$
בארץ

הצעה לפיתרון משבר נגב קרמיקה: המפעל יועבר לנאמן בליווי המדינה

ניסיון למנוע את פיטורי 140 עובדי המפעל בירוחם: במהלך דיונים בין הצדדים עלו מספר פתרונות למשבר, ביניהם העברת המפעל לידי נאמן שינהל אותו בליווי המדינה. שר הכלכלה: "אין למדינה כל כוונה לבצע הלאמה אלא להציע כלים שיסייעו להמשך העסקת העובדים". ח"כ מאיר כהן מסיעת יש עתיד מתנגד: "החברה באה לעשות סיבוב ולהרוויח"

ynet 20:0902.11.17
מסתמן פיתרון למשבר נגב קרמיקה , במטרה למנוע את פיטוריהם של 140 עובדי המפעל בירוחם: קבוצת נגב תעביר את המפעל לידי נאמן שינהל אותו בליווי המדינה. זהותו של הנאמן עדיין לא ידועה, וטרם סוכמו כל פרטי המתווה. מדובר רק באחד הפיתרונות מבין אלה שעלו במהלך המו"מ האינטנסיבי שניהלו היום (ה') הצדדים בחסות משרד הכלכלה.

 

מדובר בהעברה של המפעל בלבד, המהווה כ-15% מפעילות קבוצת נגב כולה. הקבוצה כולה מעסיקה כ-700 עובדים - בתוכם עובדי המפעל, והיא כוללת פעילות של קמעונאות, הפצה ועוד. נכון להיום, לחברה כולה סך חובות של כ-300 מיליון שקל, אך לפי המתווה המסתמן המפעל ימסר לנאמן נקי מחוב למעט תשלומי הליסינג והשכירות.

 

מהנהלת נגב נמסר כי "החברה לבקשת שר הכלכלה, ובצעד נדיב מאוד הסכימה להעביר ללא תמורה את המפעל שהושקעו בו מאות מיליוני שקלים, לידי המדינה, העובדים וההסתדרות. אנו מקווים שצעד זה יביא לכך שמקום התעסוקה של העובדים יישמר".

 

שר הכלכלה והתעשייה כהן אמר: "בדיון שהתקיים היום בהשתתפות הבעלים, העובדים וההסתדרות במשרד הכלכלה הועלו מספר אפשרויות שיבחנו במהלך שבוע הבא. הבעלים שרכשו את החברה רק לאחרונה נדרשים לגבש מתווה שיבטיח את זכויות העובדים. כהן הדגיש: "אין למדינה כל כוונה לבצע הלאמה אלא להציע כלים שיסייעו להמשך העסקת העובדים".

 

יו"ר הסתדרות נגב מרכזי, ארמונד לנקרי, הוסיף: "אנחנו הולכים למנות נאמן כדי להוציא את מפעל נגב קרמיקה בירוחם מידיהם. הנושא צריך להיבדק על ידי משרד האוצר וגורמים נוספים. אבל זו הדרך היחידה למנוע את סגירת המפעל כי ההנהלה נחושה לסגור את המפעל. אנחנו מקווים כי במהלך שבוע הבא יימצא פיתרון לכל הבעיות וימנו נאמן על מנת לנהל את המפעל".

 

עובדי נגב קרמיקה מפגינים עובדי נגב קרמיקה מפגינים צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות

 

ח"כ מאיר כהן (יש עתיד) הביע את התנגדותו לפיתרון ואמר כי "באותה מידה שבית המשפט אישר לחברה את הקניה, הוא צריך לבטל אותה, כדי שיגיע רוכש שירכוש את נגב קרמיקה בכללותה. לחברה הזו לא מגיעים פרסים.

 

"ברור שהחברה באה לעשות סיבוב ולהרוויח. הם רכשו את נגב ועל פי התנהלותם, נראה שתכננו לסגור את המפעל בירוחם ולהשאיר את החנות בראשון תחת המותג נגב. לאור זאת, יש לבטל את המכירה ולהציע את נגב קרמיקה בכללותו למכירה ליזם חדש".

 

הפסד של 2 מיליון שקל בחודש

בתחילת אוקטובר הודיע המנכ"ל גלבוע לעובדים כי המפעל ייסגר וכל העובדים יפוטרו. העובדים קיבלו מכתבי שימוע לקראת פיטורים בצירוף מכתב של המנכ"ל שבו נמסר: "אין למפעל זכות קיום. לכן, אבדה תקוותנו והנהלת החברה קיבלה החלטה קשה לסגור את המפעל".

 

המנכ"ל טען כי המפעל מפסיד שני מיליון שקלים מדי חודש בעיקר בשל התחרות העזה של סחורות המיובאות מטורקיה, סין ומספרד. הוא האשים את ועד עובדי המפעל וההסתדרות בכך שטרפדו תוכנית התייעלות ו"לא הבינו את עוצמת הבעיה והדחיפות הנדרשת ביישום פתרון".

 

בעקבות הודעת החבה הגישה ההסתדרות בקשה לצו מניעה, ובית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע ביטל את מכתבי השימוע והפיטורים והורה לצדדים להיכנס למו"מ אינטנסיבי. דיון נוסף התקיים השבוע, בו הורה בית המשפט לצדדים להמשיך במו"מ.

 

נשיא בית הדין לעבודה בבאר שבע, שמואל טננבוים, אמר: "אין לנו כלים למנוע את סגירת מפעל. זה עסק פרטי ולא חברה ממשלתית. מישהו צריך לקחת אחריות על העניין. תמיד נשלח למשא ומתן ויש חובה הסכמית למו"מ במקרים של מפעל שרוצה להתקיים. אבל פה יש מצב שונה לגמרי. זה מפעל פרטי שאומר אני רוצה לסגור".

 

עם זאת קבע השופט: "התרשמנו שעדיין קיים סיכוי להמשך המשא ומתן. בעיקר לוקחים אנו בחשבון כי תיתכן מעורבות של המדינה או גורמים אחרים שעשויים לסייע להמשך הבראתו של המפעל. ערים אנו לטענות ההנהלה בדבר ההפסדים המשמעותיים ההולכים ומתמשכים. עם זאת, כשמדובר בגורלו של המפעל והמשך תעסוקתם של כ-140 עובדים, יש ליתן לצדדים שהות נוספת. אנו מקבלים את הצעת ההסתדרות ומורים על המשך המו"מ".

 

לאן נעלמו 50 מיליון שקל?

בחודש אפריל נמכרה חברת נגב קרמיקה לקרן ההשקעות ויולה קרדיט ולקבוצה בראשות יריב לרנר. זאת לאחר שהקבוצה צברה חובות לבנקים בהיקף של 700 מיליון שקל, כשהייתה בידי אפריקה ישראל ולב לבייב. כמנכ"ל נגב מונה אורי גלבוע, לשעבר מנכ"ל חברת הדיוטי פרי "ג'יימס ריצ'רדסון". לרנר שימש כיו"ר פעיל של החברה. בעקבות המכירה הבנקים מחקו כמחצית מהחוב של קבוצת נגב.

 

נגב הוקמה בסוף שנות ה-60. היא עוסקת בייצור אריחים במפעל בירוחם ובקמעונאות למוצרי גמר לבית (ויה ארקדיה, נגב, סופר קרמיק). החברה נקלעה לקשיים בעיקר בעקבות הקמת מפעל הקרמיקה הענק בירוחם, בעלות של כ-400 מיליון שקל.

 

במרס 2015 פוטר המנכ"ל לשעבר אבי מוטולה בעקבות הפסדים שנגרמו לחברה. לאחר פיטוריו פתחה החברה בבדיקה בעקבות מה שהיא כינתה "חשדות לאי-סדרים" בהתנהלותו. בתביעה שהגישה החברה נגד מוטולה היא טענה כי אי-סדרים שלו התבטאו הן בעניינים חשבונאיים והן בשימוש בכספי החברה לצרכיו הפרטיים. בסך הכול ייחסו לו ולאחרים עבירות שהסתכמו בשווי של 50 מיליון שקל.

 

החברה הגישה גם תלונה בנושא לרשות לניירות ערך. הרשות העבירה את החומרים לפרקליטות עם המלצה להעמיד את מוטולה לדין בגין חשד לתרמית בספרי החברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x