פרשה שנייה בשנה וחצי: החשדות נגד רמי לוי
על פי החשד, ראש מועצת מבשרת ציון יורם שמעון קידם אינטרסים עסקיים של קניון מבשרת שבשליטת איש העסקים. בתמורה, כך לפי החשד, לוי מינה את אשתו בנפרד של ראש המועצה למנהלת שיווק ומינה מקורב אחר למנכ"ל. לוי נשלח למעצר בית של שלושה ימים
המשטרה חקרה אתמול באזהרה את איש העסקים רמי לוי ואת ראש המועצה המקומית מבשרת ציון יורם שמעון בחשד לביצוע עבירות מרמה והפרת אמונים. לשמעון מייחסת המשטרה גם ביצוע עבירות של לקיחת שוחד.
- בורסת ת"א: רמי לוי נחתכה ב-6% על רקע חקירת בעל השליטה
- פרשת רמי לוי: ראש המועצה שעוכב הבוקר לחקירה הוא יורם שמעון
- איש העסקים שעוכב הבוקר לחקירה בחשד למרמה הוא רמי לוי
השניים עוכבו בשעות הבוקר לחקירה במשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה בלוד, ושוחררו כעבור מספר שעות למעצר בית. לוי נשלח למעצר בית של שלושה ימים, ואילו שמעון לחמישה ימים. בנוסף, שמעון הורחק ממשרדי המועצה ל־60 יום, נאסר עליו לצאת מהארץ למשך 180 יום והוא הפקיד ערבות של 50 אלף שקל.
על פי החשד בפרשה, שמעון קידם אינטרסים עסקיים של קניון מבשרת ש־50% ממניותיו מוחזקות על ידי לוי, מנכ"ל ובעל השליטה (44.9%) ברשת החנויות רמי לוי שיווק השקמה.
הרשת נסחרת בבורסה של תל אביב לפי שווי שוק של 2.4 מיליארד שקל, ואתמול צנחה מנייתה ב־6%.
שמעון, כך החשד, פעל להפחית במיליוני שקלים, ואף לבטל כליל, תשלום היטל השבחה בגובה 21 מיליון שקל שהוטל על קניון מבשרת. היטל השבחה הוא אגרה שמשולמת לרשות המקומית על אישור תוכנית שהביאה לעליית שווי הקרקע.
בנוסף, כך החשד, פעל שמעון במסגרת תפקידו לאפשר לקניון לעשות שימוש שטח ציבורי הסמוך לו כחניון לבאי הקניון. בתמורה לקידום עסקיו של לוי, כך החשד, הוא ושותפו העסקי בקניון פעלו להטיב עם מקורביו של שמעון. כך למשל, אישתו בנפרד של שמעון מונתה למנהלת השיווק של הקניון, ומנהל מטה הבחירות שלו מונה למנכ"ל הקניון.
עוד במסגרת הפרשה, נחקרו אתמול גם איש עסקים ומנהל עיתון מקומי, ששוחררו בתנאים מגבילים. חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה פשטו אתמול על בתיהם וערכו שם חיפושים, כמו גם על בתיהם של לוי ושמעון.
על פי המשטרה, חקירת הפרשה עברה לאחרונה לשלב הגלוי, כשבשבועות האחרונים ביצעו חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה חיפוש במשרדי המועצה לשם תפיסת מסמכים ועיכבו לחקירה את חבר המועצה רונן אברהם.
העוגן של לוי בקניון במבשרת ציון
קניון מבשרת נפתח לפני כשנה, בהשקעה של 250 מיליון שקל, בצמוד למחלף הראל על כביש מספר 1. העניין של לוי בהקמת קניון באזור החל ב־2010, אז רכש ב־9 מיליון שקל שטח המיועד למסחר בהיקף של 2,437 מ"ר במסגרת מכרז של מינהל מקרקעי ישראל. לוי החזיק קודם לכן שטח סמוך בהיקף של כ־7,000 מ"ר וביקש לחברו לשטח בו זכה כדי להקים קניון.
לוי, שכבר הפעיל סניף של רשת המזון שלו במבשרת, ייעד את הרשת לשמש כעוגן לקניון והקים בו סניף המשתרע על למעלה 3,500 מ"ר. על פי הערכות שמאים, שטח המסחר בקניון עומד על 45 אלף מ"ר.
כך, לצד חנות המזון של לוי, פועלות במתחם רשתות רבות, שציינו אתמול כי הקניון אמנם עדיין חדש יחסית, אך פועל באופן משביע רצון. "הקניון בן כשנה ולמרות זאת, החנויות עובדות כמו שצריך", מסר גורם המפעיל חנות גדולה בקניון. לדבריו, פתיחת הקניון לפני שנה, עוררה עניין רב בקרב בעלי עסקים, שכן קניון הראל הוותיק הנמצא באזור לא הציע חווית קניה והיה מוזנח. "ביחס לאלטרנטיבה, הקניון יצר עניין בקרב לקוחות שממשיכים להגיע אליו מאז שנפתח", הוסיף.
מלבד הקניון במבשרת ציון, לוי מחזיק ב־50% ממרכזים מסחריים בעפולה, כפר סבא, נתיבות ואריאל. בימים אלו הוא מקים גם מרכז מסחרי במודעין, בומתכנות בעלות זהה.
הזינוק המטאורי של שיווק השקמה
האחזקה המהותית של לוי היא השליטה ברשת הסופרמקטים שיווק השקמה, המונה נכון לרבעון הראשון של 2017 44 סניפים המתפרסים על שטח כ־119 אלף מ"ר, כולל מחסנים. הרשת הגיע לבורסה של תל אביב בשנת 2007, אז היתה קטנה במידה משמעותית לעומת המתחרות וניהלה שמונה סניפים בעיקר באזור ירושלים.
בשנים הראשונות לאחר ההנפקה הציג רמי לוי צמיחה מטאורית במספר הסניפיים וברווח הנקי, מה שתורגם לעלייה חדה במניה. כך, בשנים 2007 - 2014 רשמה מניית הרשת זינוק של יותר מ־620%.
עם זאת, בשלוש השנים האחרונות מניית שיווק השקמה לא רשמה תנועה משמעותית, זאת על רקע הקיפאון היחסי בתוצאות. את הרבעון השני של 2017 חתמה הרשת עם עליה של 14% במכירות לעומת הרבעון המקביל אשתקד, שהסתכמו בכ־1.28 מיליארד שקל.
העליה במכירות הושגה כתוצאה מפתיחתם של עשרה סניפים חדשים, אך לצד העלייה במכירות, המכירות בחנויות זהות והמכירות למ"ר ירדו במהלך הרבעון ב־2.8% וב־6% בהתאמה. את הרבעון חתמה הרשת עם רווח נקי של 33 מיליון שקל, זינוק של 31% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, אז עמד הרווח על 25 מיליון.
רמי לוי הציבורי משלם לרמי לוי הפרטי
במהלך השנים, לוי משך מאות מיליוני שקלים מרשת הסופרמרקטים בראשה הוא עומד. רמי לוי שיווק השקמה משלמת למנכ"ל ולאיש העומד בראשה - רמי לוי עצמו - שכר בעלות שנתית של כ־3 מיליון שקל. בנוסף, כבעל מניות בחברה, הוא קיבל מאז 2007 דיבדנדים בסכום מצטבר של כ־450 מיליון שקל.
מלבד זאת, לוי נהנה מהחברה הציבורית גם כבעל נדל"ן פרטי. הוא עושה עסקאות בעלי עניין עם החברה הציבורית שבשליטתו, ומשכיר לה סופרמרקטים ברחבי הארץ בהיקף של 30-35 מיליון שקל בכל שנה. נכסים אלו מושכרים לרשת במגוון דרכים, חלק באופן ישיר באמצעות חברות בבעלותו במלאה וחלק באמצעות חברות בהן שותף לוי.
כך, לדוגמה, על פי הדו"חות הכספיים של החברה הציבורית ל־2016, איש העסקים מחזיק שטח מסחרי בהיקף של 1,800 מ"ר בגוש עציון עבורו משלמת החברה האם 127 אלף שקל בחודש, בתוספת דמי ניהול; באזור התעשיה ישפרו מודיעין הוא מחזיק שטח בהיקף של 3,000 מ"ר עבורו משלמת החברה האם שכירות חודשית של 184 אלף שקל, בתוספת דמי ניהול; ואילו בקריית שמונה הוא מחזיר בשטח של 4,400 מ"ר המושכר לחברה תמורת 198 אלף שקל בחודש.
היקף עסקאות ההשכרה גדל בכל שנה. אם בשנת 2007, השנה בה הונפקה שיווק השקמה בבורסה, שכרה החברה מלוי ושותפיו עשרה נכסים בהיקף תשלום שנתי של כ־10 מיליון שקל - הרי בשנת 2015 שכרה הרשת נכסים בדמי שכירות שנתיים של כ־20.5 מיליון מחברות של לוי ונכסים בהיקף של 14.5 מיליון שקל מחברות בהן לוי שותף.
ב־2016 סכום זה צמח ל־38 מיליון שקל עם השכרת נכסים נוספים, ובהם המרכז הלוגיסטי במודיעין בו שותפה חברה פרטית של לוי (50%). הכנסות אלו הסתכמו בעשור האחרון ב־200 מיליון שקל.
בנוסף, רמי לוי שיווק השקמה מחזיקה גם ברמי לוי תקשורת. בחברה, שהוקמה ב־2011 כמפעיל וירטואלי הרוכב על התשתית של פלאפון, מנויים כיום כ־170 אלף לקוחות. לפני כחודש חתמה החברה על הסכם עם HOT לשיווק מותג טלוויזיה שייקרא רמי לוי TV, שנועד לספק שירותי טלוויזיה מוזלים על גבי האינטרנט, בדומה לסלקום ופרטנר.
מסנגורו של רמי לוי עורך הדין גדי טל נמסר בתגובה לדברים: "מר לוי נחקר במשטרה, והשיב ומסר הסברים לכל השאלות עליהן נשאל. עם תום חקירתו הוא שב לביתו. אנו סומכים על רשויות החקירה שתעשנה עבודתן נאמנה ותגענה למסקנה כי לא נפל רבב במעשיו של מר לוי".
מסנגורו של יורם שמעון עורך הדין אורי קינן נמסר בתגובה לדברים: "אני סמוך ובטוח כי לאחר שהמשטרה תבצע מלאכתה נאמנה היא תגיע למסקנה כי במר שמעון לא דבק כל רבב".
ההסתבכות הקודמת: שימוש במידע אישי של מנויי רמי לוי תקשורת
המשטרה המליצה להעמיד את לוי לדין
עד לפני יותר משנה התנהלה במשטרה חקירה נגד רמי לוי בחשד לשימוש במידע אישי של מנויי רמי לוי תקשורת, חברת הסלולר שבשליטתו.
התיק עבר ביוני 2016 לפרקליטות מחוז ירושלים עם המלצה שלפיה יש די ראיות להעמידו לדין. בתיק בוצעו מאז השלמות חקירה ובפרקליטות טרם קיבלו החלטות לגביו.
החקירה נגד לוי ועובדים נוספים בחברת הסלולר נפתחה בתחילת מרץ 2016 במפלג תשאול של ימ"ר ירושלים. לפי החשד, המעורבים עשו שימוש שלא כדין במידע על משתמשים ברשת הסלולר המצוי במערכת למניעת הונאות, המנטרת למשל דפוסי תקשורת ומיקומים של מנויים.
לוי למשל נשאל בחקירתו האם ומדוע עשה שימוש באיכונים, קביעת מיקום של משתמש בנקודת זמן מסוימת, של טלפונים ניידים של אנשי מקצוע שונים שהיה איתם בקשר או של עובדים בחברה. לוי הכחיש וטען שאינו יודע כלל כיצד להגיע למידע כזה.
בנוסף ללוי נחקרו בפרשה גם שמואל לוי, סמנכ"ל התפעול של רשת השיווק רמי לוי שיווק השקמה; חתנו של לוי אופיר אטיאס, דירקטור באותם ימים בחברת הסלולר והאחראי על תחום התקשורת; ושלומי גוליאן, סמנכ"ל תפעול ונציב פניות הציבור ברמי לוי סלולר.
אטיאס וגוליאן נחקרו תחילה בחשד לעבירות על חוק הגנת הפרטיות, בטענה לשימוש שלא כדין במידע על המנויים. בהמשך, השניים נחקרו גם בחשד לביצוע עבירות על חוק המחשבים. לשניים יוחסה עבירה של חדירה לחומר מחשב שלא כדין.
רמי לוי תקשורת הוקמה ב־2011, עם הרפורמה בשוק הסלולר והיא מתפקדת כמפעילה וירטואלית, המשתמשת בתשתית של פלאפון כדי לספק שירותים.
החקירה, המשותפת למשטרה ולרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע שבמשרד המשפטים, נפתחה בעקבות מידע שפרסם בפייסבוק אלקנה אלון - בכיר לשעבר בחברה. אלון טען לעבירות חמורות לכאורה שבוצעו בחברת הסלולר. בתגובה, רמי לוי טען כי אלון גנב ממנו בעת שעבד בחברה וכי הוא מנסה לסחוט אותו.
תומר גנון