יונה יהב מעגל פינות, הממשלה מתמהמהת ו־450 עובדים יושבים בבית
עובדי חיפה כימיקלים הוצאו אתמול לחופשה ללא תשלום. עיריית חיפה והנהלת המפעל, שאמורות למצוא פתרון לעובדים, הגיעו מזמן למבוי סתום והממשלה מותירה את הזירה לדרג פקידותי בהרכב חסר
החל מהבוקר, 450 עובדי המפעל הצפוני של חיפה כימיקלים מפסיקים לקבל שכר ומוצאים לחופשה ללא תשלום למשך חצי שנה. הסיבה: חוסר היכולת של חיפה כימיקלים, עיריית חיפה וממשלת ישראל להסכים על פתרון ליבוא אמוניה למפעל הצפוני. עד כה, העובדים המשיכו לקבל משכורות אף שהמפעל היה סגור, אולם בית הדין לעבודה בחיפה אישר אתמול את הוצאתם לחופשה ללא תשלום.
- מכה לעובדי חיפה כימיקלים: ביה"ד אישר להוציא אותם לחופשה ללא תשלום
- המשבר בחיפה כימיקלים: המפעל הדרומי שב לפעולה, במפעל הצפוני מחריף הסכסוך
- גפני מאשים את היועמ"ש בהסתרת חוות דעת בעניין חיפה כימיקלים
מזה כמה חודשים שראש עיריית חיפה יונה יהב ומנהלי חיפה כימיקלים מתווכחים ביניהם על פתרון ליבוא אמוניה, שיחליף את מכל האמוניה שנסגר. מצד אחד, ההנהלה מציעה לייבא אמוניה באוניות קטנות נפח, בהיקף של עד 2,000 ליטר. אלא שיהב מתנגד בתוקף לפתרון זה, משום שבחירה בו תחזור להציב ריכוז גבוה של החומר הרעיל בסמיכות מסוכנת לבתיהם של תושבי חיפה.
יהב מצידו מציע לייבא את האמוניה למפעל באמצעות איזוטנקים, מכלים קטנים בנפח של 13 טון, הניתנים לשינוע על גבי משאיות. גם פתרון זה בעייתי, מכמה סיבות. ראשית, עלות יבוא אמוניה באיזוטנקים יקרה פי שניים עד שניים וחצי מעלות יבוא באוניה, שמוערכת ב־500 דולר לטון אמוניה. חמור מכך, למפעל נדרש מינימום של 300 טון אמוניה בחודש, אך תקנות הבטיחות של פיקוד העורף דורשות לאחסן את האמוניה בבונקר תת־קרקעי מיוחד - ואין בחיפה בונקר כזה. לכן, פתרון זה לא ישים, ואפילו בסביבת עיריית חיפה מודים שהוא לא מושלם.
מי שהיה אמור להוביל למציאת פתרון הם חברי צוות ממשלתי בין־משרדי שהוקם בחודש שעבר. אלא שהצוות התכנס לראשונה רק השבוע, חודשים ארוכים לאחר פרוץ המשבר. ואם זה לא מספיק, נעדרים ממנו נציגים של האגף בצה"ל המתמחה בחומרים מסוכנים. הצוות נדרש להציג את מסקנותיו עד לסוף השנה, אולם החלטת בין הדין עשויה לקצר את לוח הזמנים.
יובל רכלבסקי, לשעבר הממונה על השכר באוצר, ניסה לפשר בין הנהלת המשרד לעובדי המפעל, שמיוצגים על ידי כוח לעובדים. המגעים בין הצדדים לא הובילו לפריצת דרך. את חיפה כימיקלים ייצגו בתיק עוה"ד עמי שחר, עודד מזרחי ודור פישר ממשרד נ. פינברג ושות.
מוועד עובדי חיפה כימיקלים נמסר בתגובה: "450 עובדים נותרו ללא פרנסה בשל מאבקי אגו וניסינות כיפוף ידיים בין המדינה, העירייה והנהלת המפעל".