בכירה בנציבות שטיפלה בכוורת של רה"מ סולקה עם פיצוי גבוה
נציבות שירות המדינה שילמה 600 אלף שקל לאילה הוניגמן, המועמדת לממונה על המשמעת, כדי שתעזוב את הנציבות ואת שירות המדינה. היא הובילה את מדיניות היד הקשה נגד הכוורת של רה"מ נתניהו. לממונה על המשמעת מונה מנהל זוטר בשב"כ
נציבות שירות המדינה בראשות ממלא מקום הנציב אודי פראוור שילמה לאילה הוניגמן, סגנית הממונה על המשמעת בנציבות והמועמדת המובילה לתפקיד הממונה על המשמעת, פיצויים בהיקף של לא פחות מ־600 אלף שקל כדי שתסיר את מועמדותה לתפקיד ואף תפרוש מהנציבות ומשירות המדינה. היא היתה זו שהובילה קו תקיף נגד אנשי הכוורת של ראש הממשלה בנימין נתניהו.
הוניגמן תבעה פעמיים את המדינה, את הנציבות ואת פרקליטות המדינה וזכתה פעמיים. בית המשפט קבע כי המדינה ונציבות השירות התנכלו לה "כדי לפגוע בשמה הטוב".
היא ניהלה מערכת יחסים אישית עם עו"ד אסף רוזנברג, הממונה על המשמעת בנציבות ומנהלה הישיר, קשר שדווח בזמנו לנציב. אלא שרוזנברג פוטר בנסיבות פתאומיות במאי האחרון. לאחר מכן הוניגמן חשפה מינוי לקוי לתפקיד המחליף של רוזנברג, שאמור היה להתבצע באמצעות מחטף בין נציב שירות המדינה לשעבר משה דיין לבין פרקליט המדינה שי ניצן כדי למנות את יוחאי בן שמואל לתפקיד. לפני כחודשיים פסלה את המינוי סגנית הנשיאה של בית הדין לעבודה ד''ר אריאלה גילצר־כץ.
בפעם השנייה תבעה הוניגמן את הנציבות והפרקליטות על התנכלות ושלילת סמכויות שנקטה הנציבות נגדה. "לצערנו, התרשמנו כי המדינה עושה הכל כדי לפגוע בשמה הטוב של הוניגמן ולהשפילה בפני גורמים רבים", כתבה גילצר־כץ לפני כחודש והחזירה להוניגמן, מהעובדות המוערכות בנציבות, את סמכויותיה. בעקבות תביעה זו של הוניגמן הציעה לה הנציבות הצעה יוצאת דופן במגזר הציבורי: פיצויים הכוללים 13 משכורות, ועוד 150 אלף שקל במזומן, כולל תשלום על חופשות והבראה - כ־600 אלף שקל.
בכיר בנציבות אמר ל"כלכליסט" כי העובדה שהוניגמן הגישה מועמדות לתפקיד הממונה על המשמעת "שיגעה את הנהלת הנציבות. הם נכנסו להיסטריה. הרי היא הכי מוכשרת לתפקיד, הם היו מוכנים לעשות הכל שהיא תלך". הבכיר הוסיף כי "שילמו סכום חסר תקדים רק כדי להיפטר ממנה. איילה אשה שמחה, מלאת אנרגיות. הם שברו אותה".
הוניגמן, יחד עם רוזנברג, נקטה מדיניות של "יד קשה" והחלה הליכים משמעתיים נגד כמעט כל כוורת נתניהו, לרבות שלושת ראשי הסגל שלו מאז חזר לשלטון ב־2009: נתן אשל, גיל שפר ויואב הורוביץ. שני הראשונים נאלצו לעזוב את תפקידם. גם פרח לרנר, לשעבר היועצת של נתניהו בענייני הכנסת, טופלה על ידי אגף המשמעת של הנציבות ולבסוף הודתה בביצוע עבירות פליליות.
בינתיים ועדה בנציבות מינתה לממונה על המשמעת החדש יועץ משפטי בשב''כ. ל"כלכליסט" נודע כי מי שיהיה אחראי על המשמעת ועל כללי האתיקה של עשרות אלפי עובדי מדינה הוא גורם לא בכיר שקודם רק לפני שנתיים לראש ענף בשב"כ, כך שגם כעת הוא אפילו לא בדרגת מנהל מחלקה.
פראוור מסר בתגובה שהוא רואה חשיבות רבה "בארגון והקמה מחדש של תחום המשמעת בשירות המדינה כאגף מרכזי, בעל עמוד שדרה ניהולי ומקצועי הפועל בשיתוף פעולה עם גורמי אכיפת החוק". גיל שפר טוען בתגובה כי הנציבות לא נקטה בהליכים נגדו.
בתוך כך הוגש אתמול בג"ץ נגד הסחבת שנוקט נתניהו במינוי נציב קבוע לשירות המדינה. ד''ר עו''ד רפי נץ מאוניברסיטת בר אילן טוען בעתירה שהגיש נגד רה"מ, היועמ"ש ופראוור ש"תהליך החיפוש של רה"מ אחר מועמדים לתפקיד הנציב מעלה ככלל מועמדים לא ראויים (בשל זיקתם לרה"מ וכישוריהם), ומעורר חשש לגבי מאפייני וכישורי מי שיכהן בתפקיד הקבוע".