למרות הפשרה: גפני עדין מעוניין שקק"ל תשלם מסים על רווחיה ממכירת הקרקעות
יו"ר ועדת הכספים הודיע הבוקר שבכוונתו להמשיך בהליך חקיקת חוק מיסוי קק"ל, זאת בניגוד לפשרה שהושגה אמש בין הקרן הקיימת לאוצר: "אם המדינה תמשוך את הצעת החוק אגיש הצעה פרטית בעניין"
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני הודיע הבוקר שבכוונתו להמשיך בהליך החקיקה של חוק קק"ל. זאת, בניגוד לפשרה שהתקבלה אמש בין האוצר לקק"ל. משמעות הדברים היא שכדי להפסיק את הליך החקיקה תאלץ המדינה למשוך את החוק שמונח על שולחן הועדה.
- יו"ר ועד קק"ל: "שי באב"ד, מנכ"ל האוצר, החליט לחסל אותנו. כשהוא נעלב זה עולה לנו מיליארד שקל"
- אם לא תושג פשרה - חוק מיסוי קק"ל יובא מחר לאישור במליאה
- עובדי קק"ל הפגינו נגד חוק המיסוי: "לא נאפשר פגיעה בפנסיות ובשכר"
גפני טען ש"אין שום סיבה בעולם שקק"ל לא תשלם מיסים כמו כולם, ונחוקק זאת". עוד טען שבמצב הנוכחי של מלחמות קבועות בין המדינה לקק"ל "העובדים בקק"ל חשופים לפגיעות של הממשלה ושל קק"ל ויש לשמור על זכויותיהם".
גפני אמר עוד כי במידה והממשלה תמשוך את החוק בעקבות החלטתו להמשיך בהעברת החוק, הוא יגיש הצעת חוק פרטית בעניין, "והממשלה תהיה חשופה לגחמות של קק"ל כפי שהיה עד כה". הודעת גפני יוצרת אי נוחות מבחינת הממשלה משום שנוח לה מאוד להחזיק את החוק המונח על שולחן הועדה, כשוט מידי נגד קק"ל. זאת, בניגוד למצב בו תצטרך להתחיל בחקיקה מחדש.
כאמור, אתמול (ב') בערב הושגה פשרה במשבר קק"ל. במסגרת הפשרה תעביר קק"ל 1.8 מיליארד למדינה בשנתיים עד שלוש השנים הבאות ובתמורה תבוטל יוזמת חוק מיסוי קק"ל. היום בבוקר מתכנס דירקטוריון קק"ל כדי לאשר את ההבנות. עם זאת, עדין יהיה צורך לגבש הסכם משפטי מחייב ולגביו צפויים חילוקי דעות. בממשלה הדגישו שעד לחתימת ההסכם, האיום לחדש את חקיקת חוק מיסוי קק"ל עומד על הפרק.
כזכור דרשה המדינה מקק"ל שני מיליארד, אחד ב-2018 ואחד ב-2019. קק"ל הביעה הסכמה רק למיליארד הראשון. בתגובה החלה הממשלה לקדם את חו"ק מיסוי קק"ל, שמבטל את הפטור ממס של הקרן. קק"ל הודיעה בתגובה על בחינה מחדש של פרויקטים בשווי 2.4 מיליארד שקלים, ביניהם סכומים רבים שמיועדים לרשויות מקומיות. כן הודיע על ביטול האמנה במסגרתה מנוהלות קרקעות קק"ל על ידי רשות מקרקעי ישראל.
על פי ההסכמה שהושגה אתמול בערב במשא ומתן בין סגני יו"ר קק"ל ארנן פלמן ושלמה דרעי ומנכ"ל קק"ל אמנון בן עמי לבין ראש לשכת ראש הממשלה יואב הורוביץ ומנכ"ל משרד האוצר שי באבד קק"ל תעביר מיליארד שקלים ב-2018. עוד 800 מיליון יועברו בשנים 2019 עד 2020. אם הכנסות קק"ל מקרקע יעברו את ה-1.85 מיליארד תעביר קק"ל את כל 800 המיליון ב-2019. ככל שההכנסות ירדו יתחלק הסכום בין 2019 ל-2020. אם ההכנסות יעמדו על 1.45 מיליארד או פחות יועברו 400 מיליון ב-2019 ו-400 מיליון ב-2020.