$
בארץ

נתניהו יקבל פטור מתשלום על חלק גדול משווי רכב השרד המשוריין; הנטו במשכורתו יגדל ב-3,000 שקל

ההחלטה התבססה על חוות דעת של המשנה ליועמ"ש, לפיה ראש הממשלה אינו צריך לשלם בעצמו את המס על רכב משוריין שמייקר את העלות

שחר אילן 13:2706.09.17

שכרו נטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו יגדל ב-3000 שקל. כן יקבל החזר של 24 אלף שקל על שמונה החודשים הראשונים של השנה. זאת, בעקבות החלטה שקיבלה הבוקר (ד') ועדת הכספים של הכנסת לפטור אותו מתשלום על חלק גדול מהשווי של רכב השרד המשוריין שלו. ההחלטה התבססה על חוות דעת של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד מאיר לוין, לפיה ראש הממשלה אינו צריך לשלם בעצמו את המס. ההחלטה תחול באופן רשמי על שבעה ממלאי תפקידים, אבל ראש הממשלה הוא היחיד ביניהם שייהנה ממנה בפועל.

 

בין חברי הוועדה לנציגי רשות המיסים ומשרד המשפטים התפתח ויכוח חריף לגבי שיטת ההקלה במיסים. חברי הכנסת זעמו על שנבחרה שיטה של גילום מס שתנפח באופן מלאכותי את שכרו של ראש הממשלה. בסופו של הוויכוח החליטה הועדה לאשר את הגילום רק לשנת 2017 ודרשה להביא פתרון אחר לקראת 2018.

 

פקודת מס הכנסה קובעת שעובד שהמעסיק מעמיד לרשותו רכב ישלם מדי חודש מס כאילו קיבל הטבה בגובה 2.48% משווי הרכב ועד לתקרת שווי של חצי מיליון שקל (כלומר זקיפה מקסימלית של 12,400 שקל). בישראל שבעה גורמים המכונים "שבעת סמלי המדינה", המאובטחים על ידי היחידה לאבטחת אישים: הנשיא, ראש הממשלה, יו"ר הכנסת, נשיא בית המשפט העליון, שר הביטחון, שר החוץ וראש האופוזיציה. הם נדרשים לנסוע ברכב משוריין. הדבר גורם לייקור רכב השרד שלהן משתי סיבות: עלות המיגון וכן הצורך לרכוש לעיתים רכב יקר יותר, שניתן למגנו.

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: אוליבייה פיטוסי, שאטרסטוק

 

 

המדיניות בנושא תשלום המיסים על הזקיפה לא הייתה עקבית. ראש הממשלה שילם עד היום מס על הזקיפה העודפת בעוד הכנסת מימנה עבור יו"ר הכנסת ויו"ר האופוזיציה את גילום ההפרש.

 

החשבת הכללית לשעבר מיכל עבאדי בויאנג'ו פנתה למשנה ליועץ המשפטי לממשלה לעניינים כלכליים עו"ד מאיר לוין וביקשה את חוות דעתו בשאלה האם נתניהו ושאר סמלי המדינה צריכים לשלם מס על מרכיב המיגון וכן על מרכיב שדרוג הרכב לצורך המיגון. לוין קבע כי אין לזקוף לרשות ממלא התפקיד הבכיר הכנסה נוספת עבור המיגון ולחייבו במס עליה, כיוון שאין לראות במיגון טובת הנאה. לוין קבע עם זאת שיש לזקוף לו הכנסה על שדרוג הרכב. עם זאת, אין מניעה שהמדינה תגלם עבור הבכיר את ההפרש שבין הזקיפה עבור רכב סטנדרטי לבין הרכב המשודרג לצורך מיגון.

 

החשב הכללי הנוכחי רוני חזקיהו פנה ליו"ר ועדת הכספים משה גפני כדי שהוועדה תאשר את גילום העלות העודפת של הרכב המשוריין של ראש הממשלה השרים ונשיא בית המשפט העליון. הוא מצין שבפועל תשפיע ההחלטה כרגע רק על שכרו של נתניהו. ועדת הכספים אחראית על שווי השכר של חלק מסמלי השלטון ולכן הפנייה אליה.

 

מתלוש השכר שהעלתה לשכת נתניהו לרשת בשנה שעברה עולה שהוא משלם את הזקיפה המקסימלית בסך 12,400 שקלים. לפי הצעת ההחלטה שהוגשה לוועדה הוא צפוי לשלם לפי 6,500 שקלים. בהנחה שנתניהו מגיע למס שולי של 50% הוא צפוי להשתכר כ-3000 שקל יותר נטו מדי חודש. כיוון שההחלטה רטרואקטיבית מתחילת השנה הוא צפוי לקבל החזר של 24 אלף שקל עבור החודשים ינואר עד אוגוסט.

 

בוועדה התקיפו בחריפות את הבחירה בפתרון של גילום במקום להוריד את הזקיפה. "גילום זה הדבר הכי נורא כי ראש הממשלה יצא עם משכורת ענק באופן מלאכותי",. אמר יו"ר הועדה ח"כ משה גפני. ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) תקף את הפתרון של גילום "כאילו עושים להם טובה. זה לא שהם יכולים להגיד שלא רוצים רכב משוריין". יו"ר ועדת הרפורמות ח"כ רחל עזריה (כולנו) אמרה ש"ברור לכולם שזה ייתפס כהעלאת שכר משמעותית". ח"כ מיקי רוזנטל אמר ש"ראש הממשלה לא צריך לטעמי לשלם בכלל מס על הרכב".

 

גפני גם דרש מרשות המיסים לבדוק האם ראש הממשלה זכאי בעקבות חוות הדעת להחזר מס רטרואקטיבי בנושא שריון הרכב. סמנכ"לית רשות המיסים מירי סביון הבהירה שלא ניתן להחריג רק את סמלי השלטון מהכללים לגבי שווי רכב. בסופו של דבר החליטה הועדה לאשר את הגילום רק ל-2017 ודרשה פתרון אחר עד 2018.

המשמעות של גילום היא שהמעסיק מגדיל את שכר העובד בסכום הדרוש כדי שהוא יקבל את הנטו שהיה מקבל בלי תשלום המס. במקרה של עובד מדינה אין הרבה משמעות לשאלה האם העובד לא משלם מס או שמגלמים אותו, משום שהכסף יוצא ונכנס מאותו כיס. אבל הגילום צפוי להגדיל דרמטית את שכרו ברוטו של נתניהו זה מן הסתם יביא לו בעתיד כותרות שליליות, למרות הנסיבות הטכניות של ההגדלה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x