בלעדי לכלכליסט
יוגב: החברות הממשלתיות יידרשו להגיש דו"חות שנתיים תוך 75 יום
ערב פרישת אורי יוגב מתפקיד מנהל רשות החברות, הודיעה הרשות כי בכוונתה לחייב את החברות הממשלתיות לעמוד במספר הוראות המחייבות חברות ציבוריות לפי חוק ניירות ערך. הצלחת המהלך ומימושו תהיה תלויה במי שייבחר להחליף את יוגב
- יוגב מסכם את עבודתו כמנהל רשות החברות: "יש טוב אפילו בפוליטיקה"
- מ-6 ייצא אחד: אלו המועמדים הסופיים לתפקיד מנהל רשות החברות
- יוגב: "הממשלה רוצה להשאיר בשליטתה את החברות עוד הרבה שנים"
בפנייה שהוציאה הרשות לחברות הממשלתיות מוקדם יותר השבוע, הודיעה כי בכוונתה לחייב את החברות הממשלתיות לעמוד במספר הוראות המחייבות חברות ציבוריות לפי חוק ניירות ערך. כיוון שכעת ההחלטה הופצה להערות החברות, ההחלטות יתקבלו על ידי המנהל הבא.
לפי ההחלטה, יידרשו כלל החברות הממשלתיות והחברות הבנות שלהן להגיש לרשות דו"חות כספיים שנתיים חתומים עד 90 יום מסוף שנת הכספים. החברות הממשלתיות הגדולות כמו חברת החשמל, התעשיות הביטחוניות והנמלים יידרשו להגיש את הדוחות תוך 75 יום.
הדרישה אמורה לאפשר לחשב הכללי להשלים את הכנת הדו"חות הכספיים של ממשלת ישראל בזמן סביר. השנה, למשל, הדו"חות פורסמו רק בחודש אוגוסט. כמו כן, הדבר אמור לאפשר לרשויות ולדירקטוריונים לפקח בצורה טובה יותר על פעילות החברות הממשלתיות. למעשה כבר ב-2015 המליץ מבקר המדינה כי רשות החברות צריכה להביא לכך שדו"חות החברות הממשלתיות יפורסמו לפני הדו"ח השנתי של הממשלה.
נושא נוסף שכעת מבקשים ברשות החברות לקדם הוא חיוב החברות הממשלתיות הגדולות במתן דיווחים מיידים על אירועים מהותיים לפעילות של החברה. בעוד שהמטרה של הדיווחים המיידיים לפי חוק ניירות ערך היא לתת מידע רלוונטי וזמין למשקיעים, כאן המטרה היא להגדיל את האפקטיביות של רשות החברות וכן לייעל את עבודת הדירקטוריון.
עוד מבקשת הרשות לקבוע כי כלל החברות הממשלתיות יפעלו לפי כללי החשבונאות המקובלים היום, ה-IFRS, אולם מאחר שבלאו הכי מרבית החברות המשמעותיות פועלות בהתאם להוראות, הרשות בסך הכל מבקשת ליישר קו עם החברות הקטנות שטרם התקדמו.
במקביל, עד סוף השבוע צפוי לצאת חוזר שטיוטה שלו כבר הופצה לחברות. חוזר שנועד להגדיל את מעורבות הדירקטוריונים של החברות במדיניות משאבי האנוש, השכר ויחסי העבודה דרך קביעת יעדים אסטרטגיים בהתאם ליעדי החברה.
הרשות דורשת כי המדיניות תעודכן אחת לשלוש שנים ותכלול את הטווח הארוך והטווח הקצר, כאשר החברה תדרש להתייחס בדו"ח פעולות הדירקטוריון השנתי שלה לאופן העמידה ביעדים השנתיים בנושא.
בטיוטת החוזר מתייחס יוגב לכך ש"שיעור ההתאגדות בקרב החברות הממשלתיות וכוחם של ועדי העובדים בהן גדולים בהרבה מאשר בסקטור הפרטי". יוגב מוסיף כי "לאור המורכבות והאתגרים העולים ממצב זה, ניהול מושכל ומונחה של יעדים של המשאב האנושי הינו הכרחי על מנת לסייע לחברה לעמוד במטרותיה העסקיות".
כך למשל, בין היעדים שמציגה רשות החברות נמצאים יעדים בתחום בקרות על הוצאות השכר, יישום מנגנון הערכות עובדים, הגברת הגמישות הניהולית, התייעלות בכ"א, הגדלת הגיוון התעסוקתי והייצוג בעולם.
יוגב אמור לסיים את תפקידו באופן רשמי בסוף החודש, אולם בגלל יום כיפור למעשה יסיים את כהונתו מחר (ו'). ועדת האיתור צפויה להחליט בימים הקרובים מי יחליף אותו, כאשר המועמדים הבולטים הם היועץ המשפטי של רמ"י - ינקי קוינט, עו"ד מיה ליקוורניק - מבכירות עורכי הדין בארץ, מירה מינס - סגניתו של יוגב היום ואבי גפן - שהיה מנכ"ל חברת אלסטום שהקימה את הרכבת הקלה בירושלים, ולפני כן סמנכ"ל במקורות וסגן ממונה באגף התקציבים.