$
דעות

איך שגלגל מסתובב: הסרט של הזלקינדים

לפני חמש שנים אלקו היתה על הקרשים. רכישת גלובוס מקס מעלה חשש שההצלחה מסנוורת

יניב רחימי 08:1410.09.17

לו הייתם מספרים לגרשון זלקינד לפני חמש שנים שקבוצת אלקו שבשליטתו תרכוש את רשת בתי הקולנוע גלובוס מקס, סביר להניח שהוא היה חושב שאתם חיים בסרט, ובצדק. באוגוסט 2012 אלקו היתה במצב רע מאוד, עובדה שניכרה במניה, שאיבדה יותר מ־80% מערכה בשנתיים וחצי. אלקטרה נדל"ן, החברה־הבת של אלקו, היתה כפסע מהסדר חוב. אלמלא התמיכה שקיבלה מהחברה האם כנראה היתה מתדרדרת לאותו המקום שאליו הגיעה גלובוס מקס. איך שגלגל מסתובב לו.

 

 

 

אלא שאלקו הצליחה להתאושש ואף הגיעה אל חוף מבטחים. מקרה נדיר על רקע קריסת הפירמידות העסקיות של העשור האחרון. המהפך מחברה מקרטעת לחברת אחזקות שמנצחת בהתמודדות על רכישת רשת שנמצאת בהקפאת הליכים הושלם השנה בעקבות סדרת מימושים אגרסיבית.

 

מסע המימושים של אלקו

 

מתחילת 2016 אלקו מכרה נכסים בהיקף מצטבר של 1.4 מיליארד שקל: ממכירת LAT, דרך מכירת 35% מחברה סינית וקרקע ברמת השרון ועד מימוש 5.4% מהאחזקה באלקטרה מוצרי צריכה. בדרך, אלקו נהנתה מדיבידנדים צנועים ומדמי ניהול מפנקים מהחברות־הבנות בקבוצה.

 

מימין: מייקי ודני זלקינד מימין: מייקי ודני זלקינד צילום: Israel Hadari

 

 

מחברה עם חוב פיננסי נטו של 1.06 מיליארד שקל בתחילת 2016, אלקו מוצאת את עצמה נטולת חוב פיננסי כעת. עובדה זאת אפשרה לחברה, שלפני חמש שנים היתה חולמת על הישרדות, לחפש אפיקי השקעה חדשים. במצגת שאלקו פרסמה לפני חצי שנה צוין שהאסטרטגיה שלה כוללת "צבירת מזומנים להשקעה בזרוע רביעית". ובכן, המזומנים נצברו ונראה שהזרוע הרביעית, שתצטרף לאלקטרה (52.7%), אלקטרה מוצרי צריכה (54.8%) ולאלקטרה נדל"ן (60.8%) תהיה גלובוס מקס.

 

צרות של עשירים

 

מצבה הפיננסי של אלקו ערב רכישת גלובוס מקס מעולם לא היה טוב יותר. יתרות הנזילות של החברה גבוהות מההתחייבויות הפיננסיות שלה, ההון העצמי מהווה 72% מהמאזן, כל החברות הבנות משלמות דמי ניהול ורובן מחלקות דיבידנדים. גם אגרות החוב של אלקו, שנסחרות בתשואה לפדיון של 1.4%, מעידות על אמון מצד המשקיעים.

 

בדו"ח שפרסמה במרץ השנה חברת S&P מעלות, שמדרגת את אגרות החוב של אלקו, תחזית הדירוג היציבה לאלקו משקפת את ההערכה שהיא תשמור על שיעור LTV (יחס בין החוב לשווי הנכסים) הנמוך מ־25%.

 

נכון להיום, שווי השוק המצרפי של שלושת האחזקות של אלקו מסתכם ב־2.5 מיליארד שקל. נראה שרכישת גלובוס מקס תמורת 144 מיליון שקל היא לא בגדר אירוע שעלול להוציא את הקבוצה מאיזון, גם אם לוקחים בחשבון את תביעות החוב נגד החברה הנרכשת, שמגיעות ל־330 מיליון שקל.

 

האתגר של אלקו היום הוא כבר לא פיננסי, אלא ניהולי. אם להסתמך על ניסיונם של הטייקונים בדימוס, השקעות מוצלחות והשקעות כושלות, כולן מתהוות כשקופת החברה עמוסה במזומנים. רק הזמן יגיד לאיזו מהן משתייכת ההשקעה של אלקו בגלובוס מקס.

 

מה שבטוח הוא שה נהלת החברה, ובראשה האחים מייקי ודני זלקינד, מתמודדת היום עם צרות של עשירים. שימוש לא מושכל ביתרות המזומנים, שאיפות להתרחבות מואצת והשקעות בתחומים שבהם אין לה יתרון יחסי, כל אלה עלולים לגרור אותה חזרה למחוזות שמהם הצליחה להימלט לאחר עבודה של שנים.

 

הפורענויות צצות בעתות שפל, אבל זרעיהן נזרעים בתקופות של גאות. בדיוק כמו זאת שבה נמצאת אלקו ערב רכישת גלובוס מקס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x