ארגון המורים ישבית מחר את התיכונים בגלל ויכוח על תוספת למורים ותיקים
הארגון יקיים מחר שביתת אזהרה של יום אחד בבתי הספר העל-יסודיים ברחבי הארץ על רקע ה"הסחבת וחוסר ההתקדמות שאותם נוקטים משרדי האוצר והחינוך במו"מ על הסכם שכר". יש הסכמות בין הצדדים על העלאת שכר המורים הצעירים
יו"ר ארגון המורים רן ארז החליט לעשות שריר לאחר יותר מעשרה חודשים של מגעים מול משרדי האוצר והחינוך על הסכם קיבוצי חדש שהגיעו למבוי סתום. אם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון ארגון המורים ישבית מחר את הלימודים בבתי הספר העל־יסודיים ברחבי הארץ. ההסכם הקודם, "עוז לתמורה", הסתיים בשנה שעברה, והבחירות בארגון נמצאות ממש מעבר לפינה, בתחילת השנה הבאה. בכל מקרה מדובר בשביתת אזהרה של יום אחד, כשהצדדים אמורים להתדיין שוב כבר היום.
התחלה טובה לצעירים
בשבועות האחרונים התחולל קרב גרסאות בין אנשי האוצר לבכירי הארגון בנוגע לשאלה מי מכשיל את המגעים. באוצר טוענים כי הציגו בפני היו"ר ארז הצעה הוגנת שבמרכזה רצון לתקן עוול שהשתרש במערכת החינוך בישראל במשך שנים רבות – הפערים העצומים בשכר בין מורים צעירים לבין מורים ותיקים. נתונים עדכניים של ה־OECD שפורסמו בספטמבר האחרון הצביעו על כך שמורה מתחיל בישראל מקבל כ־20 אלף דולר לשנה בתחילת דרכו, וכ־30 אלף דולר לשנה לאחר 15 שנות ותק.
כפועל יוצא של פערי השכר הללו, כך לפי נתוני הכלכלן הראשי באוצר, גם שיעורי הנטישה בקרב המורים הצעירים הוא גדול הרבה יותר. באשר להצעת השכר שהונחה עבור המורים הצעירים, כאן ישנה תמימות דעים שהיא בסך הכל ראויה, או לכל הפחות התחלה טובה. לפי ההצעה הנוכחית, מורה מתחיל יקבל שכר בסיס של כ־8,000 שקל ברוטו, זו עלייה של 1,600 שקל ביחס לשכר הבסיס הנוכחי – 6,400 שקל. לשכר הזה מתווספים עוד רכיבים כגון תוספות על תפקידים נוספים והוצאות נסיעות, כך שברוב המקרים אלו לא יהיו הנתונים הסופיים בתלוש המשכורת של המורים המתחילים.
בארגון המורים טוענים כי האוצר מנסה להעלות לצעירים את המשכורות על חשבון המורים הוותיקים, בעוד נדרשת העלאה הוגנת לכל המורים. באוצר מדגישים כי ההסכם תלוי גם בזמן השקט שיסכים לו ארגון המורים, כלומר פרק הזמן שיתחייב לא לנקוט עיצומים. לדבריהם, אם יאפשר זמן ממושך – הוא עתיד לקבל תוספות שכר גדולות יותר. באוצר מדברים על כחמש שנים, אך בארגון מדברים על בין שנתיים לשלוש.
לגבי התוספת לוותיקים מתחדד קרב הגרסאות בין הצדדים: יו"ר הארגון טוען כי האוצר הניח הצעה נמוכה מדי — תוספת של כ־60 שקל ברוטו בחודש לוותיקים, אך באוצר אומרים מנגד כי ההצעה שהניחו היתה גבוהה יותר – כ־100 שקל ברוטו בחודש. ישנם גורמים במערכת שרומזים כי ארז מעוניין לשכב על הגדר עבור שכרם של המורים הוותיקים מכיוון שהוא זקוק להם הרבה יותר בבחירות הקרובות לראשות הארגון, שיתקיימו בתחילת השנה הבאה. בארגון מסבירים מנגד כי לא הגיוני שמורה בעל ותק וניסיון לא יזכה לשיפוי מסוים ויש לטיעון הזה רציונל.
מסרב לצמצם את הפער
תגובת משרד האוצר: "זה מספר חודשים מנהל משרד האוצר משא ומתן להעלאת שכרם של המורים במטרה לשפר את תנאי העסקתם של מורים בתחילת דרכם. יודגש כי מורים אלו מרוויחים כשליש ממורים ותיקים. ארגון המורים מסרב לצמצם פער זה ובמקום זאת נוקט צעדים כוחניים.
"מספר רב של הצעות בעניין זה הונחו על שולחנו של ארגון המורים, שדחה את כולן. צר לנו שארגון המורים בוחר לפגוע בתלמידי ישראל חרף דיון ענייני בהצעות שעל הפרק".
בהודעה שמסר ארגון המורים אתמול הוא ציין כי בתי הספר העל-יסודיים יושבתו מחר "בשל הסחבת וחוסר ההתקדמות אותם נוקטים משרדי האוצר והחינוך במו"מ על הסכם השכר". עוד נמסר כי ההחלטה לגבי המשך הצעדים תתקבל לאחר הפגישה בין הצדדים שתתקיים מחר ועל פי תוצאותיה.