הילד נפצע בבית הספר או בקייטנה: את מי תובעים וכיצד?
כל עירייה ורשות מקומית, מחויבת לבטח את התלמידים הלומדים בשטח שבסמכותה. כיצד מפעילים את הכיסוי הביטוחי בעת צרה
זהו התרחיש שכל הורה חושש ממנו: פציעה של הילד בגן, בבית הספר או בקייטנה. מרבית תאונות הילדים מסתיימות ללא פגע חמור, אך מה קורה כאשר הילד סובל מחבלה משמעותית או חלילה מנכות צמיתה? ניתן להגיש תביעה במסגרת ביטוח תאונות אישיות לביטוח תלמידים, ולעיתים גם תביעה בגין רשלנות.
ביטוח תאונות אישיות לתלמידים
על פי החוק בישראל, כל עירייה ורשות מקומית, מחויבת לבטח את התלמידים הלומדים בשטח שבסמכותה, בביטוח תאונות אישיות. ביטוח זה חל על תלמידים בגני ילדים מגיל 3 ועד לסיום בית הספר התיכון, בכל ימות השנה, 24 שעות ביממה. פירוש הדבר, הוא, כי גם כאשר התאונה התרחשה שלא בשטח המסגרת החינוכית, מחוץ לשעות הלימודים, ואף בזמן חופשות התלמידים, בהן בית הספר כלל לא פועל, הכיסוי הביטוחי חל.
על כן, עת ילד נפצע בתאונה, ניתן לתבוע את חברת הביטוח במסגרת ביטוח תאונות אישיות. היתרון המרכזי בביטוח זה, מלבד תחולתו 365 ימים בשנה, הוא כי הזכאות לפיצוי אינה מותנית בהוכחת אשמה. אולם מנגד, בגין צלקות אסתטיות קיימת החרגה בפוליסה, וחשוב לציין כי סכום הפיצוי שניתן לקבל במסגרת פוליסת הביטוח הזו, הוא מוגבל, בין היתר, משום שהביטוח אינו כולל פיצוי בגין רכיבים מהותיים כגון אובדן הכנסה של ההורים בשל טיפול בילד, או פיצוי בגין עוגמת נפש וכאב וסבל. את ראשי הנזק האלו ניתן יהיה לדרוש במקרים מסוימים, במסגרת תביעה נפרדת, כפי שיפורט להלן.
תביעת רשלנות
לצד הגשת תביעה במסגרת ביטוח תאונות אישיות, ישנם מקרים בהם ניתן יהיה להגיש בנוסף, גם תביעה נפרדת בעילה של רשלנות או הפרת חובה חקוקה. מרבית התביעות מוגשות בגין רשלנות המוסד החינוכי ו/או העירייה, אשר כשלו במילוי חובתם לשמור על בטיחות התלמידים, ובכך גרמו לתאונה ולנזק מושא התביעה. הרשלנות יכולה לבוא לידי ביטוי באופנים שונים. כך למשל, כאשר נפל פגם בתחזוקת בית הספר או במתחם הקייטנה. מדרגה שבורה, חלון לא תקין, דלת פגומה וכיו"ב, יכולים לגרום לפציעה חמורה של הילדים ובמצב כזה, ניתן יהיה לטעון לרשלנות, היה וניתן להוכיח כי לו הייתה מתקיימת תחזוקה תקינה, הנזק היה נמנע. דוגמא נוספת היא מצב שבו המורה בבית הספר או המדריך בקייטנה לא השגיחו כהלכה על הילדים, וכתוצאה מכך קרתה תאונה אשר ניתן היה למונעה עם השגחה ראויה.
פנייה לייעוץ משפטי
אם ילדכם נפצע, חשוב מאוד לפנות בהקדם האפשרי לקבלת ייעוץ משפטי של עורך דין המתמחה בדיני הביטוח והנזיקין. אמנם, היות שמדובר בקטינים, ניתן להגיש תביעה גם תקופה ממושכת לאחר קרות התאונה, אולם לא מומלץ להשתהות. פנייה מוקדמת לעורך דין מומחה, תאפשר לדלות בקלות את כל הפרטים הרלוונטיים אודות התאונה וכך להגדיל משמעותית את הסיכוי לקבלת פיצוי מירבי. עורך הדין יידע את הגורמים המתאימים בדבר קרות האירוע וידאג לכך שיבוצעו כל הבדיקות הנדרשות לשם קבלת התמונה המלאה. על פי נסיבות המקרה, יחווה עורך הדין את דעתו המקצועית האם ניתן להגיש תביעה אך ורק במסגרת ביטוח תאונות אישיות, או שמא ישנה עילה לתביעה נוספת בגין רשלנות או הפרת חובה חקוקה.
לעניין זה יצוין כי לא פעם, הורים מתעתדים לטפל בתביעה באופן עצמאי ובמצב זה הם עלולים למצוא את עצמם מול שוקת שבורה. קבלת מלוא הפיצוי לו זכאים התלמיד והוריו, דורשת בקיאות משפטית רחבה, ניסיון בתחום הביטוח ובתביעות נזיקיות מסוג זה והכרות מעמיקה עם הגורמים השונים. על כן, אין להמעיט בחשיבותו של הליווי המשפטי אשר יגדיל משמעותית את סיכויי ההצלחה של התביעה.
עו"ד אורנית שגיא דקל עוסקת בתחום הנזיקין.