בלעדי לכלכליסט
שקד ולוין יאשרו שתי חבילות של מינויים פוליטיים בממשלה
שרת המשפטים ושר התיירות יגישו ביום ראשון לאישור הממשלה את מינוים של משנים למנכ"לי משרדים. אלא שיחד עם ההחלטה הזו, הם יגישו לאישור את שינוי הרכב ועדות האיתור שבוחרות 111 משרות בכירות בשירות הציבורי
שרת המשפטים איילת שקד ושר התיירות יריב לוין יגישו ביום ראשון שינויים דרמטיים באופן מינוי משרות בשירות הציבורי לאישור הממשלה - כך נודע ל"כלכליסט". השינויים צפויים לקבל את אישור הממשלה.
- גם בלי המשנים למנכ"לים: שיעור המינויים הפוליטיים כפול מבארה"ב
- הממשלה צפויה לאשר מחר את הרחבת המינויים הפוליטיים במשרדים
- ועדת שירות המדינה אישרה: משנה למנכ"ל במשרד ממשלתי יהיה מינוי פוליטי
שקד ולוין יבקשו מהממשלה לאשר שינויים משמעותיים באופן פעילותן של ועדות איתור לכ־120 המשרות החשובות ביותר במגזר הציבורי, ובהן מנהל רשות המסים, פרקליט המדינה, הממונה על הגבלים עסקיים ומנהל רשות החברות הממשלתיות. שינויים אלה נועדו להפחית את משקלם של נציגים בלתי תלויים בוועדות האיתור ולהגדיל את משקלם של הגורמים הפוליטיים. בנוסף, הם יגישו לאישור את ההצעה למנות 13 משנים למנכ"לי משרדים כמשרות אמון. שקד ולוין עמדו בראשה של ועדה שהגתה את השינויים שאותם הם מנסים לקדם כעת.
ההצעה למנות משנים למנכ"לים כמשרות אמון משכה תשומת לב ציבורית רבה, אולם ההצעה לשינוי בהרכב ועדות האיתור עברה מתחת לרדאר ואף אושרה בוועדת שירות המדינה. שקד ולוין ניצלו את העובדה הזו כדי לכרוך את שתי ההצעות יחד בעת אישורן מול הממשלה.
שקד ולוין הציעו לצמצם את מספר הנציגים בוועדות האיתור מחמישה לשלושה: מנכ"ל המשרד, נציב שירות המדינה ונציג שלישי שייבחר על ידי המנכ"ל בהתייעצות עם נציג נציבות שירות המדינה. בהצעתם המקורית, הנציג השלישי נבחר על ידי המנכ''ל בלבד.
נציב שירות המדינה הקודם משה דיין הצליח ברגע האחרון למתן את ההצעה וסוכם כי החבר השלישי בוועדה ייבחר בהסכמה על הצדדים. דיין הצליח להכניס שינוי מהותי נוסף: ועדות איתור למשרות רגישות במיוחד - כמו פרקליט המדינה - עדיין יורכבו מחמישה חברים. בנוסף ועדה זו תוכל להמליץ לשר על עד שלושה מועמדים לכל תפקיד מה שיגדיל את כוחו של השר. מנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר יעמוד בראש ועדה שתחליט בעבור אילו מבין המשרות ירד מספר החברים לשלושה.
מניתוח רשימת התפקידים הבכירים הדרושים לוועדת איתור ניכר כי מי שתיהנה מהכוח שמקנות המסקנות החדשות היא שקד עצמה: כ־20% מאותם תפקידים הם תחת אחריות משרד המשפטים, כמו למשל שישה משנים ליועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה, האפוטרופוס הכללי, וראש הרשות לאיסור הלבנת הון. "הדרך שבה צריך לפעול הפוכה מהדרך של שקד ולוין. במקום להגדיל את עצמאות ועדות האיתור, הם מגדילים את כוחו של מנכ''ל המשרד - שממונה במשרת אמון על ידי השר. זה מקטין את היכולת למנות אנשי מקצוע משובחים", הסביר פרופ' מומי דהן, מבכירי הכלכלנים הציבוריים בשיחה עם "כלכליסט".