$
דעות

היבוא האישי: תנו לכולם להיות שחקנים

טוב יעשה הצוות להסרת חסמי יבוא אם ימליץ להגדיל את סכומי היבוא המזכים בפטורים

עמרי מילמן 08:4506.09.17

הציפייה הגדולה מהצוות להסרת החסמים בתחום היבוא האישי להעלות את תקרת הפטור היא מוצדקת. כיום כל מי שמייבא מוצרים מעל סכום של 75 דולר כבר משלם מע"מ ומס קנייה, ומעל מחיר של 500 דולר משלמים גם מכס. טוב יעשה הצוות אם ימליץ להגדיל את סכומי היבוא המזכים בפטור.

 

התקרה הנהוגה בישראל נמוכה בהשוואה עולמית, ובכל מקרה, אם רוצים לעודד תחרות צריך להכניס שחקנים חדשים. היום כולם יכולים להיות שחקנים, רק תנו לנו להזמין מהם בלי כל כך הרבה "קנסות" בדרך. מה גם שההכנסות ממסים מאותן רכישות אינן מהוות נתח משמעותי מהכנסות של מאות מיליארדי שקלים בשנה.

 

 

מסוף מטענים של המכס בנתב"ג מסוף מטענים של המכס בנתב"ג צילום: צביקה טישלר

 

העיריות מוציאות את המיץ לעסקים

 

אלא שאי אפשר להתעלם מהמצוקה של הקמעונאים, המאיימים כעת בפיטורי עובדים. הם חוששים שהרכישות מהם יצטמצמו, כי למה שיקנו מהם ג'ינס ב־300 שקל, כשיתאפשר לקנות ג'ינס ב־80 שקל? אולי הם צודקים, אולי באמת הם יידרשו לפטר בסופו של דבר עובדים. אבל הפתרון במקרה הזה אינו להשאיר את המסים הגבוהים, אלא להקל על החיים של אותם עסקים בארץ, למשל להסדיר את תשלומי הארנונה המוטלת על עסקים ואת האגרות המוניציפליות השונות. העיריות הרי יודעות לטמטם עסק ולגבות ממנו אגרה על כל כיסא עד שכבר לא נותר לו אוויר לנשימה.

 

מבחינת חברת הדירוג מודי'ס, הרגולציה והביורקטיה בארץ מכבידות על המעמד הכלכלי של ישראל ועל הדירוג שלה בדיוק כמו המצב הגיאו־פוליטי של ישראל והחוב של מאות מיליארדי השקלים. עד כדי כך המצב מגוחך. וזה בסופו של דבר מתגלגל אל הצרכן בבמחירים הגבוהים שהוא משלם.

 

לכן, כדי שתהיה תחרות הוגנת על הכיס שלנו, צריך להפחית את המסים שמונעים מאיתנו לרכוש בחו"ל, ובדיוק כמו שחייבים להקל את כל הסרבול שביבוא ואת הרגולציה המיושנת, כך צריך לעשות גם כלפי העסקים בארץ, הקמעונאים שמאיימים שיקרסו. אם באמת בסופו של דבר הממשלה תפעל להקל על הבירוקרטיה והרגולציה שעמה מתמודדים העסקים בארץ, לצד פישוט של אותם תחלואים ביבוא האישי, תהיה תחרות הוגנת.

 

העולם מתקדם, אבל ישראל דורכת במקום

 

פקידים בכירים בממשלה, כמו החשב הכללי או מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הבינו שמילים משעממות כל כך כמו "רגולציה" ו"בירוקרטיה" פוגעות באיכות החיים שלנו, בתוצר של מדינת ישראל ובהכנסות ממסים. למרות ההבנה הזו, מצבה של ישראל במדד עשיית העסקים ממשיך להידרדר עם השנים. אגב, לא מפני שמשהו אצלנו נהיה יותר גרוע, כפי שמעריכים כלכלנים בארגונים הבינלאומיים, אלא מפני שבזמן שכולם משתפרים ומתעדכנים עם המאה ה־21, אנחנו עומדים במקום.

 

אלא שצעדים כאלו הם מורכבים. הם דורשים מהממשלה לריב למשל עם הרשויות המקומיות ולקדם מהלכים שהתוצאות שלהם לא ייראו מחר וגם לא מחרתיים. כנראה שממשלה שעסוקה בעיקר בהישרדות של עצמה תתקשה לקדם מהלכים כאלה, בעיקר כשלא ידוע איזה שר יהיה שם בעוד כמה שנים כדי לחתוך את הסרט.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x