בלעדי לכלכליסט
שותפות לווייתן חידשה מגעים עם הרשות הפלסטינית לאספקת גז
ב־2015 בוטל חוזה שנחתם בין השותפות לרשות. המגעים הותנעו באמצעות הבנק העולמי. אם תושלם העסקה, הגז ישמש את תחנת הכוח שתקום בג'נין
שותפות לווייתן שמוחזקת בידי דלק (45%), נובל אנרג'י (40%) ורציו (15%) חידשה בשבועות האחרונים את המגעים לחתימת חוזה לאספקת גז לרש"פ, כך נודע ל"כלכליסט". הרשות מתעתדת להשתמש בגז הטבעי לצורך הפעלת תחנת כוח שאמורה לקום באזור ג'נין. נציגי הבנק העולמי מלווים את המגעים ואף נפגשו בשבוע האחרון עם בכירי משרד האנרגיה ומשרד החוץ כדי לעדכן אותם בהתפתחויות.
- היום שבו תשובה התחיל לחשוש מכריש ותנין
- תשובה ניסה להוריד את הלחץ מהגז – והצליח לא להתפוצץ
- הדו"חות של שותפות הגז: 2 מיליארד שקל אחרי הוצאות, בלי תחרות
על פי הערכות, הקמת תחנת הכוח ברש"פ תיארך כשלוש שנים ותעלה כ־400 מיליון דולר. המימון יורכב ממקורות עצמאיים של הרש"פ וגופים זרים, כולם עשויים לקבל רשת ביטחון מהבנק העולמי כנגד הקמה והתחייבות פלסטינית לשלם עבור החשמל.
החוזה המקורי נחתם בין שותפות לווייתן ל־Palestine Power Generation Company (או בקיצור, PPGCׂ) בינואר 2014 והיה חוזה ייצוא הגז הראשון מישראל. הצדדים הסכימו בזמנו על אספקה של כ-0.2 מיליארד מ"ק (BCM) גז טבעי לשנה, לתקופה של 20 שנה. כעת נראה כי הכמות הסופית של מכירת הגז תנוע בין 4 ל־4.7 מיליארד מ"ק לכל התקופה.
בינואר 2015 דיווחה שותפות לווייתן על ביטול החוזה, כאשר הסיבה הרשמית היתה אי עמידה בתנאים רגולטורים. בדלק ורציו תיארו את הביטול כפעולה שנגרמה לאחר ההחלטה לצאת לגיבוש מתווה גז ממשלתי עם חוקי משחק חדשים שטרם נקבעו. מאז ביטול החוזה לא נרשמו מגעים בין הצדדים עד אמצע 2016, אז נתן הקבינט הישראלי אישור עקרוני להקמת תחנת חשמל בגדה המערבית, עם יכולת הפקה של כ־450 מגה וואט ‑ קרוב למחצית מהביקוש שיש לאוכלוסיה שם.
מבחינת הבנק העולמי, שיחות הפיוס בין החמאס לרש"פ הן הזדמנות טובה לקדם את חזון החשמל העצמאי של הרש"פ. השלב הבא בתוכנית של הבנק העולמי הוא הרחבת כושר ייצור החשמל ל־150 מגה וואט בשטחי A ו־B ביהודה ושומרון. פיילוט אמור לקום ברצועת עזה כבר בשנה הבאה, בעלות מקדמית של כשני מיליון דולר, בחסות הבנק העולמי.
ישראל מצידה רואה בהקמת תחנת כוח ברש"פ אפשרות לנתק את אספקת החשמל מהמצב הפוליטי. לרשות חוב של 1.5 מיליארד שקל לחברת חשמל והקמת תחנת כוח עצמאית תאפשר לסקטור הפרטי להתמודד עם סוגיית תשלום חסר מבלי לערב את המדינה.
שותפות לווייתן סרבה להתייחס לידיעה.