממנו להיפגש בלובי של מלון שרתון עם אזרח בריטי בשם ויליאם שיתן לו עוד פרטים.

 

במהלך אותה השיחה הציג ויליאם להלוי שאלות שעוררו את חשדו כי מדובר במלכודת מצד אונגר. הלוי נטש את הפגישה בלחץ ופנה לחוקר הפרטי איזנמן כדי שינסה לגלות מי הוא אותו ויליאם, מתי נכנס לארץ ובשביל מי הוא עובד.

 

מה שהלוי לא ידע זה שאיזנמן הקליט את פגישתם, שבה הודה שהוא פרץ בעבר למחשבים של טלקאר.

 

"רצת ליניב וסיפרת על הפגישה עם הבריטי", אמר לו עו"ד ארדינסט בבית המשפט אתמול. "כי הבנת שיכול להיות שהסתבכת. פתחת קלפים".

 

הלוי: "רציתי שהוא יגלה מי זה הוויליאם הזה".

 

ארדינסט: "סיפרת לו בשיחה על העבודה בקיה. שפרצת למחשבים ואז נפתחו 'שערי גיהינום'. דיברת על אונגר. טענת שהוא הרים טלפון לראש המוסד לשעבר תמיר פרדו. אמרת לו ששני מקורות סיפרו לך על זה. זה נכון?"

 

הלוי: "זה מה שאמרתי. למיטב ידיעתי זה באמת נכון".

 

ארדינסט: "מי שני המקורות?".

 

הלוי: "אני לא יכול לחשוף".

 

ארדינסט:" זה נכון להגיד שאונגר אדם עשיר? שאם הוא רוצה לפגוע בך הוא ימחץ אותך ללא קושי, כמו שאמרת בשיחה עם יניב?"

הלוי: "זאת אמירה נכונה. זה מה שאמרתי ליניב וזה ביטא את תחושתי".

 

ארדינסט: "אמרת ליניב שאתה על הצלב ו'אונגר מנסה להעביר אותי'. שהם 'הביאו אנשים כדי לנסות להעביר אותי".

 

הלוי: "זאת היתה תחושתי".

 

ארדינסט: "מי ניסה להעביר אותך?".

 

הלוי: "כל מיני אנשים, בהם יוסי כהן שאז היה סגן ראש המוסד. הם העבירו מסר שכדאי לי להיפגש עם עו"ד קלגסבלד על העניין הזה".

ארדינסט: "למה השתכנעת?".

 

הלוי: "הבנתי שאין לי ברירה".

 

המכתב ששלח כהן לעורכי דינו של לוי המכתב ששלח כהן לעורכי דינו של לוי

 

 

ארדינסט: "בשיחה עם יניב אמרת אמת או שקר?".

 

הלוי: "לא היה לי עניין לשקר".

 

ארדינסט: "אמרת לו שקלגסבלד איים עליך בתלונה לאינטרפול".

 

הלוי: "לא שיקרתי. מי שהביא את זה לידיעתי היו עורכי הדין ממשרדו של זאב שרף שייצג אותי".

 

ארדינסט: "אז לא שמעת את זה מעו"ד דורי? שהוא מאיים? שיוציא צו מעצר באינטרפול".

 

הלוי: "הסברתי איך זה נודע לי".

 

ארדינסט: "אמרת ליניב על האירוע של 'קפקא', האוליגרך שפרצת למחשביו".

 

הלוי: "הצטיירה אצלי תמונה שעורכי הדין של אונגר יודעים הכל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x