$
בארץ

בתום הגישור: 42 מיליון שקל לנפגעי אלטרוקסין

לאחר הליך גישור אצל נשיא ביהמ"ש העליון בדימוס אשר גרוניס: מפיצת התרופה אלטרוקסין הגיעה לפשרה בתביעה הייצוגית נגדה. תשלם פיצויים בסכום עתק של 47.5 מיליון שקל . עורכי הדין יקבלו 6 מיליון שקל. כמה יקבל כל חולה?

ליטל דוברוביצקי, ידיעות אחרונות 09:0912.11.17
פשרה בתביעה הייצוגית נגד מפיצת התרופה אלטרוקסין: חברת "פריגו ישראל סוכנויות", המפיצה את התרופת מאז 2010, תשלם פיצוי עתק בסכום כולל של כ־47.5 מיליון שקל. כך נודע ל"ממון".

 

מהי אלטרוקסין?

אלטרוקסין היא תרופה לטיפול במצבי תת־פעילות של בלוטת התריס, המובילים לשיבושים בפעילות של מערכות גוף חשובות דוגמת הלב, מערכת העצבים והפוריות.

 

הפשרה הושגה לאחר שנשיא בית המשפט העליון בדימוס אשר גרוניס גישר בין הצדדים בחודשים האחרונים. לאחר שההסכם ייחתם הוא יוגש לאישור בית המשפט העליון.

 

התרופה שווקה ליותר מרבע מיליון חולים בתת־פעילות של בלוטת התריס. בהסכם הפשרה נקבע כי הזכאים לפיצוי הם מי שנטלו באורח סדיר את האלטרוקסין לפני פברואר 2011 ועברו לשימוש בהרכב החדש של התרופה, מבלי שנמסר להם על ידי הרופא כי עליהם לבצע ניטור באמצעות בדיקת דם לאחר השימוש בהרכב החדש.

 

"פריגו סוכנויות" תשלם סכום סופי ומקסימלי של כ־47 מיליון שקל כאשר כ־42 מיליון שקל ישולמו כפיצוי לזכאים. סכום הפיצוי לכל זכאי יהיה בין 4,200 ל־9,500 שקל. 5.2 מיליון שקל יועברו כתרומה לציבור למטרות שיפור הטיפול והמעקב אחרי חולים בתחום האנדוקרינולוגיה.

 

 

דכדוך ונשירת שיער

 

תחילת הפרשה בפברואר 2011‬, אז שונה ההרכב של הרכיב הבלתי פעיל באלטרוקסין. הדבר נעשה באישור משרד הבריאות ותוך דיווח לקוני לקופות החולים ולרופאים. בדיווח לא נאמר כי יש ליידע את המטופלים על השינוי או כי נדרש מעקב רפואי כדי לוודא שהמטופלים אינם צריכים התאמות במינון.

 

בחודשים לאחר מכן החלו להצטבר דיווחים על מטופלים באלטרוקסין שהתלוננו על תופעות לוואי שונות כמו דכדוך ונשירת שיער. בעקבות המידע ניתנו הנחיות שונות בידי משרד הבריאות, אך לא היה בהן כדי למנוע את הבהלה הציבורית.

 

באוקטובר 2011 פורסמו כתבות עם כותרות כמו: "מטופלים מדווחים על נשירת שיער, דיכאון, אשפוז בבית חולים ועוד".‬ בעקבות הבהלה משינוי ההרכב בתרופה הוציא המשרד הנחיות לביצוע מעקב. כמו כן, הוקמה ועדת בדיקה שמצאה כי "יש קשר נסיבתי ברור בין הכנסת הפורמולציה החדשה לשוק בישראל והתגברות דיווחים על תופעות לוואי".‬

 

 צילום: שאול גולן

 

 

9 בקשות לייצוגית

 

לאחר הפרסומים הוגשו לבתי המשפט תשע בקשות לאישור תביעות ייצוגיות נגד מעורבים בפרשה. הבקשות אוחדו להליך אחד כאשר הסכום הכולל שלהן היה כ־4.6‬ מיליארד שקל. "פריגו סוכנויות" טענה כי פעלה כדין ועל פי נוהלי משרד הבריאות.

 

עוד טענה כי אין כל פגם בפורמולציה החדשה או באופן השקתה בישראל, שכן שינוי פורמולציה הוא דבר המתרחש באופן שגרתי וכי היא יידעה את כלל הלקוחות, הרופאים והרוקחים לגבי השינוי בצורות יידוע שונות, וכן אודות ההמלצה לביצוע בדיקות דם לניטור הורמון ה־TSH.

 

בשנת 2015, ארבע שנים אחרי חשיפת תופעות הלוואי, אישר בית המשפט המחוזי מרכז הגשת תביעה ייצוגית נגד פריגו ישראל סוכנויות, המפיצה של אלטרוקסין מאז 2010‬. עם זאת, נקבע כי אין מקום לאשר תביעה נגד גלקסו (שהפיצה את התרופה לפני שנת 2010), נגד פריגו פרמצבטיקה ונגד קופות חולים הכללית ומכבי שבהן חברים רוב המטופלים בתרופה.

 

בהחלטה נכתב כי "המחדל אינו נוגע לעצם המעבר לפורמולציה החדשה אלא לדרך שבה נעשה. על כך שהחלפת הפורמולציה של האלטרוקסין נעשתה בדרך לקויה אין כיום חולק".‬

 

אחת מהמטופלות שנטלה את התרופה לאחר שינוי ההרכב סיפרה ל"ידיעות אחרונות" בשנת 2015, לאחר אישור הבקשה לייצוגית: "התחלתי להרגיש תחושות מוזרות כמו הזעת יתר, השמנתי, לא הצלחתי להירדם בלילות.

 

"אני בן אדם מאוד פעיל ופתאום מצאתי את עצמי בלי אנרגיות. לא יידעו אותי על השינוי בהרכב. לפתע, התחילו להתפרסם ידיעות בעיתונים ופתאום נפל לי האסימון שיכול להיות שיש קשר כי הרי לא לקחתי כדורים אחרים". מטופלים אחרים התלוננו על דיכאון ועל תופעות נוספות.

 

"פריגו סוכנויות" עירערה לביהמ"ש העליון נגד אישור התביעה כייצוגית, והתיק הועבר לגישור אצל השופט בדימוס גרוניס. בסיועו הגיעו הצדדים להסכם הפשרה שיוגש לבית משפט מבלי שאף צד יודה בטענות נגדו.

 

עוד נקבע בהסדר כי 6 מיליון שקל ישולמו לעורכי הדין המייצגים: יעקב דוידוביץ, ארנון גרפי, דוד אור חן, עובדיה כהן, איתן פלג, אסף נוי ומופיד אגבאריה. כמיליון שקל ישולמו לתובעים הייצוגיים. את פריגו ייצגו עורכות הדין הלה פלג ונועה וילינגר ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן. את קופ"ח כללית ייצג משרד עו"ד ליפא מאיר ושות' ואת קופ"ח מכבי ייצג משרד ש. הורביץ.

 

מפריגו נמסר בתגובה: "החברה עומדת מאחורי הצהרותיה שפעלה כדין. הסכם הפשרה טרם נחתם".

 

מי זכאי לפיצוי?

בהתאם להסכם הפשרה, עם אישור ההסכם על ידי בית המשפט, יוקם מנגנון פיצוי שמטרתו לאפשר לכל אחד מחברי הקבוצה, אשר סבל, לטענתו, לאחר נטילת הפורמולציה החדשה בישראל, מתופעות לוואי שונות (המוגדרות בהסכם) להגיש בקשה לקבלת פיצוי. לבקשה יש לצרף תיעוד רפואי מזמן אמת.

 

במסגרת מנגנון הפיצוי תוקם ועדת פיצוי, שתורכב משופט בדימוס שתפקידו יהיה לבחון את בקשות הפיצוי ולהכריע בהן. ועדת הפיצוי תכריע לגבי כל בקשת פיצוי ותוכל להחליט על היעדר זכאות או על זכאות.

 

הפיצוי הנמוך יהיה עד סכום של 4,275 שקל למטופל שנמצא זכאי לפיצוי.

 

דרגה נוספת של פיצוי תהיה בסכום של עד 7,600 שקל. בקטגוריה זו ייכללו בין השאר בקשות פיצוי שבהן הוכח כי מגיש הבקשה יצא מאיזון הורמונלי של הורמון ה־TSH.

 

הקטגוריה האחרונה היא של פיצוי בסכום של עד 9,500 שקל, שהם 100% מסכום הפיצוי המקסימלי. בקטגוריה זו ייכללו בין השאר בקשות פיצוי שבהן הוכח כי מגיש הבקשה נזקק לבדיקות רפואיות או לטיפול רפואי בבית חולים.

 

על החלטת ועדת הפיצוי ניתן יהיה להגיש בקשת השגה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x