רישוי מפעלים בעלי אינטרס לאומי יעבור מראשי רשויות מקומיות לממשלה
על פי הודעת משרדי הממשלה, מטרת תיקון החוק היא "לקדם את האינטרסים הלאומיים הרחבים של ישראל, ולהאיץ את הצמיחה ואת פיתוח המשק". לטענת הממשלה, הרשויות מערימות לעתים קשיים על תהליך קבלת הרשיונות
- היסטוריה: אחרי יותר מ-30 שנה - מכל האמוניה במפרץ חיפה ריק
- הוצא צו מנהלי לבזן שימנע זיהום אוויר חזק במפרץ חיפה
- לאחר התקלה בתמר: עדיפות לבתי הזיקוק בחיפה ובאשדוד בהקצאת דלקים
ההחלטה התקבלה בהמשך להנחיית ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שהביאה את משרדי רה"מ, הפנים, המשפטים והאוצר לבחון את הנושא.
בהודעה משותפת של המשרדים צויין כי מטרת תיקון החוק שיצמצם את כוחן של הרשויות המקומיות בהן ממוקמים המתקנים מול חברות תשתיות היא "לקדם את האינטרסים הלאומיים הרחבים של מדינת ישראל, ולהאיץ את הצמיחה ואת פיתוח המשק". לטענת הממשלה, הרשויות מערימות לעתים קשיים על תהליך קבלת הרשיונות.
בדיון שהתקיים אצל מנכ"ל משרד רה"מ, אלי גרונר, בהשתתפות מנכ"ל משרד הפנים, מרדכי כהן, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט ונציגי משרד האוצר, הוחלט לקדם תיקון של חוק רישוי עסקים "שרשיונם חיוני למשק" וכאלו ש"חלים עליהם שיקולים לאומיים רחבים מאלו המקומיים". עוד סוכם כי הממשלה תוכל לקבל החלטה על רישוי העסקים במקום הרשות המקומית רק לאחר גיבוש חוות דעת מפורטת מטעם מנכ"לי משרד רה"מ, האוצר והפנים, המנמקת מדוע קיומו של עסק מסוים הוא בעל אינטרס לאומי רחב.
כדי שהמהלך ייכנס לתוקף יש לבצע כעת תיקוני חקיקה. משרדי הממשלה יידרשו להפיץ תזכיר חוק בנושא להערות הציבור ולאחר מכן לאשר אותו בכנסת.
הצורך בחוק התעורר למעשה לאחר שהממשלה קבעה, בעקבות פסקת בג"ץ, כי מיכל האמוניה בחיפה ייסגר ובמקום חיפה כימיקלים תייבא אמוניה באוניות קטנות. אולם לאחר שיהב סירב לתת לכך רישיון עסק לחברה החלטת הממשלה לא יצאה לפועל.
השלכות חקיקה כזו, שעלולה להגיע לבג"ץ בסופו של דבר היא כי במקרה הצורך ראש עירית חדרה לא יוכל להשפיע על ארובות הפחם של חברת החשמל וראש עירית אשקלון לא יוכל למנוע הקמה של מכלי דלק של קצא"א.
ראש עיירית חיפה קיים היום הערכת מצב בעקבות הודעת ממשלת ישראל על כוונתה להפקיע סמכויות מהרשויות המקומיות בתחום התעשיה והמתקנים האסטרטגיים. יהב מסר כי מדובר ״בחוק חיפה כימקלים שנועד לאפשר לשלטון לשרת את ההון תוך ניטרול שומרי הסף ונציגי הציבור. ראש עיריית חיפה הנחה את הנהלת העיר להכין שורת עתירות לבגצ בתחומים שונים הקשורים למפרץ חיפה וכן בכוונתו להיערך ביחד עם ראשי הרשויות הגדולות בישראל למאבק ציבורי ומשפטי בחוק שמנסה הממשלה להעביר. יונה יהב: ״ זהו חוק שפוגע בסעיף המרכזי בהסכם הבלתי חתום בין כל ממשלה לאזרחיה להעניק להם ביטחון מלא. דמם ובריאותם של מיליון תושבי חיפה והמפרץ לא יופקר ונעשה הכל כדי לקבור את הצעת החוק הרעה והמסוכנת הזאת.״
ליהי שחר ברמן, מובילת המאבק נגד התעשייה המזהמת במפרץ חיפה מטעם "מגמה ירוקה": "היום הוכיחה שוב מדינת ישראל והעומדים בראשה כי מה שעומד לנגד עיניהם הוא לא חיי האזרחים, אלא אינטרסים של בעלי ההון. כמו בסוגיית האמוניה, הממשלה בוחרת להגן על המפעלים הפטרוכימיים ובפרט על בתי הזיקוק במקום להגן על תושבי חיפה. בנימין נתניהו מזלזל בתושבי מפרץ חיפה ונמנע מלקיחת אחריות על הסכנות שנשקפת לחיינו."
עמותת צלול, מובילת המאבק לסגירת מיכל האמוניה: "מדובר בהכרזת מלחמה של הממשלה נגד הציבור שדורש תעשייה בת קיימא. התיקון לא ישרת את האינטרס הלאומי אלא את האינטרס של הטייקונים שמפעילים לחצים כבדים להסיר מכשולים מדרכם. הוא רומס ברגל גסה כל ניסיון של מנהל תקין, שקיפות ומשילות אחראית. המהלך הזה הוא ניסיון נואל לעקוף את ראש העיר חיפה, שהתייצב לצד צלול ופעילי סביבה מחיפה, הצטרף למאבק לסגירת מיכל האמוניה המסוכן ופעל נגד האינטרסים של חיפה כימיקלים. מאבק זה חשף עד היום בעיקר את חוסר המקצועיות של המשרד להגנת הסביבה בפיקוח על השימוש של התעשייה בחומרים מסוכנים. כעת, הממשלה רוצה להגביר את חוסר המקצועיות הזאת על ידי העברת סמכות הרישוי מהרמה המקומית לידי פקידים הנתונים ללחצים פוליטיים ולהשפעות הקרבה בין הון ושלטון".