נשיאת העליון בעקבות התוכנית "עובדה": "יש סכנה לפוליטיזציה של מערכת המשפט"
במכתב לנשיאי בתי המשפט מציינת אסתר חיות כי הדברים ששודרו בתוכנית מעוררים דאגה גם בנוגע לאינטראקציה בין שופטים, גורמים פוליטיים ואנשי לשכת עורכי הדין; על התבטאויות השופטים בתוכנית אומרת חיות: "התוכנית מציבה בפנינו השופטים מראה והתמונה הנגלית אינה מחמיאה, בלשון המעטה"
נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, מגיבה היום (א') לתוכנית "עובדה" שעסקה בפוליטיזציה של הוועדה לבחירות שופטים ואומרת: "שיתוף פעולה בין לשכת עורכי הדין ובין הגורמים הפוליטיים בוועדה כברית מוצהרת טומן בחובו סכנה כי הבחירה תחתור לקידום אג'נדה פוליטית על חשבון שיקולים מקצועיים".
- ריבלין: "יש להסדיר את היחסים בין הרשות המחוקקת לשופטת בפשרה ולא בכיפוף ידיים"
- עו"ד אפי נוה ייבחר לנציג הלשכה בוועדה למינוי שופטים
- לשכת עוה"ד מנסה לצמצם את ייצוג הסנגוריה הציבורית לחשודים ונאשמים
בשבוע שעבר שודרה בתוכנית "עובדה" כתבה שעסקה במינוי הוועדה לבחירות שופטים והראתה, בין השאר, את הפוליטיזציה שמאחורי הקלעים כמו גם את העסקאות הנרקמות בין יו"ר לשכת עורכי הדין, אפי נוה לבין שרת המשפטים איילת שקד לבחירת שופטים וכן את יחסי הציבור שעושים לעצמם שופטים כאלה ואחרים בניסיון להיבחר לשפיטה בבית המשפט העליון.
במכתב ששיגרה היום הנשיאה לנשיאות ולנשיאי בתי המשפט היא מתייחסת לתוכנית בציינה כי הנה "מעוררת דאגה". לדבריה, התוכנית מעוררת דאגה בשני מישורים: האחד נוגע לסכנת הפוליטיזציה של מערכת המשפט והשני נוגע לאינטראקציה בין שופטים, גורמים פוליטיים ואנשי לשכת עורכי הדין.
"מתברר", כותבת הנשיאה חיות לשופטים, "כי יש מי שסבור שאין כל פסול בקידום מינויים של שופטים בישראל על פי אג'נדה פוליטית. כמו כן, יש האומרים כי השינוי היחיד לעומת העבר הוא שבעבר היה שיתוף פעולה בין נציגי הלשכה בוועדה ובין השופטים בוועדה והיום הוא מתקיים בינם ובין הגורמים הפוליטיים בוועדה. הקבלה כזו בטעות יסודה".
לפי הנשיאה חיות, הרכב הוועדה לבחירת שופטים תוכנן על ידי המחוקק כך שיהיה איזון בין הגורמים הפוליטיים, נציי הרשות המחוקקת והמבצעת לבין הגורמים המקצועיים, נציגי הרשות השופטת ונציגי לשכת עורכי הדין. לשיטתה, שיתוף פעולה בין לשכת עורכי הדין ובין הגורמים הפוליטיים בוועדה כברית מוצהרת "טומן בחובו סכנה כי הבחירה תחתור לקידום אג'נדה פוליטית על חשבון שיקולים מקצועיים".
"פוליטיזציה של מערכת המשפט עלולה לערער לחלוטין את יסודותיה כמערת עצמאית ובלתי תלויה", מוסיף חיות. "בכוונתי לעשות כל הניתן כדי להגן על עצמאותה של הרשות השופטת וכדי למנוע פוליטיזציה שלה".
הנשיאה חיות תוקפת לא רק את שיתוף הפעולה שבין הלשכה לבין הפוליטיקאים אלא גם מותחת ביקורת חריפה על השופטים שהוצגו בכתבה, אלה הוקלטו בין השאר בכנס לשכת עורכי הדין שהתקיים באילת בשיחה עם יו"ר הלשכה נוה כשהם מנסים לקדם את עניינם בוועדה לבחירת שופטים. "התוכנית מציבה בפנינו השופטים מראה", אומרת חיות, "והתמונה הנגלית אינה מחמיאה, בלשון המעטה. אני בטוחה כי מה שראינו אינו מעיד על הכלל, אך גם כך יש להפיק ממה שראינו את הלקח הדרוש".
הנשיאה מדגישה כי השתתפות של שופטים בכנסים והדיאלוג המקצועי בין השופטים לבין עורכי הדין הינם חשובים, אך הלקחים ממה ששודר בכתבה עוד יופקו. "בינתיים", מוסיפה חיות, "כל מי שמוזמן להשתתף בכנס כזה או אחר, יצטרך להחליט לעצמו, אם הוא מעוניין להשתתף אם לאו. השופטים שיבחרו להמשיך ולהשתתף בכנסים נדרשים להקפיד על הכללים שנקבעו בעניין זה ולנהוג באופן ההולם את מעמדנו כשופטים".
מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: "מערכת עובדה ליוותה את הכנס במשך יומיים בנוכחות צלם טלוויזיה וכתב, לא היו שום צילומי סתר או מצלמות נסתרות. הכתב והצלם שוטטו באופן חופשי בין באי הכנס ואף נטלו חלק בשיחות עם שופטים ועורכי דין. בכל מקרה, שלוחה התנצלות לכל מי שנפגע מהצילומים. במסגרת הפקת לקחים, בעתיד תימסר הודעה מראש לכל משתתף במקרה שתיערך כתבה כלשהי שהלשכה מעורבת בה".