דו"ח של משרד המשפטים: הרשויות המקומיות מצפצפות על חוק חופש המידע
לפי דו"ח היחידה לחופש המידע, 50% מהרשויות כלל לא השיבו לבקשת חופש המידע ששלח משרד המשפטים באופן אנונימי
50% מהרשויות המקומיות כלל לא השיבו לבקשות חופש מידע פשוטו שהוגשו אליהן ורק 9% נתנו מענה מלא. כך קובע דו"ח מיוחד שהגישה היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים למנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן.
- ארוכה הדרך לחופש המידע
- 47 גופים נוספים יאפשרו תשלום מקוון לחופש המידע
- זו הרשות שדוחה הכי הרבה בקשות לפי חוק חופש המידע
במסגרת הבדיקה, נשלחו, באופן אנונימי בקשות חופש מידע ל-254 רשויות מקומיות בכל רחבי הארץ, בבקשה לקבל מידע בסיסי אודות נתוני הטיפול בבקשות חופש מידע. את המידע הזה כל רשות צריכה ממילא לפרסם באופן יזום אחת לשנה, כמחויב בחוק חופש המידע.
לפי ממצאים נוספים בדו"ח עולה ש כ-18% מהרשויות השיבו לבקשה בחריגת זמנים (למעלה מ-30 יום), מבלי ליידע על כך כדרוש את המבקש. כמו כן עולה כי 25% מהרשויות כלל לא מאפשרות הגשת בקשה למידע באופן מקוון. בנוסף נמצא שבעיריות ובמועצות האזוריות ניתן מענה לכ-60% מהבקשות, אך במועצות המקומיות ניתן מענה רק לכ-33% מהן. עוד עולה מהדו"ח, כי 81% מהרשויות הערביות לא השיבו לבקשה כלל. מקרב הרשויות היהודיות נתון זה עומד על 42%.
ראשת היחידה הארצית לחופש המידע, עו"ד רבקי דב"ש, כתבה למנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן כי "כאשר רמת הציות נמוכה כל כך בבקשה פשוטה, יש רק להניח מהי רמת המענה ואיכותו בבקשות מורכבות יותר". לדבריה, "ממצאי הבדיקה מעידים על פער משמעותי בין ההסדר הרצוי למצב הקיים. היא סבורה ש"הגיעה העת לבחון את הדרכים שיובילו להגברת השקיפות בשלטון המקומי. אנו תקווה כי משרד הפנים ייענה לבקשותינו החוזרות למצוא דרכים שיובילו להגברת יישומו של חוק חופש המידע בשלטון המקומי", ציינה דב"ש.