הסכם העלאת קצבאות הנכות דילג על 45 אלף נפגעי תאונות עבודה
קצבת נכות היא תחליף לשכר, אולם דווקא 45 אלף הנכים שקצבתם באמת מחליפה את המשכורת שהם קיבלו לא יזכו להצמדה לשכר הממוצע. מוביל המאבק חנן טל: "מקווים שעוד קבוצות יישרו קו"
עשרות אלפי נכים נשארו מחוץ להסכם העלאת קצבת הנכות והצמדתה לשכר הממוצע במשק. מדובר ב־45 אלף איש שנכותם נגרמה מתאונות עבודה, שבדיקת "כלכליסט" העלתה כי ההסכם כלל לא חל עליהם. זאת בניגוד ל־250 אלף איש שנכותם נגרמה ממחלה או מתאונת דרכים.
- לאחר 5 שעות: הנכים התפנו ונמל אשדוד נפתח
- קצבאות הנכים: מצהירים, ואז מגרדים את הכסף
- ה־OECD קוטל את מתווה קצבאות הנכות: "העלאת הקצבאות תסכן את הצמיחה בתעסוקת נכים"
בהינתן שקצבת נפגע עבודה ממוצעת עמדה השנה על כ־3,600 שקל בחודש, המשמעות היא אובדן של 468 שקל בשנה, לפי תסריט סביר שבו השכר הממוצע יעלה בשנה הקרובה באחוז אחד יותר מאשר העלייה במדד.
הדבר אינו מפתיע אולי לנוכח העובדה שלאורך כל המאבק הנכים שמקבלים מהביטוח הלאומי קצבת נפגע עבודה קבועה, ולא קצבת נכות כללית, נותרו בצד ולא השתתפו בהפגנות וחסימות הכבישים ולא היה להם נציג במשא ומתן.
המטרה לחזור למה שהיה
מאז 2003 כל הנכים ללא יוצא מן הכלל מקבלים קצבאות הצמודות למדד המחירים לצרכן. ההבדל בין שתי קבוצות הנכים הוא האופן שבו מחושבת הקצבה. נכים שאינם נפגעי עבודה קצבת הבסיס שלהם היא סכום קבוע של 2,342 שקל בחודש, שבעתיד אמור לעלות ל־4,500 שקל בחודש על פי מתווה העלאת הקצבה שנחתם לפני יום כיפור. קצבתם של נכים נפגעי תאונות עבודה נגזרת על פי שיעור הנכות הרפואית שלהם מהשכר הממוצע שהשתכרו בשלושת החודשים שלפני התאונה. המשמעות היא שלעתים קצבת נכה תאונת עבודה יכולה להגיע לסכומים גבוהים בהרבה מזו של קצבת נכות כללית.
אחד היעדים העיקריים של המאבק האחרון של הנכים להעלאת קצבאותיהם הוא להחזיר את הצמדת הקצבאות לשכר הממוצע, כמו שהיה לפני 2003, מתוך הנחה שהשכר הממוצע גדל בקצב גבוה יותר כל שנה מאשר המדד, ומאחר שהקצבה היא תחליף לשכר היא צריכה להיות צמודה לשכר הממוצע. אולם דווקא מי שהקצבה שלו באמת מחליפה בפועל את השכר שקיבל או שיכול היה לקבל אלמלא תאונת העבודה יישאר על פי מתווה ההסכם הקיים ללא השינוי בהצמדה.
ואלו לא הנכים היחידים שהמאבק מותיר בצד. המתווה גם דילג על ציבור גדול של נכים שמתגורר בהוסטלים שונים, רובם בעלי נכויות נפשיות, המקבלים קצבת נכות שמשולמת בפועל למוסד בו הם גרים, ובתמורה מקבלים ממנו שירותים, שעל פי המתווה אין כוונה לשפר אותם.
"הסכם פורץ דרך"
מי שאמור להפוך את המתווה להצעת חוק מסודרת, תוך אפשרות להכניס בו תיקונים מסוג זה הוא שר הרווחה חיים כץ, אך לשאלת "כלכליסט" אם הוא מתכוון לדון בנושא סירבו בלשכת השר להגיב.
חנן טל, מנכ"ל ארגון "נכה לא חצי בן אדם", שהוביל את המאבק, מסר: "אנחנו התייחסנו במאבק לקבוצת הנכים הכלליים שלא היה להם ארגון יציג, ומהווים את הגרעין הקשה של הנכים בישראל. פעלנו כדי לשנות להם את כל הכללים. ההסכם הנוכחי הוא הסכם פורץ דרך שאחריו אנו מקווים יבואו קבוצות נוספות ויישרו את הקו בהתאם".
מארגון נכי ואלמנות תאונות עבודה לא נמסרה תגובה.