פרשנות
בין בג"ץ לבד"ץ: לא כשר אבל מבטיח
המפלגות החרדיות יהיו עסוקות בכנס החורף של הכנסת במאבק לתיקון חוק הגיוס והן יתקשו לנהל באותו זמן מאבק כפול גם בנושא הכשרות
מיהו כשר? ולמי מותר להשתמש בשורש כ.ש.ר? זה הוויכוח שהוכרע ביום שלישי בערב בבג"ץ. ההכרעה בעצם משמרת את מונופול הרבנות על השורש כ.ש.ר אבל לא על המילים הקשורות דוגמת "בהשגחה". בכך היא פותחת פתח גדול לארגוני כשרות אלטרנטיביים להתחרות ברבנות הראשית.
ביוני 2016 קבע הרכב של שלושה שופטי בג"ץ שבית עסק לא יוכל להציג עצמו ככשר אם אין לו תעודת כשרות של הרבנות. זאת גם אם ישתמש במילים נרדפות ולא בשורש כ.ש.ר. העותרים שיוצגו על ידי מנהלת המחלקה המשפטית של המרכז הרפורמי לדת ומדינה עו"ד אורלי ארז לחובסקי ביקשו לקיים דיון נוסף בפסק הדין.
איסור בג"ץ על "מצג כשרותי"
החלטת בג"ץ בנושא הדיון הנוסף התפרסמה שלשום בערב בצל פסק הדין בנושא גיוס בחורי הישיבות, ולכן זכתה להרבה פחות תשומת לב ציבורית. לעובדה שפסק הדין נשאר בצל תרמה גם העובדה שבאופן רשמי הרכב של שבעה שופטים בראשות הנשיאה מרים נאור דחה את הבקשה לקיים דיון נוסף בעתירה. באופן מעשי ההרכב בעצם קיים את הדיון הנוסף בתוך ההחלטה עצמה ושינה דרמטית את פסק הדין המקורי.
רוב ההרכב, נאור ועוד ארבעה שופטים, קיבל בהחלטה את עמדת היועץ המשפטי לממשלה שלפיה אסור רק "מצג כשרותי". ארז לחובסקי אומרת שמפסק הדין עולה
שהאיסור חל על השימוש בשורש כ.ש.ר וכן על הקביעה שהמקום מתנהל על פי כללי ההלכה. השופטים הבהירו גם שהעסק צריך לציין שאין לו השגחה של הרבנות הראשית. לעומת זאת היא אומרת שאפשר לכתוב שהעסק נמצא בהשגחת רב וכן לפרט את כללי ההשגחה הנהוגים במקום.
הרב הראשי דורש לתקן את החוק
המערכת הפוליטית עדיין לא למדה את פסק הדין ולא הבינה את המשמעויות. הרב הראשי יצחק יוסף קרא בעקבות פסק הדין לתקן את החוק כדי שיחזיר לרבנות הראשית את המונופול על הצגת מוצרים ככשרים בכל צורה שהיא. אבל לא ברור כמה גיבוי הוא יקבל מהכנסת. המפלגות החרדיות שיהיו עסוקות בכנס החורף של הכנסת במאבק לתיקון חוק הגיוס יתקשו לנהל מאבק כפול. כרגע די ברור שהן לא מייחסות חומרה רבה לפסק הדין בנושא הכשרות והיו מעדיפות לוותר על המאבק. הדרך היחידה של הרבנות הראשית לשנות את זה היא לגייס לחץ ציבורי. המפלגות החרדיות היו כזכור שותפות לפשרת הכותל ובסוף נאלצו בגלל הלחץ הציבורי להתקפל.
העימות בין ח"כ עזריה לרבנות בנושא ההשגחה האלטרנטיבית אינו העימות היחיד בציר כולנו־רבנות. את התמונה מסבך עימות נוסף בין האוצר בראשות כולנו לבין הרבנות שדרישות הכשרות שלה מעכבות את ביצוע רפורמת הקורנפלקס להורדת מחירי המזון באמצעות יבוא.