$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הדד־ליין של משרד האנרגיה: עד 2022 יופק חשמל רק בגז

שר האנרגיה חשף את המדיניות החדשה לייצור חשמל באמצעות גז בלבד, כפי שדווח לראשונה ב"כלכליסט", למרות שמחיר הפקה עם פחם זול יותר

ליאור גוטמן 08:4214.11.17

שר האנרגיה יובל שטייניץ חתם אתמול (ב') על מסמך חדש למדיניות ייצור החשמל בישראל. המסמך קובע כי בתוך חמש שנים יופק החשמל באופן בלעדי על ידי גז טבעי ולא באמצעות פחם, כך נודע ל"כלכליסט".

 

המסמך של שטייניץ משנה סדרי עולם ומפקיע מחברת החשמל את המנדט להחלטות לגבי מדיניות ייצור החשמל. עד היום ניסחה חברת החשמל את המדיניות כשחלק מרכזי בה היו שיקולים כלכליים. הפחם הוא דלק מזהם אבל מחירו זול יחסית לעומת גז, ולכן השימוש בו היה בהיקף נרחב - כמעט ממחצית הייצור בישראל. לפי דו"ח חברת החשמל מיוני 2017, עלות הפקת חשמל במדידה של קילוואט/שעה באמצעות פחם - היה 11.22 אגורות והיה הדלק הזול ביותר שלה בסל הדלקים. עלות ייצור אותה יחידת אנרגיה באמצעות גז טבעי היא 17.62 אגורות, הפרש של 57% לטובת השימוש בפחם.

 

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ שר האנרגיה יובל שטייניץ צילום: אוראל כהן

 

כדי לא לפגוע לרעה בתעריף החשמל, שטייניץ קובע במסמך שהמדיניות החדשה תחל בשני תנאים. הראשון הוא חיבור שלושה מאגרי גז חדשים לחופי ישראל. כלומר מעבר למאגר תמר הנוכחי גם חיבור ישיר ועצמאי של מאגרי לווייתן ומאגרי כריש ותנין, שיספקו את הגז הנדרש לייצור חשמל. מהלך זה אמור להסתיים בשנת 2021.

 

עוד קבע השר שהמהלך של שימוש מינימלי בפחם - יתקיים לאחר ש־4 מתוך 6 יחידות הייצור הפחמיות בתחנת הכוח הפחמית בחדרה ("אורות רבין") יוחלפו ביחידות גז, ויאפשרו את המשך הייצור בגז במקום בפחם.

 

המדיניות החדשה שנחשפה לפני כחודשיים ב"כלכליסט", נוסחה על ידי שטייניץ כדי להרחיב את שוק צריכת הגז לאור הפיתוח של לווייתן, כריש ותנין, וכדי להפחית את זיהום האוויר שמקורו בשריפת פחם. במסמך המדיניות נקבע ש"בכל זמן תינתן עדיפות לייצור חשמל בגז טבעי על פני ייצור חשמל בפחם, תוך הפעלת היחידות הפחמיות בעומס המזערי המאפשר גמישות".

 

מעבר לשינוי רשמי של סל הדלקים המקומי, שטייניץ מסמן רשמית שזמנן של תחנות הכוח הפחמיות בישראל עבר מהעולם. מנקודת המבט הממלכתית, גם אם ייכשלו המגעים לרפורמה הגדולה המתנסחת בימים אלה בחברת החשמל, משק החשמל יתבסס בעתיד הקרוב על גז ולא על פחם.

 

מי שאמור לשאוב עידוד מהחלטת משרד האנרגיה הם בעלי תחנות הכוח הפרטיות, שיקימו יחידות חדשות ללא חשש להתמודד עם תחנות פחמיות שמופעלות על ידי דלק זול. מבחינת חברת החשמל המשמעות של ההחלטה היא שימור התחנות הפחמיות והפעלתן רק במקרים של פגיעה קשה בייצור החשמל.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x