בלעדי לכלכליסט
המוסדיים בבזק מתארגנים למהלך הדחת המנכ"לית
בין הצעדים ששוקלים המוסדיים המחזיקים בבזק - דרישה להדיח את המנכ"לית סטלה הנדלר ודרישה למנות דירקטור חיצוני נוסף, מאחר שזאב וורמברנד, שמונה מטעם פסגות, בוחר בשלב זה לא להגיב. לפני עשור הודח מנכ"ל בזק יעקב גלברד בשל פרשה חמורה פחות
הגופים המוסדיים המשקיעים בבזק שוקלים את צעדיהם לאור חקירת רשות ניירות ערך שמצאה כי יש תשתית ראייתית לעבירות פליליות לכאורה שבוצעו על ידי בכירים בבזק. בין הצעדים שנמצאים על השולחן דרישה להדיח את המנכ"לית סטלה הנדלר ודרישה למנות דירקטור חיצוני נוסף - כך נודע ל"כלכליסט".
- שאלות ותשובות: כל מה שצריך לדעת על פרשת בזק
- השילוב הקטלני של בזק: בעלים ממונף, מנכ"לית רופסת ומינוי פוליטי עלוב
- מבעל השליטה עד למזכירת החברה: לנקות את החצר הביזנטית
במוסדיים מעריכים שדירקטוריון החברה יהיה חייב להתכנס בקרוב כדי לדון בהמשך הפעילות ביום שאחרי, אך בסביבת דירקטוריון בזק טוענים שאין כוונה לדון בקרוב בהמלצת הרשות או באפשרות להדחת הנדלר.
האפשרות לדרוש מינוי עוד דירקטור חיצוני מגיעה על רקע שתיקתו של הדירקטור החיצוני שמונה מטעם בית ההשקעות פסגות רק לפני חודשיים, מנכ"ל קופת חולים מאוחדת זאב וורמברנד.
מינויו נתפס כהישג של פסגות, וכעת בבית ההשקעות מצפים שלפחות ידרוש להעלות לדיון את אפשרות החלפת ההנהלה. חוק החברות אמנם לא מחייב את הדירקטור החיצוני לתת דין וחשבון למי שבחר בו, ועל כן פסגות ככל הנראה לא יכולים לדרוש זאת ממנו, אך אם יבחר להישאר פאסיבי אפשר יהיה להגדיר את מינויו ככישלון שרשום על שם פסגות, כמי שהתניעה מהלך חסר שיניים. וורמברנד בחר גם שלא להגיב לפניית "כלכליסט" בנושא.
כוחם של גופי הפנסיה הגדולים המחזיקים בבזק (ראו טבלה) להשפיע על המתרחש בחברה מוגבל. לפי החוק, בעל מניות המחזיק ביותר מ־1% יכול להוסיף הצעה לסדר היום של אסיפת בעלי המניות המתוכננת ממילא, אך רק בעלי מניות שמחזיקים יחד ב־5% ומעלה יכולים לדרוש כינוס אסיפה מיוחדת.
המשמעות היא שאם המוסדיים ירצו לכפות העלאת הצעה להדחת הנדלר לסדר היום, יהיה עליהם לחבור יחד במהלך שידרוש אישור של רשות ניירות ערך ושל רשות ההגבלים העסקיים, וספק אם יתרחש.
במוסדיים עוד לא משוכנעים שהצעד הנכון הוא לדרוש את הדחתה של הנדלר. "הרבה גורמים בבזק מעורבים לכאורה בפרשה, ואם כולם יודחו עלול להיווצר כאוס שהוא לאו דווקא לטובת החברה", אמר מנהל באחד הגופים.
חלק מהגופים גם מעדיפים לשמור על פרופיל נמוך מחשש שאקטיביזם מצדם ייתפס כניסיון לחבל בפעילותה של בזק. למשל, חברת הביטוח הפניקס ובית ההשקעות פסגות - אותו בית השקעות אקטיביסט שמינה את הדירקטור החיצוני בבזק - מחזיקים בהתאמה 7% ו־8% ממניות פרטנר, מתחרה ישירה של בזק. דרישה אקטיבית של אחד מהם לפעול להדחת הנדלר עלולה להיתפס ככזאת שמטרתה לחבל בבזק לטובת המתחרה.
הסכמי העסקה של בכירים כוללים לרוב התייחסות לחשדות להפרת אמונים או לחקירות שמהווים עילה לפיטורים. ההסכם של הנדלר אינו חשוף לציבור, ולכן לא ברור אם הוא כולל סעיפים כאלה.
זו לא הפעם הראשונה שעולה האפשרות להדיח את מנכ"ל בזק. ב־2007, כשהחברה עוד היתה תחת שליטת קרן אייפקס, נאלץ המנכ"ל אז יעקב גלברד להתפטר מתפקידו לאחר שרשות ניירות ערך הורתה לכ־40 מנהלים, והוא ביניהם, להחזיר בונוסים בהיקף של כמעט 6 מיליון שקל מחשד שאושרו בהליך לא תקין.
שבועות ספורים לאחר התפוצצות הפרשה יצא גלברד לחופשה וחודש לאחר מכן הודיע הדירקטוריון כי "יפרוש מרצונו". מדובר בפרשה משמעותית פחות חמורה מהנוכחית, שלא הועלו בה כלל חשדות לפלילים.