$
בארץ

תוכנית נטו תעשייה: דרישות התעשיינים מעכבות את הסיכומים מול האוצר

רגע לפני השקת תוכנית נטו תעשייה של האוצר, המגעים בין הצדדים מתעכבים בשל שורה של מחלוקות. התעשיינים הגדולים מציבים שורת דרישות, ובהן הטבות מס וחקיקה להסדרת רגולציה, אך האוצר צפוי להתנגד לרובן. בדרך, שני הצדדים שוכחים את התעשיינים הקטנים, שלטענתם מודרים מהשיחות

עמרי מילמן 08:2218.09.17

הדרישות של התעשיינים מתוכנית נטו תעשייה של משרד האוצר מעכבות את הסיכומים בין הצדדים. רגע לפני השקת התוכנית, שנועדה לתמוך בתעשיינים הישראלים, הפערים בין האוצר לתעשיינים מתחדדים.

 

הפער הראשון והמשמעותי ביותר הוא בסוגיית חלוקת התקציבים. נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש מבקש להקצות סכומים נכבדים לרשות לחדשנות ולמרכז ההשקעות, כדי שאלה יגולגלו לתעשייה. לעומת זאת, באוצר רוצים להעביר כ־350 מיליון שקל מתוך תקציב כולל של 500‑600 מיליון שקל לחינוך הטכנולוגי. התעשיינים מצפים לקבל מיליארדי שקלים כמענקים לתעשייה המסורתית, בעיקר לפיתוח החדשנות. בינתיים, אין שום מקור תקציבי שיאפשר לממן את הדרישה הזאת.

 

מחלוקת נוספת נוגעת למידת האפקטיביות של ההמלצות של נטו תעשייה. טיוטת ההמלצות בנוסח הנוכחי בעיקר מתווה מדיניות ארוכת טווח לשנים הבאות, מה שעלול להפוך אותה ללא הרבה יותר מהצהרות ריקות.

 

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד צילום: אוראל כהן

 

 

התעשיינים דורשים כי שינויי הרגולציה המוצעים בתוכנים, בעיקר בתחום כיבוי אש וארנונה שבכלל נמצא בסמכות משרד הפנים, ייקבעו כבר עכשיו בחקיקה.

 

מבחינת האוצר, שינויים כל כך משמעותיים צריכים להיעשות במסגרת התקציב, בכפוף למשא ומתן ויכולת להגיע לסיכומים עם הצדדים השונים בתמורה לפשרות אחרות. הבעיה היא שהתקציב הבא יגובש רק בעוד שנה והאוצר נמנע מלהתחייב כיום, כאשר מלכתחילה לא ברור אם שר האוצר משה כחלון יישאר בתפקיד עד אישור התקציב הבא.

 

פער נוסף שמעכב כעת את הסיכומים הוא הדרישה של ברוש להגדיל את הטבות המס הניתנות לחברות במסגרת חוק עידוד השקעות בפריפריה מ־7.5% ל־6%. האוצר לא צפוי לאשר את הדרישה, שכן רק בתחילת השנה נעשתה הפחתה של 1.5% בגובה המס שנגבה במסגרת ההטבה.

 

לדברי גורמים בתעשייה, הפער הקיים כיום בין הטבות המס שלהן זוכות חברות גדולות במרכז לבין ההטבות בפריפריה לא מספיק גדול כדי למשוך את אותן חברות להתרחק ממרכז הארץ. ברוש מצפה גם להגדלת הפחת המואץ שניתן כיום לתעשייה, אך בקשה זו ככל הנראה לא תאושר, משום שהיא כרוכה בהפסדי הכנסות עבור המדינה.

 

בתוך כך, בהתאחדות המלאכה והתעשייה טוענים שהאוצר והתעשיינים מדירים בהמלצותיהם את העסקים הקטנים. האוצר כלל לא זימן לדיונים המכריעים שנערכו אתמול מי שמייצג את אותן תעשיות קטנות. לטענת ההתאחדות, ההמלצות אינן רלבנטיות כלל לתעשיה זעירה, קטנה ובינונית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x