חוק מימון הפריימריז אושר לקריאה ראשונה. "הסכם ביבים ושוחד"
הצעת החוק של ח"כ דודי אמסלם מציעה שח"כ מכהן שמועמד בפריימריז יקבל מענק לכיסוי הוצאותיו ולא יגייס תרומות. אמסלם: החוק ינתק קשר בין הון לשלטון"; החוק מציע מענקי פיצוי לח"כים במפלגות שלא מקיימות פריימריז, ומספר חברי כנסת תקפו אותו על כך: "עסקה מושחתת"
ועדת הפנים אישרה לקריאה ראשונה את הצעת החוק של יו"ר ועדת הפנים ח"כ דודי אמסלם מהליכוד, למימון פריימריז למועמדים.
- אמסלם דוחף להחלשת נציב שירות המדינה
- יועמ"ש ועדת הפנים: חוק מימון הפריימריז פוגע בשוויון ומחייב רוב מיוחס של 61
- אושר לקריאה שנייה ושלישית: הותמ"ל תאשר בנייה גם בקרקעות פרטיות
על פי ההצעה, ח"כ מכהן שמועמד בפריימריז יקבל מענק לכיסוי הוצאותיו ולא יוכל לגייס תרומות. מועמד שאינו מכהן כח"כ יוכל לקבל הלוואה שתהפוך למענק אם ייבחר. ביקורת חריפה נמתחה על שני היבטים בהצעת החוק. הראשון הוא העובדה שח"כ מקבל מענק, ומועמד חדש מקבל רק הלוואה. השני הוא הפיצוי שניתן למפלגות שאין להן פריימריז בדמות מענק לכל ח"כ.
על פי החוק, המימון יינתן אם הפריימריז נערכים בששת החודשים שלפני הבחירות, אם במפלגה חברים לפחות 5,000 חברים ואם בבחירות המקדימות בוחרים רוב חברי המפלגה.
הצעת החוק קובעת תקרה לתרומות והוצאות שיוכל מועמד להוציא. תקרה זו הופחתה בשליש לעומת המצב הקיים היום: אם מספר בעלי זכות הבחירה הוא עד 5,000, יוכל המועמד להוציא עד 50,000 ₪. בין 5,000 ל-10,000 בעלי זכות בחירה – יוציא עד 50,000 ₪ ועוד 11 ₪ לכל בעל זכות שמעל 5,000.
בין 10,000 ל-100,000 בעלי זכות בחירה – יוציא המועמד 120,000 ₪ ועוד 2 שקלים לכל בוחר מעל 10,000. מעל 100,000 בעלי זכות בחירה – 320,000 ₪.
יו"ר הוועדה, ח"כ דודי אמסלם אמר ש"מטרת החוק לנתק קשר בין הון לשלטון. אנחנו רוצים לצמצם את חוסר השוויוניות. ח"כ שמתמודד לא יאסוף תרומות ולא יקבל הלוואות. הוא יקבל מענק. מועמד חדש שרוצה להתמודד יקבל הלוואה".
יו"ר סיעת המחנה הציוני ח"כ יואל חסון תקף את ההחלטה לתת למפלגות שאין בהן פריימריז 50 אלף שקל עבור כל ח"כ. "הכנסתם בדלת האחורית הסכם ביבים ושוחד כדי להבטיח את תמיכת מפלגות הקואליציה. למה לתת כסף למפלגות שאין להן פריימריז? זו עסקה מושחתת. הלכת לצד האפל".
ח"כ קארין אלהרר אמרה ש"אם זה עניין של פריימריז, למה לתת מימון למפלגות שאין בהם פריימריז? ומה שמטריד יותר – אם המטרה שוויון הזדמנויות, מה הדין של מועמד שלא נבחר? אם הוא צריך להחזיר את הכסף, מה עשינו?"
ח"כ אורלי לוי אבקסיס אמרה ש"לא צריך לשלם אתנן למפלגות על מנת שיתנו לחוק לעבור. אנו נסחטים היום על ידי מפלגות דרך חוק שהרציונל שלו למנוע שחיתות. יש להעביר את החוק ללא אתנן, אחרת כל הרציונל על כרעי תרנגולת".
ח"כ עליזה לביא מיש עתיד אמרה ש"זה ממש שוחד. בזבוז כספי ציבור. כל החוק נולד בחטא. באתם לתקן ואתם מקלקלים. ייווצר אי שוויון בין ח"כים למועמדים חדשים. אתם מחוקקים לעצמכם. זה רק ניצול מצב שלכם כמחוקקים למען הכיסא שלכם. מנציחים את הכיסא".