כך הפסידה רשות המסים 14 מיליון שקל על טבק נרגילות
הרשות דרשה מס קניה של 15 מיליון שקל מחברת ר.מ.ש בסט ייצור ומסחר המייבאת טבק מירדן. החברה טענה כי היבוא הוא רק לצורכי ייצור של מוצר חדש - טומבאק - שמיוצא בסופו של דבר לירדן . המדינה התפשרה על תשלום של 900 אלף שקל
ניסיון של רשות המסים לדרוש מס קניה של 15 מיליון שקל מחברת המייבאת טבק מירדן באמצעות המכס ולא מע"מ, חייב את רשות המסים להתפשר מול החברה שנדרשה לשלם את המס ולגבות בסופו של דבר רק 900 אלף שקל, כ-6% מהסכום. כך נודע ל"כלכליסט".
אגף המכס ואגף המע"מ ברשות המסים הם שני אגפים שונים, עם סמכויות שונות. הניסיון להשתמש דווקא במכס בסוגיה של מס קניה, השייך למע"מ, חייב בסופו של דבר את הרשות להתפשר למרות שטענה במקור כי על החברה לשלם מס קניה של 15 מיליון שקל.
חברת ר.מ.ש בסט ייצור ומסחר מייבאת טבק מירדן לייצור טומבאק (טבק לנרגילות) דרך הוספת חומרים כמו גליצרין, סוכר, דבש וחומרי טעם וריח. לטענתה הטומבאק מיוצא בחזרה לירדן. מאחר והיבוא הוא רק לצורכי ייצור של מוצר חדש ושמיוצא בסופו של דבר. החברה הגישה עתירה נגד דרישת רשות המסים, באמצעות עו"ד ג'וליאן חדאד, וטענה כי היא פטורה מתשלום מס קניה על טבק. אולם רשות המסים היתה סבורה שהחברה הציגה מצג שווא שבאמצעותו התחמקה מתשלום מס קניה של 293.4 שקל לכל ק"ג טבק.
שיעור הטבק עמד על 9%-14% בניגדו להצהרת החברה
בכתב ההגנה ציינה רשות המסים כי בביקורת שנעשתה לחברה ב-2015-2014 נמצאו ליקויים וסטיות מהותיות בניהול ספרי חשבונות החברה. וכי בעוד שהחברה הצהירה על שיעור של 44% טבק במוצר המיוצא מהבדיקות, עלה כי בפועל שיעור הטבק עמד על 9%-14%. עקב כך הרשות הסיקה כי החברה מכרה בישראל את הטומבאק ב"שחור" מבלי לדווח עליו וייצאה רק חלק ממנו בחזרה לירדן - טומבאק באיכות נמוכה יותר.
עוד ציינה רשות המסים כי החברה הייתה אמורה לשלם מס קניה גם עבור היבוא וגם עבור הייצור המקומי (שהוא בכל מקרה באחריות מע"מ). במסגרת מסלול המיסוי שנמצאת החברה, היא מפקידה ערובה של כ-20% מגובה המס שהייתה נדרשת לשלם אם באמת הייתה מייבאת אותו היא מקבלת בחזרה אחרי שהיא מייצאת שוב את אותה הסחורה.
הסיבה לפשרה אליה נאלצה הרשות להסכים נובעת מכך שהחוק קובע שמס קניה מוטל על ידי אגף המע"מ ברשות המסים, אולם מי שהוציא את השומה לחברת הטבק היה דווקא המכס. כאשר המכס דורש את תשלום המס הוא רשאי לממש ערבויות שלקח, במקרה הזה כ-5 מיליון שקל שכבר היו אצל המכס, ולגבות את המס גם אם יש מחלוקת בנושא (כאשר בסופה יכול המכס להדרש להשיב את הסכום לנישום).
מנגד, אם במע"מ מוגשת השגה על השומה, הגבייה מוקפאת. במקרה הזה, כך נראה, ביקשה רשות המסים קודם לגבות ואחר כך לדון. אולם למרות הטענות הנחרצות של הרשות בדבר דרישת מס הקניה על הטומבאק, סופו של דבר היא בחרה להגיע לסיכום שביטל כמעט לחלוטין את תשלום המס, ככל הנראה לאחר שהבינה כי המסלול בו ניסתה לגבות - ולשמור את הערבות אצלה, לא תואם את מסגרת החוק
עו"ד חדאד, שמייצג את החברה: "מעולם לא הייתה שומה שדנה בכל מה שנוגע לטבק בסוגיות האלה. המדינה מעולם לא הוציאה שומה של מס קניה דרך הזרוע של מכס, זה היה למעשה פיילוט שרשות המסים ניסתה לעשות והיא לא הצליחה בו. היא רצתה להבטיח שהערבויות יישארו אצלה עד תום ההליך."
ברשות המסים לא רצו להגיב.