מר 15%: המקורב לכחלון ונתניהו שגוזר קופון על שחרור תקציבים שתוקעת הממשלה
צדוק כהן הוא חבר מרכז ליכוד המקורב לכחלון ונתניהו. כהן הוא גם "פיקסר", גרסה חדשה של מאכער. הוא אמור לדאוג שארגונים ציבוריים שמחכים לתקציב שמגיע להם כחוק ממשרד התרבות והספורט אכן יקבלו אותו, בלי שייתקע בגיהינום הביורוקרטי. מסמך שהגיע לידי מוסף כלכליסט חושף כיצד כהן יגזור לכיסו עמלה של עד 15% מתקציב לליגה הלאומית בכדורסל שמימנו משלמי המסים. כהן: "אני רק שתדלן שעוזר בגיוס תקציבים". מנהלת הליגה: בעקבות פנייתכם ההתקשרות הוקפאה
כבר ארבע שנים שאנשי "היציע", ארגון אוהדי קבוצות הספורט בישראל, עושים כל מה שרק אפשר כדי לקבל מהמדינה את התקציבים שהובטחו להם. הם כותבים מכתבים, נוסעים לירושלים, נפגשים עם ראשי מינהל הספורט ומשרד התרבות, ואפילו עם שרת התרבות והספורט מירי רגב בכבודה ובעצמה. כל מקבלי ההחלטות מאשרים שמגיע להם לקבל את הכסף, ויש אפילו סיכום דיון כתוב בראשות השרה שקובע כי המדינה צריכה לשלם להם. ובכל זאת, אף שקל עדיין לא עבר.
להאזנה לכתבה, הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה https://www.clfb.org.il/heb/main/
"בישיבה האחרונה שקיימנו לפני כחודשיים עם ראש מינהל הספורט נאמר לנו שהכסף קיים, אבל יש בעיה עם היועצים המשפטיים", מספר אורי גרוס, חבר הנהלת היציע. "שאלנו מה הבעיה והם צחקו על עצמם ואמרו שיש במשרד התרבות והספורט ארבעה יועצים משפטיים, ואף אחד מהם לא מגיע להתעסק בענייני ספורט כי כל היום הם מתעסקים בבג"צים שמוגשים נגד משרד התרבות. זה התירוץ שלהם".
גרוס ושי גולוב, יו"ר היציע, יצאו מהישיבה מיואשים. בניסיון למצוא פתרון דחוף הם התייעצו עם הקולגה שגיא אוחיון, שהתלווה אליהם לפגישה. אוחיון כיהן עד לאחרונה כחבר הנהלת מועדון האוהדים הפועל רובי שפירא חיפה, ובכובעו השני הוא המנהל התפעולי של הליגה הלאומית בכדורסל. הוא זרק לעברם שתי מילות קסם, שהן המפתח לחדור לתיבת האוצר האבוד: "צדוק כהן".
צדוק כהן הוא איש ליכוד ותיק ומקושר שצמח בפוליטיקה המקומית של חדרה. ככזה הוא מקורב מאוד לשר האוצר משה כחלון, יליד גבעת אולגה, ובו בזמן הוא גם מחובר לראש הממשלה בנימין נתניהו עוד מימיו באופוזיציה. אחת מתמונות הניצחון של נתניהו בפריימריז לראשות הליכוד ב־2007 אף תפסה את השניים מחובקים.
ובעיקר כהן הוא "פיקסר" — אחד שמסדר. האיש שנקרא אל הדגל כדי לשחרר כספים שתקועים במינהל הספורט. "לא הכרנו את השם הזה עד אותו יום", אומר גרוס, "אבל הועבר לנו המסר שבתוך שבוע הוא יכול לשחרר לנו את הכסף. בניהול תקין אתה לא יכול לשחרר כסף בשבוע. צריך לפרסם את זה בציבור, להמתין להתנגדויות וכולי. יש הליך עם שלבים. אבל אמרו לנו שצדוק יכול. איך? אלוהים יודע".
האמון בכוחו של כהן בענף הוא כה גדול עד שבספטמבר האחרון דיווחה מִנהלת הליגה הלאומית בכדורסל על הסכם איתו בדיוק למטרה הזאת: הבאת כספים ממשרד התרבות והספורט. בפרוטוקול ישיבת המנהלת, שהגיע לידי "מוסף כלכליסט", מופיע תחת סעיף "לוביסטים" כי נקבע שכהן יקבל עד 15% מכל תקציב שיסייע לגייס "הן מהעולם העסקי והן מהגורמים הממשלתיים, לרבות מפעל הפיס ומינהל הספורט".
חשוב להתעכב כאן על המשמעות החמורה של ההתקשרות: הליגה הלאומית בכדורסל היא הליגה השנייה בחשיבותה בכדורסל הישראלי, ומשחקות בה 14 קבוצות מכל חלקי הארץ, מהצפון ועד הדרום. זהו גוף ציבורי שזכאי לתמיכה מהמדינה. הוא לא זוכה לקבל אותה בעיקר בגלל סחבת ביורוקרטית, ולכן נאלץ לפנות למתווך פרטי שתפקידו הוא לעקוף את הסבך שהמציאה המדינה ולשחרר את הכספים שמגיעים לו כדין. בדרך יגזור המתווך נתח כספי נאה לכיסו: עד 15% מהתקציב. במילים מפורשות מוסכם שכסף של משלמי המסים ילך לידיים פרטיות, שכלל לא היו אמורות ליהנות ממנו. כך, כשבבוא היום יופיע ברישומי משרד התרבות והספורט כי המשרד תמך בארגון מסוים במיליון שקל, למשל, בפועל יגיעו לידי הארגון רק 850 אלף שקל. יתר 150 אלף השקלים יילכו לידיו של הפיקסר.
כיצד קורה שגוף שאמור לקבל תקציב ממשרד התרבות והספורט מוכן לוותר על חלק ממנו ולשכור פיקסר?
צדוק כהן, אולי אתה יכול להסביר את זה?
"לא יודע איך להתייחס לזה. זה חושף אותי לכל מיני דברים. יתחילו לשונות רעות. זה הרי לוביסט במילים אחרות. תן לי לבדוק את זה ולחזור אליך".
לשונות רעות? הכנסת מוצפת לוביסטים.
"אתה יודע איך זה עובד. את השאלות האלה אתה צריך לשאול את המנהלת של הליגה הלאומית. דבר איתם ואני אחשוב מה לעשות עם זה. אחרי שאתה מדבר איתם — תחזור אליי. בכל מקרה, אני יכול רק להיפגש איתך, לא סתם ככה לדבר. תבוא לחדרה, נזמין אותך לצהריים. אבל קודם תדבר עם המנהלת".
זיכרונות רעים מפאינה קירשנבאום
הקשר החדרתי משמעותי להבנת כוחו של כהן. "צדוק הוא אחד האנשים החזקים בסניף הליכוד בחדרה, עסקן ותיק מאוד עם שורה של הצלחות", אומר עליו יועץ פוליטי הבקיא בזירה המקומית. כהן מדורג במקום 61 ברשימת הליכוד לכנסת; הוא מראשי תנועת הליכוד בחדרה; ב־2012 הוא התמודד מול ראש העירייה המכהן חיים אביטן על ראשות מטה הליכוד בעיר במערכת בחירות סוערת, שבמהלכה עלה המשרד שלו באש; ב־2014 התמודד על תפקיד ראש הליכוד במחוז מישור החוף; הוא מארח בביתו חוגי בית עם שרים וחברי כנסת מהליכוד; הוא מתחזק אתר אינטרנט ששמו "ליכוד שלי", שהיה בעבר גם ביטאון שטח, ובו חדשות על המפלגה; ומבט חטוף בעמוד הפייסבוק הפרטי שלו מעלה שלל תמונות שלו מחובק בחום בידי מיטב בכירי הליכוד, מיולי אדלשטיין בחתונתו ועד חיים כץ בפעילות למען אוכלוסיות מוחלשות. "הוא מחנה בפני עצמו", מסכם היועץ.
שר האוצר משה כחלון אמנם גדל בגבעת אולגה ועומד בראש סיעת כולנו, אבל במושגים פוליטיים גם הוא ליכודניק חדרתי. מאז היה מספר שתיים בליכוד, "כל מי שבליכוד בחדרה מחובר לכחלון", אומר היועץ. "כחלון זה חדרה, הוא הליכודניק הבכיר של העיר".
כאן נכנס לסיפור חדרתי נוסף שמקורב לכחלון — עוגן יוחננוב, איש עסקים צעיר (30) העוסק ביבוא מזון, השקעות ונדל"ן, שבספטמבר 2016 מונה גם ליו"ר מנהלת הליגה הלאומית בכדורסל. יוחננוב הוא שהביא את כהן על תקן משחרר הכספים של הליגה. שנה קודם לכן עוד שימש יוחננוב יו"ר מטה חדרה של סיעת כולנו בבחירות לכנסת, ועד היום הוא בן בית אצל כחלון תרתי משמע. בתמונת הרקע בעמוד הפייסבוק שלו הוא צולם עם כחלון שותה תה ואוכל עוגיות בבית אמו של השר.
כבר בהודעה שמסר לתקשורת עם היבחרו ליו"ר המנהלת תקף יוחננוב את בעיית התקצוב: "הליגה הלאומית אינה מתוקצבת על ידי אף גורם, לרבות משרד התרבות והספורט, מפעל הפיס והמועצה להסדר ההימורים בספורט. מדובר בכשל הפוגע בקבוצות ובכוונתי לפעול מול כל הגורמים הרלבנטיים לתיקון עוולה זאת". לפחות אחת הפעולות, מתברר, היא העסקת פיקסר.
יוחננוב אינו לבד בדעה כי ארגוני הספורט סובלים ממצוקת תקציב חמורה. בנאום לרגל השקת תקציב הספורט 2017 אמרה השרה רגב כי "לא ייתכן שאיגוד רשמי ייתמך בסכומים מגוחכים כפי שהיה עד כה במקרים רבים". אלא שמאז רק 17 איגודי ספורט זכו השנה לתקציב מינימום של 150 אלף שקל מהמשרד, ואילו איגוד הכדורסל המתקצב את הליגה הלאומית אפילו לא נכלל בהם. כדי לסבר את האוזן, תקציב מינהל הספורט ל־2017 עומד על כ־139 מיליון שקל.
התקציבים שמגיעים ישירות לליגות הנמוכות "דלים מאוד", כפי שהצהיר משרד הספורט בעצמו בהודעה שליוותה את נאום השרה, ולכן הוסיף כי בכוונתו לדאוג "למימון מלא בעבור הוצאות השיטור והאבטחה בליגות הנמוכות, מה שיקל באופן משמעותי על הקבוצות להתקיים". ובכל זאת, הסכומים רחוקים מלכסות את הפעילות הנחוצה לליגות. מכאן היתה הדרך לצדוק כהן קצרה.
ההצעה להשתמש בשירותיו של כהן כלוביסט ומגייס כספים (ובשירותי לוביסטים בכלל) אושרה בישיבת הנהלת מנהלת הליגה פה אחד. יתרה מזאת, כפי שעולה מהפרוטוקול, הדיון בהעסקתו נעשה לאחר שהוא כבר החל לעבוד בשביל המנהלת. "מנהלת הליגה היא גוף שאמורים לשבת בו אנשים רציניים", תוקף גרוס. "אם נאמר לחברי המנהלת בישיבה שכהן יכול להביא להם כסף ממשרד הספורט או כל כסף ציבורי, היו אמורות להידלק אצלם בראש נורות אדומות. אחרי הסיפור של קליסקי הם לא יכולים להצביע פה אחד בלי לבדוק אפילו את הקשר בין צדוק כהן ליוחננוב".
קליסקי הוא משה קליסקי, יו"ר מנהלת הליגה שקדם ליוחננוב ונקודה כואבת בעברה. בימים אלה הוא מואשם בעבירות של תיווך וסיוע ללקיחת שוחד, זיוף והלבנת הון. לפי כתב האישום, קליסקי סייע לאיגוד הכדוריד, שגם בו היה מעורב, לקבל חצי מיליון שקל מכספי המדינה בזכות קשריו עם סגנית שר הפנים לשעבר פאינה קירשנבאום. בתמורה, לפי כתב האישום, קיבלה קירשנבאום שוחד מעמותת הספורט עמק הירדן, ואילו קליסקי גזר עמלה אישית בגובה של כ־180 אלף שקל מהאיגוד. כדי להסוות את התשלום הוציאה החברה שבבעלותו חשבונית כוזבת למכון וינגייט, שהונפקה בגין "מיתוג/שיווק כדוריד 2013".
"לראשי ענף הספורט נוח שמצב התקצוב והניהול פרוץ"
הניסיון המר עם קליסקי לא הרתיע את מנהלת הליגה הלאומית בכדורסל מלהיעזר בשירותיו של פיקסר כדי לגייס תקציבים. "זה שיש את משרד הספורט ומינהל הספורט זה טוב ויפה, אבל מה לעשות שלא קורה כלום כשזה מגיע לתקציבים?", מסביר בכיר במנהלת, "לפעמים אתה נתקל במחסומים שאין לך דרך לפתור אותם".
לזרוק כסף ציבורי לידיים פרטיות זאת דרך עקומה לעבור מחסום. כבר היינו בסרט הזה.
"תמיד יהיו מי שינסו לנצל קומבינות. אנחנו לא שם. במשמרת של ההנהלה הנוכחית זה לא יקרה. זה לא נושא שהיה חייב בכלל לבוא להצבעה. עשינו את זה כדי לא לעבוד במחשכים. אנחנו זוכרים היטב מה קרה עם קליסקי, ולא נגיע לשם. צדוק הצליח להביא תוצאות בנושאים האלה ולכן פנינו אליו. הוא טען שהוא יכול להביא גם לנו תוצאות, אז התקדמנו".
זה לא אמור לעבוד באופן הזה. משרד התרבות והספורט ומינהל הספורט במשרד אמורים לדאוג שיהיו לכם תקציבים לפעול. זה התפקיד שלהם.
"לצערי, קשה מאוד לגייס אותם לטובת המאבק ולקבל מהם מענה אפילו. תנסה, לא כעיתונאי אלא כיו"ר איגוד ספורט או מנהלת ליגה, לחייג ללשכות השרים או לעוזרים הפרלמנטריים ותראה איזה מענה תקבל, אם בכלל. אתה תשלח מכתב ומייל ולא תקבל תשובה, ותרדוף אחריהם, ובסוף תקבל תשובה לקונית".
הליגה הלאומית בכדורסל אינה הגוף הלאומי היחיד שמיואש ממשרד התרבות והספורט. "נוח לאלה שעומדים בראש ענף הספורט שמצב התקצוב והניהול פרוץ", טוען אחד מראשי איגודי הספורט הישראלי, "וכשאתה אומר להם 'די עם השכונה, בואו נעשה סדר', אומרים לך 'אבל בשכונה יש לך כוח. אתה יכול להעניש קבוצה אחת ואחרת לא'. אלא שזה לא אמור לעבוד לפי שיקול דעת, אלא לפי תקנון. כל אחד חושב על הפוליטיקה הקטנה ואף אחד לא משנה את זה. אפילו לתוכניות עבודה לא מקבלים התייחסות. זאת הסיבה לכך שבכלל נדרש צד שלישי כדי שנקבל כסף שמגיע לנו".
למה אתם לא יוצאים במחאה רועשת?
"תראה את הכשלים בתקצוב בספורט. איך אני אתקוף עכשיו את מירי רגב ואחר כך אשב איתה לבקש כסף? אם אתקוף אותה, לא אקבל כלום. ואם נצא לתקשורת, בכלל אין סיכוי".
צדוק כהן, חזרתי אליך. דיברתי עם אנשים במנהלת הליגה הלאומית.
"ומה הם אמרו?".
שבתקווה תעזור להם להביא כסף, לכן באו אליך.
"אז אין לי מה להוסיף".
לפחות ספר רק איך זה עובד.
"עזוב, דבר עם הדוברת. שהיא תגיד לך הכל".
הדוברת תסביר לי את הצד של האיגוד. אני מנסה להבין איך זה עובד מהצד שלך.
"איזה צד יש לי? אני מנסה לעזור להם לגייס תקציבים. אני בסך הכל משתדל. אני שתדלן".
איך צדוק כהן יכול לעזור במקום שבו נכשל גוף ציבורי בגיוס כסף ציבורי שמגיע לו?
"אתה רוצה שאני אלמד אותך את העבודה? עזוב, תכתוב מה שאתה רוצה. אין לי מה להוסיף למה שאמרו לך באיגוד".
אז רק תתייחס לדבר אחד: עד כמה קשרים פוליטיים עוזרים פה?
"צהריים טובים, יאללה ביי".
יד אחת לא מעבירה כסף, יד שנייה מונעת תקציבים מאחרים
בעשור וחצי האחרונים נהפכו אוהדי הכדורגל לגורם משמעותי בתעשיית הספורט באירופה. בשנת 2000 נוסד בלונדון ארגון Supporters Direct, כדי לשמש משקל נגד לבעלי הון שהשתלטו על הכדורגל האנגלי והשחיתו אותו. מאז צצו ארגונים דומים ברחבי אירופה ושינו את פני התעשייה. הם נלחמים בבריונות ובגזענות, פועלים לחיזוק הזיקה בין קבוצות הכדורגל לאוהדים ומנהלים מאבקים להורדת מחירי כרטיסים.
גם בישראל נרשמו התאגדויות של אוהדים, וב־2006 הוקם ארגון היציע בידי גולוב, פרופ' אמיר בן פורת ועמיאל ליבוביץ. גולוב מסביר כי המהלך נבע מכך ש"נמאס לנו לראות את זכויות האוהדים נרמסות". מאז רשם היציע כמה הישגים, ובהם הורדת מחירי כרטיסים, הגברת השקיפות בתהליכי קבלת ההחלטות בקבוצות והפחתת האלימות של שוטרים כלפי אוהדים.
לפני ארבע שנים הם גם הצליחו להבהיר לחברי הוועדה הציבורית לבדיקת המבנה הניהולי של ענף הכדורגל בישראל, בראשות ירון זליכה, את חשיבות האוהדים כשותפים מלאים לנעשה בכדורגל. "הוועדה מוצאת כי הליכי הבחירות למוסדות ההתאחדות לכדורגל אינם תקינים ולוקים בריכוזיות, בחוסר שקיפות משווע, בניגודי עניינים בוטים ובחוסר דמוקרטיה", נכתב בדו"ח הסיכום של הוועדה. "ככל שתגבר פעילות ארגוני האוהדים בכלל והתארגנותם יחד בפרט, כן יגבר הסיכוי כי לענף הכדורגל בישראל יהיה אופק חיובי". עוד המליצה הוועדה כי "קבוצה בליגה העליונה תחויב לפעול לקידום הקמת עמותת אוהדים" והורה להתאחדות לכדורגל "לפעול לטובת הקמתם של מועדוני אוהדים ולתת להם במה וביטוי להבעת עמדותיהם במסגרת ההתאחדות".
משרד התרבות והספורט בראשות השרה דאז לימור לבנת אימץ את ההמלצה, והיא נהפכה למדיניות רשמית שנותרה בתוקף גם בקדנציה של רגב. לדברי אנשי היציע, בשיחות עם אנשי המשרד הם קיבלו הבטחות לתקציב שנתי של 600–900 אלף שקל עבור כלל קבוצות האוהדים וארגון היציע. ובכל זאת, ארבע שנים של שיחות והבטחות לא הניבו שקל.
יתרה מזאת, ב־2013 ביקש "ספורטרס דיירקט", ארגון הגג של ארגוני האוהדים האירופיים, לכלול את היציע בפרויקט "משפרים את הדמוקרטיה בכדורגל", דבר שהיה מבטיח הזרמת תקציבים ליציע. אלא שהמימון ניתן בכפוף לתמיכת הממשלה המקומית כדי לרתום את הממשלות להכיר בכוחם של הארגונים והאוהדים ולהגביר את מחויבותן להצלחת הפרויקט. בהיעדר התמיכה הממשלתית נותרו אנשי היציע קרחים מכאן ומכאן.
במרוצת השנים קיבלו אנשי היציע כמה הצעות להשתמש בשירותי מאכערים ופיקסרים. אחד מהם הציג את עצמו כמקורב לשרה לבנת בתקופתה כשרה. "דיבר איתי בן אדם שהציג את עצמו ממשרד התרבות והספורט ואמר שהוא יכול לשחרר לנו כסף", משחזר גולוב. "בתמורה הוא שאל כמה מתפקדים חדשים אני מסוגל להביא לליכוד. ברור שלא קידמנו את זה".
ועדת זליכה, שהמליצה לתקצב את ארגוני האוהדים, היתה ערה לסכנות שכאלה, והתריעה מבעוד מועד מפני מאכערים. "חובת הרשות המבצעת לוודא כי בכספי ציבור המועברים לגופים פרטיים, פרטיים למחצה או ציבוריים עצמאיים, נעשה שימוש ראוי המקבל ביטוי בנורמות רבות", נכתב בדו"ח הסיכום שלה. "מנגנון תמיכה באמצעות גורם מתווך אינו מאפשר לפקח על הפעילות הנתמכת ולבצע את פעולות הביקורת הנדרשות. מצב זה אף עלול לגרום לכך שמוסדות ציבור ישמשו מסווה או צינור לגופים ו/או לגורמים אשר כשלעצמם אינם זכאים לתמיכת המדינה... זאת ועוד, עמותות צינור עלולות לעשות שימוש בכספי הציבור כדי לצבור כוח על חשבון המוטבים או להעדיף ביניהם באופן בלתי שוויוני ומפלה, ללא פיקוח ובקרה נאותים של הגוף הציבורי שהקצה כספים אלו במקור".
"אנחנו לא אנשים פוליטיים ולא נלך לערוץ של מאכערים ולוביסטים", מבהירים גולוב וגרוס פה אחד. "זה מגעיל אותנו. אם נלך בדרך כזאת מקולקלת, נכתים את כל קבוצות האוהדים. מה שהכי מקומם בסיפור הזה הוא שהכסף הזה מגיע לנו. המשרד נתן לזה חותמת רשמית, אבל ליישם את זה אי אפשר. הדברים פשוט לא זזים. ראשי מינהל הספורט, גם הנוכחי וגם הקודם — כולם בעדנו. אבל רגב לא עושה כלום. כלום. אתה אפילו לא יכול להגיע אליה, אלא אם אתה הולך דרך פעילי ליכוד".
תגובות: "ההסכם הוקפא"
תגובת מנהלת הליגה הלאומית: "המנהלת פועלת כל העת בשקיפות וניקיון כפיים. התקשרות עם גורמים מתווכים למען קידום והבאת חסויות מגורמים עסקיים ומסחריים הינה דבר מוכר ונעשה באיגוד הכדורסל זה שנים רבות. מר צדוק כהן, שלו הצלחות רבות בתחום, החל בחוזה התקשרות אל מול המנהלת ולאחר שאיגוד הכדורסל עודכן בכך. כעת, לאחר בירור מעמיק באיגוד, התגלה כי עקב תקלה בתקשורת בין האיגוד למנהלת, לא התקבלה כל חוות דעת משפטית בנושא התקשרות זו והמשכה ייעשה רק לאחר קבלת חוות דעת משפטית ובהתאם אליה. שכן, חוזה זה לא אושר על ידי היועצת המשפטית וזאת בניגוד לנאמר על ידי האיגוד קודם לכן כי קבוצות הלאומית מורשות לקיים התקשרות מסוג זה כל עוד האיגוד אינו צד בעניין.
"מנהלת הליגה תמתין לחוות דעתה של היועצת המשפטית. בד בד המנהלת החליטה להקפיא את העסקתו של מר כהן בתחום גיוס המשאבים ממשרדים ממשלתיים וזאת עד שתתקבל חוות הדעת.
"יש לציין כי כיום הליגה אינה מתוקצבת על ידי גורמים ממשלתיים כלל ולכן אין היא יכולה לבזבז כספים ציבוריים שלא ברשותה".
תגובת איגוד הכדורסל: "איגוד הכדורסל מתנגד להעסקת מתווכים לצורך גיוס תקציבים והורה מפורשות שאין לקבל דמי עמלה עבור כספים ציבוריים. האיגוד משקיע בליגה הלאומית כספים משמעותיים לטובת תפעולה, כמיליון שקל ויותר בשנה. ככל שגורמים שונים במנהלת פועלים על דעת עצמם, האיגוד יירד לשורש העניין ויתקן את הדרוש תיקון והכל בהתאם לסמכויותיו של האיגוד על פי חוק. בכל מקרה, לאיגוד אין יד בכל פעולה של קבלת עמלות מגורם ציבורי במידה ויש כאלו. נכון להיום כל תקציב הליגה הוא מאיגוד הכדורסל והליגה עדיין לא הצליחה לגייס חסויות.
"בגלל תקלה בתקשורת בין מנהלת הליגה הלאומית לאיגוד הכדורסל לא התקבלה כל חוות דעת משפטית בנושא העסקת מר כהן ועד שלא תתקבל כזו העסקתו לא תיכנס לתוקפה".
תגובת משרד התרבות והספורט: "משרד התרבות והספורט אינו נפגש עם גורמים פרטיים כפי שהוצג בשאלות שהפניתם אליו, ורואה בחומרה כל ניסיון של העברת כספי ציבור לצד שלישי כלשהו, אלא אך ורק לגוף הנתמך. כל העברה תקציבית מהמשרד למוסדות, ארגונים, אירועים וכולי, הנתמכים בידי המשרד, מתבצעת על פי חוק, בשקיפות מלאה כנדרש בחוק ועל בסיס קריטריונים ואמות מידה המוגדרים מראש ומאושרים על פי כל דין.
"המשרד דוחה על הסף את הטענה שלפיה רק קשרים מפלגתיים הם הדרך לשחרר כסף ציבורי מהמשרד. המשרד ומינהל הספורט מעבירים תמיכות למאות גופי ספורט במדינה, כולל איגודים ואגודות, רשויות מקומיות וגופים אחרים. את פירוט כלל התמיכות והגופים שקיבלו תקציבים ניתן למצוא באתר האינטרנט של המשרד.
"השרה רגב מכירה את מר צדוק כהן כפי שמכירה חברי ליכוד רבים. מר כהן מעולם לא פנה לשרה עבור תמיכה כספית כלשהי. טענות אלו אינן מבוססות ומנותקות לחלוטין מהמציאות. כל ניסיון לייחס לשרה רגב שיקולים שאינם מקצועיים בכל הנוגע לתפקידה כשרת התרבות והספורט הינו חסר אחיזה במציאות".
בנוגע לטענות ארגון היציע נמסר: "מינהל הספורט פרסם מבחני תמיכה בתחום מניעת אלימות בספורט, בין היתר בהתאם להמלצות זליכה, אשר במסגרתם ניתנה תמיכה לגופים שונים ובכללם גם עמותות אוהדים. מבחני התמיכה האמורים פורסמו בשנים 2014 ו־2015, ועל פיהם חולקו תמיכות בסכום כולל של 1.4 מיליון שקל.
"יש לציין, כי ארגון היציע עצמו הגיש בקשה לתמיכה במסגרת זו בשנת 2014, אולם לא עמד בתנאי הסף שנקבעו במבחן התמיכה לעניין ארגון אוהדים ארצי (מינימום עמותות אוהדים החברות בארגון הארצי). בשנת 2015 לא הגיש ארגון היציע בקשה לקבלת תמיכה. במהלך השנים 2016 ו־2017 פרסם המשרד מבחן תמיכה שונה, שבמסגרתו ניתנה תמיכה לגופים שהפעילו פרויקטים למניעת אלימות (600–700 אלף שקל). תמיכה נוספת לפרויקטים כנ"ל ניתנה מתקציב הטוטו באותן שנים (2+2 מיליון שקל). במקביל, וכפי שצוין במדויק לגבי הפגישה עם נציגי ארגון היציע, פועל המשרד לפרסום מבחני תמיכה מתוקנים, לאור הניסיון הנצבר בשנים האחרונות. טיוטת המבחן הועברה בין היתר גם למשרד המשפטים לבחינה והיא נמצאת בדיונים. המשרד מקווה ומצפה לאישור מבחנים אלה לצורך הענקת תמיכות נוספות בהתאם לקריטריונים שנקבעו".
תגובת ארגון היציע: "תגובת משרד התרבות והספורט היא זריית חול בעיני הציבור. הרעיון מאחורי המלצת ועדת זליכה לתמיכה בארגון ובקבוצות אוהדים, כמו גם של כמה מפקידי המשרד, לא היה שנידרש לעמוד במבחני תמיכה, שכן במקרה כזה, אין בסיס מאחורי ההמלצות וממילא יכולנו להגיש בקשה לתמיכה עוד קודם לכן. בסופו של דבר, הגבלת התמיכה במבחן זכאות היא לא יותר ממשחק ציני שממשיך לקבור את הנושא בסבך הביורוקרטי".