$
משפט

עו"ד יעקב וינרוט נפטר בגיל 71 ממחלה קשה

וינרוט היה ליטיגטור בתחומי צווארון לבן ובתחום הליטיגציה האזרחית. נתניהו שהיה בין לקוחותיו שיגר מסר תנחומים: "רעייתי שרה ואני המומים מצער על פטירתו של יקירנו עו״ד יעקב וינרוט. זהו אובדן גדול לעולם המשפט הישראלי"

משה גורלי 07:5316.10.18

עו"ד יעקב וינרוט, מבכירי הפרקליטים בישראל, נפטר הלילה ממחלה קשה והוא בן 71. לאורך השנים ייצג אישים בכירים בתיקים מרכזיים, ובין השאר ליווה את ראש הממשלה בנימין נתניהו בפרשת בר-און, בפרשת קבלן ההובלות עמדי. באחרונה ייצג את אשת ראש הממשלה שרה נתניהו, אך פרש עקב מחלוקת על קו ההגנה ומאחר שהוא מייצג את בעלה ראש הממשלה.

 

ראש הממשלה נתניהו שיגר מסר תנחומים, "רעייתי שרה ואני המומים מצער על פטירתו של יקירנו עו״ד יעקב וינרוט ז״ל. יעקב היה מופלא באישיותו, בחוכמתו, בחריפות שכלו, בתחושת הצדק שלו ובנאמנותו לעמו. זהו אובדן גדול למשפחתו, למכריו ומוקיריו, וזהו אובדן גדול לעולם המשפט הישראלי. אנו מחבקים את ג׳יזל ואת כל בני משפחת וינרוט היקרים לנו כמשפחתנו. יהי זכרו ברוך".

 

יעקב וינרוט יעקב וינרוט צילום: יריב כץ

 

 

שרת המשפטים איילת שקד מסרה: "יעקב וינרוט הכיל עולם ומלואו. מסעו התחיל בעליית משפחתו מגרמניה מיד לאחר הקמת המדינה, והסתיים לאחר שהפך לאחד מאנשי המשפט המובילים והמוערכים במדינת ישראל. וינרוט מסמל את פאר הציונות בת ימינו. הוא היה אדם מורכב ומלא ניגודים. תלמיד ישיבה מבריק שהוסמך לרבנות על ידי גדולי הרבנים מחד, ואיש הפרקליטות הצבאית מאידך. סניגור מהשורה הראשונה, שזכויות חשודים היו קדושות בעיניו. לצד עבודתו מסביב לשעון, השקיע את מרצו ויכולותיו בדוקטורט שלימים התקבל כחוק וסייע לשיפור מצבן של העגונות בישראל. ליבו הרחב ושכלו החריף זהרו בעולם המשפט הישראלי. וינרוט תמיד סימל את התפר בין חלקי החברה הישראלית. אדם שתבניות צרות היו ממנו והלאה. יהי זכרו ברוך".

 

לשכת עורכי הדין פרסמה הודעה בה נאמר: "לשכת עורכי הדין אבלה על פטירתו של ד"ר עו"ד יעקב ויינרוט. יעקב, מבכירי עורכי הדין במדינת ישראל, אדם משכמו ומעלה, בכישוריו, חוכמתו, צניעותו ובדרך ארץ תרם רבות בעיצוב מקצוע עריכת הדין במדינת ישראל. יעקב ייצג במשך שנים את הדמויות הציבוריות הבכירות בחברה הישראלית והטביע חותם בלא מעט תקדימים".

 

מבין כל פרקליטי הצמרת בישראל, וינרוט היה ללא ספק המורכב מכולם. ג'ינג'י, שוצף, מבריק. חי בדיסוננס תמידי. קרוע בין העולם החילוני לדתי, אוהב להתפרנס ובז לכסף, יודע לקחת ויודע לתת.

 

עבור לקוחותיו יילך עד הסוף, וגם עבור עצמו - תכונה שבאה לידי ביטוי כשהועמד בעצמו לדין וזוכה ממתן שוחד לפקיד השומה שוקי ויטה. החוויה הזו חשפה אותו במלוא עוצמתו וחרתה בו צלקת ממנה נדמה שלא החלים עד יום מותו.

 

וינרוט נולד ב 1947 באנסבך שבגרמניה למשה ודרייג'ה - שבארץ הפכה לדניאלה, ילידי פולין שברחו לרוסיה בימי מלחמת העולם השנייה.

 

בהיותו בן שנתיים עלה עם משפחתו לישראל. בנערותו בנתניה למד בישיבת היישוב החדש בתל אביב, ובגיל 18, כשסיים את לימודיו בישיבה התיכונית, המשיך ללמוד בישיבת פוניבז' בבני ברק ולאחר מכן בישיבת מיר בירושלים. הוא הוסמך לרבנות על ידי ראש ישיבת פוניבז', הרב שמואל רוזובסקי שתמונתו תלויה במשרדו והוא נהג להצביע עליה כמודל שיש לשאוף אליו.

 

לאחר מכן שירת בנח"ל בשירות סדיר, ובמילואים שירת בפרקליטות הצבאית. בהמשך למד בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, וקיבל בה תואר ראשון בהצטיינות יתרה ב-1972, תואר שני בהצטיינות יתרה ב-1974 ותואר דוקטור ב-1981.

 

עבודת הדוקטורט שכתב בנושא "דין המורדת" הסתיימה בהצעת חוק שהפכה בסופו של דבר לחוק ששיפר את מצבן של עגונות וזכה לכינוי "חוק וינרוט". בשנת 1972 הקים משרד עורכי דין שבו היה פעיל עד ליום מותו.

 

וינרוט היה ליטיגטור בתחומי צווארון לבן ובתחום הליטיגציה האזרחית. בין לקוחותיו היו בנימין נתניהו, אביגדור ליברמן, רפאל איתן, עזר ויצמן, צחי הנגבי, מאיר שטרית, סאלח טאריף ואחמד טיבי.

 

במהלך משפטו חשף 'כלכליסט' רשימת לקוחות שטופלו על ידו. לצד נשיא המדינה, ראש הממשלה, השרים וחברי הכנסת, כיכבו ברשימה גם ראשי עיריות, קציני צה"ל, קציני משטרה, אנשי ביטוח לאומי, רבנים ואפילו עובדי רשות המסים כדוגמת ויטה שבעניינו הועמד לדין.

 

וינרוט העיד בעבר על טובות ושירותים שנתן לשופטים ופרקליטים. "רוב השופטים בבית המשפט המחוזי שאני מכיר פה", אמר, "עשיתי להם טובות יותר משמעותיות מאשר לשוקי ויטה, ואף פעם הם לא נטו לטובתי".

 

במשפט נראתה מדיניות שכר הטירחה ה"רובין הודית" של וינרוט: לקחת הרבה מהעשירים ולייצג בחינם את הנזקקים שקיבלו שירות פרו-בונו, שבפועל מומן מטייקונים כמיכאל צ'רנוי וארקדי גאידמק - מהם גבה סכומי עתק. באמצע היו השכירים. אלה שילמו כפי יכולתם, או לפי הסימפטיה שנטה להם וינרוט.

 

וינרוט היה חבר בוועדות רבות, בהן ועדת טל לנושא גיוסם של בני הישיבות, וועדת עברי שעסקה בנושא השירות האזרחי. וינרוט גם התנדב לשמש כנציג ועדת הרבנים לענייני תקשורת במשא ומתן עם חברות הסלולר שהובילה לשיווקו של הפלאפון הכשר.

 

לווינרוט הוצעו מספר פעמים תפקידי שפיטה אך הוא סירב. למלאכת חריצת הגורל התייחס ביראת קודש, כגדולה ממידותיו.

 

מורשת מפורסמת נוספת של וינרוט היא עורכי הדין המצליחים שגדלו אצלו ופרחו לקריירות עצמאיות מרשימות. ביניהם נבות תל-צור, גיורא ארדינסט, גיל אוריון, רוני ברקמן, ירון קוסטליץ, בעז בנצור, יוסי אשכנזי, מיכל רוזן-עוזר, אלון רון ורבים אחרים. ה"בן המוצלח" הנוכחי, האחרון, הוא עו"ד עמית חדד.  

 

ממשרד עו"ד ד"ר י. וינרוט ושות' נמסר: "אנו מבכים את לכתו של מייסד המשרד הרב ד"ר עו"ד יעקב וינרוט. יעקב היה איש אשכולות, ידען בכל תחומי החיים. איש של תורה, פילוסופיה ומשפט ובעבורנו גם מורה דרך וחבר. יעקב היה איש של חסד וענווה שידע לשלב בין עולם המעשה לעולם הרוח בדרך מופלאה שאין שני לה.

יעקב הותיר את רישומו הייחודי ופורץ הדרך בכל אשר פסע, במשפט ובחיים הציבוריים ולא פחות חשוב בחיי היומיום, במגע שלו עם כל סובביו.

אנו בטוחים שמורשתו תהיה חקוקה בכל אדם ואדם אשר פגש אותו במהלך דרכו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x