שקיפות? האוצר טרם פרסם את נתוני ביצוע התקציב ל־2016
אגף תקציבים במשרד האוצר מאחר בחצי שנה בפרסום מסמך נתוני ביצוע התקציב ‑ אחד ממסמכי השקיפות החשובים של תקציב המדינה
מסמך נתוני ביצוע התקציב ל־2016 אמור היה להתפרסם כבר לפני חצי שנה, אך אגף תקציבים במשרד האוצר מתעכב. דו"ח ביצוע התקציב הוא אחד ממסמכי השקיפות החשובים של תקציב המדינה משום שהוא מאפשר לבדוק את יעילות המשרדים, את אופן ניצול התקציב שיש להם וכן לאתר רזרבות סמויות בתקציב.
המסמך פורסם בשנים הקודמות בסביבות חודש יוני, אך השנה פורסמו רק נתוני ביצוע חלקיים במסגרת דו"ח החשב הכללי. ראש פרויקט מפתח התקציב בסדנא לידע ציבורי אדם קריב פנה בחודשים האחרונים מספר פעמים לאוצר בבקשה לפרסם את המסמך, אך לא נענה.
קריב אמר כי פרסום הדו"ח אפיין את "רוח השקיפות שנשבה עד לא מזמן מאגף תקציבים באוצר. אנחנו קוראים לאגף תקציבים לחזור לרוח זו".
דו"ח הביצוע מפרט את הוצאות משרדי הממשלה בפועל, וכך מאפשר לבדוק את חלוקת המשאבים האמיתית בחברה הישראלית ‑ להבדיל מזו המוצהרת.
למשל, דו"ח מבקר שפורסם השנה חשף שקרוב למאה מיליון שקל שהוקצבו לניצולי שואה ממשרד הרווחה לא הוצאו בפועל.
דו"ח ביצוע מאפשר לאתר גם רזרבות סמויות בתקציב. רזרבה סמויה היא סעיף שהכסף בו מיועד למטרה אחרת בניגוד לחוק התקציב. יו"ר ועדת השקיפות של הכנסת ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) הכינה רשימה של סעיפים החשודים כרזרבות סמויות בתקציב המדינה ל־2015 בגלל ניצול נמוך. במשרד החינוך נחשדו הסעיפים הבאים: מיזמים משותפים במערכת החינוך שקיבלו 48 מיליון שקל, פרויקטים לקידום מערכת החינוך שזכו ל־46 מיליון שקל וכן ויוזמות במערכת החינוך שתוקצבו ב־22 מיליון שקל.
דו"ח הביצוע מאפשר גם לבדוק כמה כסף נוצל מתוך הסכומים המוגדרים "ההרשאה להתחייב", כלומר לכמה כסף התחייבה המדינה לגורמים חיצוניים בשנים הבאות.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה ש"המשרד מטפל בנושא והדו"ח יעלה בהמשך".