היועץ המשפטי לכנסת "סינדל" את ביטן: החוק הצרפתי יכול לעבור רק כחוק יסוד
קביעתו של עו"ד איל ינון יוצרת בעיה ליו"ר הקואליציה שקיווה להגיש את החוק האוסר על חקירת ראש ממשלה מכהן כחוק רגיל ולהטיל משמעת קואליציונית שתבטל את התנגדות סיעות הבית היהודי וכולנו
היועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון קובע כי לא ניתן להעביר את החוק הצרפתי האוסר על חקירות ראש ממשלה מכהן כחוק רגיל אלא כתיקון לחוק יסוד. הדבר יוצר בעיה ליוזם החוק יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, זאת משום שכולנו והבית היהודי המתנגדות לחוק, יכולות על פי ההסכם הקואליציוני להטיל וטו על כל חוק יסוד. ביטן קיווה שאם "החוק הצרפתי" יוגש כחוק רגיל, תוטל משמעת קואליציונית והשותפות לא יוכלו להתנגד.
- כולם מדברים על "החוק הצרפתי" - מה הוא אומר באמת?
- מנדלבליט: "האיסור על חקירת רה"מ יהפוך את התפקיד ל'עיר מקלט' לאותו עבריין"
- נתניהו מתייחס לראשונה לחוק הצרפתי: "לא רוצה בו"
ינון כתב את הדברים בתשובה לפניית יו"ר סיעת המחנה הציוני, ח"כ יואל חסון. הוא מסביר ש"מאז פסק הדין בעניין בנק המזרחי משנת 1995, הנחת המוצא במשפט החוקתי הישראלי היא כי קיים מדרג נורמטיבי המעניק לחוקי היסוד מעמד גבוה יותר מזה המוענק לחוקים "רגילים".בהתאם לכך, תיקונו של חוק יסוד צריך להיעשות בחוק יסוד, וחוק 'רגיל' אינו יכול לשנות חוק יסוד, גם אם הוא מאוחר לחוק היסוד".
ינון מציין כי חוק יסוד: הממשלה קובע כי "לא תיפתח חקירה פלילית נגד ראש הממשלה, אלא בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה". לדבריו, "מנוסח זה עולה שמותר לחקור את ראש הממשלה ביחס לכל עבירה, והתנאי היחיד לכך הוא הסכמת היועץ המשפטי לממשלה". לכן, "חקיקת נורמה המבקשת להטיל מגבלות נוספות על האפשרות לחקור את ראש הממשלה מהווה שינוי של ההסדר החוקתי הקיים, ולפיכך מחייבת את תיקונו של חוק היסוד".
כאיזון לאיסור החקירות התכוון ביטן להגביל את כהונת ראש הממשלה לשתי קדנציות או 8 שנים. אלא שינון מציין שחוק היסוד אינו כולל מגבלה כלשהי ולכן גם זה מחייב תיקון של חוק היסוד.