שאלות ותשובות: כל מה שצריך לדעת על מיזוג בנק מזרחי טפחות ואגוד
במה תלוי המיזוג ומתי יבוצע בפועל, מה יקרה אם העסקה לא תאושר, מתי צפויים לקוחות אגוד לקבל שירות ממזרחי טפחות ועוד
בנק מזרחי טפחות הודיע הבוקר (ג') על חתימת הסכם המיזוג עם בנק אגוד. מזרחי טפחות ירכוש לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל את מניותיהם של בעלי השליטה באגוד - שלמה אליהו משפחות לנדאו, מנור ויעל אלמוג־זכאי - המחזיקים יחדיו ב-75% ממניות הבנק. במקביל, מזרחי הודיע כי יבצע גם הצעת רכש לשאר בעלי מניות הציבור במחיר דומה. על רקע המיזוג הצפוי השביתו עובדי אגוד את כל סניפי הבנק החל מהיום בשעה 10:00 בבוקר.
לפניכם שאלות ותשובות הקשורים בנושא
1. במה תלוי המיזוג ומתי יבוצע בפועל?
מיום ההודעה על ההסכם יש 6 חודשים שבהם יצטרכו בנק ישראל, רשות ההגבלים העסקיים ורשות המסים לאשרו. בנוסף בתקופה זו יתחדש המו"מ בין הנהלת אגוד לנציגי העובדים על מתווה התייעלות משום שבכוונת מזרחי טפחות לקצץ במצבת כוח האדם של אגוד. נחוצה גם הסכמת בעלי מניות הציבור באגוד (25%) להצעת רכש חליפין במסגרתה יונפקו מניות של מזרחי טפחות בתמורה למניות אגוד.
2. מה עמדת הריגולטורים על העסקה?
הפיקוח על הבנקים: באופן עקרוני לא צפויה בעיה, זאת על רקע התבטאותה של המפקחת על הבנקים חדוה בר באוגוסט בו ציינה כי תתמוך בהצעה שכזו.
הרשות להגבלים עסקיים: ברשות צפויים לקבל לידיהם את פרטי ההסכם תוך זמן קצר ולערוך בדיקה שתימשך מספר חודשים כאשר לא ניתן להתחיל את המיזוג ללא אישור הממונה. ישנםם קולות שונים ברקע לגבי הנושא. מחד גורמים שונים במערכת הבנקאית מציינים כי למעט התגברות על מכשולים קטנים שהם פתירים בעיקר בסגמנטים שונים בהם פועלים שני הבנקים, לא צפויה בעיה עקרונית. מנגד קולות אחרים ברקע מציינים כי מדובר במהלך שהוא אנטי-תחרותי.
הבוקר פנה ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) לממונה על ההגבלים מיכל הלפרין ולשר האוצר משה כחלון בדרישה להקפאת ההליכים לאלתר. גם יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני הודיע שיפנה לממונה על ההגבלים בנושא.
3. מה יקרה אם לא יתקבלו האישורים?
אם לא יתקבל אישור מהרגולטורים הרלוונטיים - העסקה תבוטל. במקרה כזה, משום ששלמה אליהו, מבעלי השליטה באגוד, מחוייב למכור את חלקו בבנק בשל הגבלות חוק הריכוזיות והן מושם שיתר בעלי השליטה מעוניינים גם הם לממש בהקדם את אחזקותיהם שמניבות להם תשואה שלילית, הרי שסירוב של הרגולאטורים לעסקה פירושו שבעלי השליטה באגוד צפויים לצאת למהלך של מכירת פעילויות הבנק (מכירת תיקי הלוואות, מכירת הרכוש הקבוע וכו') , ופירוק הבנק , כשפירוש הדבר שגם כל העובדים שבו ילכו הביתה.
אם לא תושג הסכמה מול נציגי עובדי בנק אגוד באשר למהלך התייעלות, למרות שיהיה אישור מהרגולטורים, תעמוד בפני מזרחי טפחות אפשרות לוותר על התנאי הזה ולרכוש את אגוד עם כל מצבת העובדים שלו - כ-1,300 איש. במקרה כזה מזרחי טפחות יינשא בעלויות ההתייעלות שהן לא מבוטלות ונאמדות בהיקף של כמיליון וחצי שקלים לכל עובד בבנק אגוד שילך הביתה.
אם לא תושג הסכמה של בעלי מניות הציבור באגוד להצעת הרכש, כלומר בעלי מניות הציבור באגוד שהם 25% מהמניות לא יסכימו למכור את המניות שלהם למזרחי טפחות - קיימת אפשרות של מיזוג סטטוטורי שפירושו מיזוג כפי שתוכנן, רק שמדובר בהליך שמתנהל לא בין בעלי המניות אלא בין הבנקים עצמם תוך הבאת הנושא לאישורה של האסיפה הכללית בכל בנק ולאישורו של הדירקטוריונים. ההשלכות הכלכליות וההשלכות על הלקוחות זהים. מדובר בפרוצדורה ארוכה ומורכבת יותר.
4. מתי צפויים לקוחות אגוד לקבל שירות ממזרחי טפחות?
כאמור, ההסכם לא ייצא לפועל לפחות לא ב-6 החודשים הבאים. רק לאחר אישור העסקה יחל מהלך הדרגתי של ניתוב לקוחות וסגירת חלק מסניפי אגוד שיכול להימשך עד שנה מאישור המיזוג. גם מהלך של סיום העסקתם של חלק מעובדי בנק אגוד במזרחי טפחות הממוזג יהיה הדרגתי וצפוי להימשך בין שנה ל-3 שנים.
כאשר תשולם העסקה, צפויים הלקוחות בהדרגה במשך שנה-שנה וחצי להיות מנותבים לקבלת שירות ממזרחי טפחות, באפיקים התקשורת השונים כמו אתר האינטרנט והאפליקציה (תוך כמובן התאמה של הסיסמה האישית של כל לקוח של אגוד), המוקד הטלפוני והסניפים השונים. לאחר המיזוג לקוחות אגוד יקבלו הודעה מהו הסניף החדש שלהם וכן מידע על דרכי ההתקשרות מול מזרחי טפחות.
5. מה יעלה בגורל סניפי אגוד?
בנק אגוד מונה 36 סניפים ברחבי הארץ. במזרחי טפחות ישנם כ-180 סניפים. עם השלמת המיזוג צפוי שחלק מסניפי אגוד ייסגרו. באזורים שבהם סניפי אגוד יהיו סמוכים לסניפי מזרחי טפחות, צפוי שסניף אגוד ייסגר. עם זאת, ישנם אזורים שבהם יש סניפים לאגוד ולמזרחי טפחות אין. כך למשל בעיר החרדית אלעד. ברמת השרון למשל לכל אחד מהבנקים סניף בצד אחר של העיר, ולכן ככל הנראה סניף אגוד לא ייסגר.
6. מה יעלה בגורל עובדי בנק אגוד?
באגוד 1,300 עובדים, 400 מהם זמניים. במזרחי טפחות מעוניינים לקלוט רק חלק מהעובדים. העובדים הקבועים באגוד מתחלקים ל-3 ועדים שונים - ועד עובדי המחשוב, ועד הפקידים וועד המנהלים.
באגוד 250 מנהלים ומורשי חתימה והם יעמדו במוקד המו"מ. באגוד פקידים 550 קבועים. במזרחי טפחות זקוקים לחלק מסוים מהעובדים על מנת לתפעל את הפעילויות השונות של אגוד ועל מנת להעמיד שירות בפריסה הסניפית, ולכן צפוי להתקיים מו"מ על פרישה מרצון של מספר קטן יותר של עובדים בהשוואה לשכבת המנהלים. במחלקת המחשוב 170 עובדים, מתוכם 60 הם עובדים זמניים. צפוי שמרבית עובדי המחלקה ייקלטו במזרחי טפחות.
על פי חוק כאשר יישות ממוזגת לתוך יישות אחרת יש לנהל מו"מ עם עובדי היישות הממוזגת על מנת להגיע להסכמות בסוגיית העובדים. עם זאת חשוב לזכור שידו של מזרחי טפחות היא על העליונה משום שבעלי השליטה בבנק אגוד, שעומד על המדף ללא איתור רוכש זמן רב, לא נהנים מדיבידנדים ומעוניינים למכור את אחזקותיהם בבנק אגוד. לכן סביר להניח שהעובדים יתגמשו ויקיימו משא ומתן מול הנהלת אגוד בחודשים הקרובים על מנת להגיע להסכמות.
7. מהי ההשפעה על בעלי מניות הציבור בבנק אגוד?
הציבור , באמצעות משקיעים פרטיים ובאמצעות מוסדיים מושקע כאמור בכ-25% ממניות בנק אגוד. לאורך השנים אגוד לא חילק דיבידנדים. ככל שתושלם עסקת המיזוג, בעלי מניות הציבור במזרחי טפחות הממוזג יהוו 2.25% ממניות מזרחי טפחות הממוזג. למזרחי טפחות מדיניות חלוקת דיבידנד בשיעור של 30% מהרווח הנקי ולכן בעלי מניות בנק אגוד שצפויים בעתיד להחזיק מניות של מזרחי טפחות בתמורה צפויים גם ליהנות ממדיניות חלוקת הדיבידנד הזו.
בנוסף, במסגרת העסקה, מההון העצמי של בנק אגוד ינוכה סכום של עד 100 מיליון שקל, אותו יוכל הבנק אם ירצה ובכפוף לאישור הפיקוח על הבנקים, לחלק כדיבידנד לכלל בעלי המניות.