כתב אישום נגד גיא מונסונגו: רימה לקוחות במיליוני שקלים
מונסונגו, שביצע הונאות נדל"ן רבות בהן הציג מצגי שווא וגבה מלקוחות "דמי רצינות", נאשם בקבלת דבר במרמה של 15.7 מיליון שקל, הלבנת הון בהיקף זהה ועבירות מס בהיקף של 15 מיליון שקל
מונסונגו, הקורא לעצמו גם חגי שטראוס, נאשם בעבירות רבות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הונאת נושים, רישום כוזב במסמכי תאגיד, זיוף, הלבנת הון, עבירות מס, שיבוש מהלכי משפט, הפרת הוראה חוקית ועבירות נוספות.
על פי כתב האישום, שהוגש על ידי עו"ד לילך שלום מפרקליטות מחוז תל אביב (פלילי), במהלך שנת 2015 החליט מונסונגו להרוויח כסף רב דרך הונאות בתחום הנדל"ן. כחלק מהתוכנית, הוא פעל למכור זכויות של פרויקטים נדל"ניים ביודעו כי לא ייצאו לפועל, בין אם בשל כך שאין לו זכות חוזית בפרויקטים, ובין אם בשל כך שמעולם לא הגיש בקשות להיתרי בנייה לעיריות.
בפרקליטות טוענים כי מטרתו של מונסונגו הייתה לקבל לידיו במרמה כמה שיותר "דמי רצינות" שגבה מלקוחות הרכישה, שנעו בסכומים של עשרות אלפי שקלים מכל לקוח והגיעו אף ל-200 אלף שקל מלקוח. "הנאשם", נטען, "השתמש בכסף לשימושיו האישיים הרבים והשונים, ולא למטרות שלשמן התקבל".
כתב האישום מפרט כיצד פעל מונסונגו לשווק מספר פרויקטים במסגרת תוכנית תמ"א או פינוי בינוי תוך שהוא פועל לשיווק אגרסיבי, מקים מערך מכירות משומן ומפרסם בתפוצה רחבה את הפרויקטים.
מונסונגו, נטען, גם שכר משרדי פאר כדי לשוות אמינות ורצינות לשיווק, ולמעשה יצר מצגים כוזבים שונים הכוללים מצגות והדמיות של תכנון הדירות והבניינים - שלא מבוססות על תכנון אמיתי של הפרויקטים. לשם כך השתמש בהדמיות מהאינטרנט או בתכנון דירות שבוצע על ידי מעצבים שאותם הציג כאדריכלים. כך, נטען, יצר מצג כוזב של תכנון בשלב מתקדם של הפרויקטים השונים. כמו כן הכין הנאשם הסכמי רכישה, שנקראו "טופסי הרשמה" במסגרתם הוצגו מצגים כוזבים שונים.
על מנת לחזק את התדמית של עצמו ושל הפרויקטים השונים, ניצל את העובדה כי החל ביצירת קשר עם משרדי עורכי דין שונים, חלקם משרדים גדולים וידועים, והציג בפני לקוחות הרכישה מצגים כוזבים כאילו מלווים את העסקה עורכי דין מסוימים. כמו כן, יצר מונסונגו ערבוב בין החברות השונות שהקים או השתמש בהן, באופן שהקשה על הלקוחות לדעת עם איזו חברה התקיים החוזה.
כאשר ביקשו חלק מהלקוחות לבטל את עסקת הקנייה, הפעיל מונסונגו, כך לפי כתב האישום, בעצמו או באמצעות סוכנים, לחץ על הלקוחות שלא לבטל, באמצעות שכנוע, הבטחות רבות שאין מאחוריהם דבר, ובחלק מהאירועים אף איים בפתיחת הליכים משפטיים נגדו הלקוחות.
"הנאשם", נטען עוד בכתב האישום, "פעל במסגרת תוכנית המרמה, במטרה להגדיל את סך תקבולי המרמה ככל הניתן ובמטרה לעשות שימוש ברכוש האסור (כהגדרתו בחוק איסור הלבנת הון) לצרכי תוכנית המרמה ולשימושיו האישיים".
עוד עולה כי בשל הכרזתו של מונסונגו כפושט רגל, הוא פתח מספר חברות באמצעות "אנשי קש" שונים, כל זאת במטרה להסוות את היותו הבעלים בפועל של החברה ואת העובדה כי הוא נהנה מרווחיה.
מונסונגו נעצר לפני כשנה, לאחר ששמו עלה לכותרות בעקבות תחקיר של עיתונאי ערוץ 10 מתן חודרוב, שאף הותקף על ידי עובדיו. עוד קודם לכן פורסמו תחקירים אודות פעילותו של היזם, מהם עלה חשד להונאת לקוחות.
למרות מעצרו, ולמרות החקירה שהתנהלה בעניינו במפלג ההונאה של משטרת מחוז תל אביב, התברר כי מונסונגו המשיך בפעילות ההונאה תחת שם אחר – חגי שטראוס. בעקבות זאת הוא נעצר שוב בשבועות האחרונים ומאז הוא נתון במעצר. על פי כתב האישום, לאחר מעצרו בחודש נובמבר, פעל מונסונגו לשיווק פרויקט בניה נוסף בירושלים, כאשר גם בו פעל במרמה ובהצגת מצגי שווא.
מונסונגו מואשם בקבלת דבר במרמה של כ-15.7 מיליון שקל, הלבנת הון בהיקף זהה ועבירות מס בהיקף של כ-15 מיליון שקל. בנוסף, הוא נאשם כי לאחר פתיחת החקירה הפלילית, שיבש מהלכי משפט בכך שיצר קשר באופן ישיר ועקיף עם מעורבים בפרשה שהם עדים פוטנציאלים.
במקביל להגשת כתב האישום מבקשת הפרקליטות להותיר את מונסונגו במעצר עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו. לפי בקשת הפרקליטות, מעשיו של מונסונגו מקימים עילת מסוכנות אם ישוחרר.
"המסוכנות שלו באה לידי ביטוי בכך שהגה תוכנית מרמה מורכבת ומתוחכמת", כך לפי הפרקליטות, "פעל ללא מורא החוק וגרף רווחים המוערכים בסכומים של למעלה מ-15 מיליון שקל, כאשר המעשים בוצעו לאחר תכנון מוקדם, בשיטתיות ולאורך תקופה ארוכה".
עוד מצוין כי בכך שהמשיך בפעילות ההונאה לאחר שהשתחרר ממעצרו הקודם ואך שינה את שמו במאי האחרון, יש כדי להצביע על מסוכנותו. "הוא שינה את שמו במשרד הפנים מגיא מונסונגו לחגי שטראוס, וזאת לאחר ששמו פורסם במסגרת מעצרו בחשד לביצוע עבירות המרמה. כל זאת על מנת שיתאפשר לו להמשיך ולפעול לקידום מעשיו הפסולים, תחת שם אשר יקשה על רשויות אכיפת החוק או על הציבור בכללותו לזהותו בתור עבריין מרמה", כך לפי בקשת המעצר של הפרקליטות.
התיק נחקר על ידי מפלג הונאה - מחוז ת"א במשטרת ישראל, יחידת יהלום ברשות המיסים ויחידת החקירות של הכונס הרשמי במשרד המשפטים.
עו"ד שרון נהרי המייצג את מונסונגו מסר: "מרשי מכחשי את ביצוע העבירות".