קנס של 10,000 שקל בלבד לסמנכ"ל שהעביר מידע פנים ליו"ר החברה
עופר איתן מאזימוטליין שעסקה במסחר בשוק ההון, הודה בהעברת מידע פנים על הצעת רכש של חברת זוקו שילובים לבוס שלו גדעון מורן, שעשה בו שימוש חרף אזהרותיו. על מורן הוטל עונש מאסר של 8 חודשים. השופט על איתן: "התנהלותו כבעל תפקיד בשוק ההון עד לאירועי כתב האישום היתה ללא דופי"
עופר איתן, סמנכ"ל הפיתוח העסקי בחברת אזימוטליין שעסקה במסחר בשוק ההון, ישלם קנס כספי של 10,000 שקל בלבד לאחר שהודה במסגרת הסדר טיעון בעבירה של שימוש במידע פנים שמקורו באיש פנים. כך פסק בסוף השבוע שופט בית המשפט המחוזי בת"א, בני שגיא, שהטיל בנוסף על איתן עונש של 6 חודשי מאסר על תנאי.
- הסדר טיעון: גדעון מורן יודה בשימוש במידע פנים וירצה 8 חודשי מאסר
- כתבי אישום נגד יו"ר אזימוטליין וסמנכ"ל הכספים על שימוש במידע פנים
העונש הקל מאוד שהוטל על איתן, כך עולה מגזר הדין, נבע מנסיבות ייחודיות של המקרה. איתן "תיווך" בהעברת מידע הפנים לממונה עליו, יו"ר אזימוטליין גדעון מורן, ואף הזהיר אותו שלא יעשה בו שימוש אישי.
על פי גזר הדין, מדובר במידע פנים לגבי פרטי הצעת רכש מתוכננת לחברת זוקו שילובים למכירת ציוד מכני הנדסי שנמחקה מהמסחר ב-2012. את המידע קיבל איתן, שיוצג על ידי עוה"ד אסף ברם ואורי בר-משה, במסגרת תפקידו מעורך דין של החברה, שהיה מעורב במו"מ.
הוא לא עשה בו שימוש אישי, עדכן את מורן ואף הזהיר אותו לבל ירכוש לעצמו מניות על בסיס המידע שמסר לו. על אף זאת, מורן רכש מניות לעצמו ולאחר פרסום הצעת הרכש גרף רווחים המוערכים ב-200 אלף שקלים.
"המקרה חריג בנוף 'תיקי מידע הפנים'", כתב השופט שגיא בגזר הדין, "בהינתן העובדה כי המידע התקבל אצל הנאשם בדרך לגיטימית ובמסגרת תפקידו. לא ניתן לגזור גזירה שווה ברמת החומרה בין סיטואציה אפשרית של מסירת מידע פנים לצד ג' שאינו קשור לפעילות החברה, לבין נסיבותיו הייחודיות של המקרה שבפניי בהן העברת חלק מהמידע הייתה עם זיקה מסוימת למערכת היחסים המקצועית שהתקיימה בין הנאשם למורן, שהחזיק בתפקיד רשמי בכיר ועל פי תפיסת הנאשם היה הממונה עליו בחברה".
שגיא הוסיף כי מורן שיוצג על ידי עוה"ד גיל דחוח וגלית רוטנברג, הודה במסגרת הסדר טיעון בביצוע העבירות ונגזרו עליו 8 חודשי מאסר בפועל וקנס של 450 אלף שקלים "פעל בצורה פוזיטיבית על מנת להטעות את הסובבים אותו בדבר כוונותיו, באופן שהציג בפני הנאשם מצג כוזב לפיו הוא (מורן) מעוניין באיתור חבילת מניות של זוקו עבור גורם אחר".
עם זאת, שגיא סייג מעט וקבע כי "לנאשם היה יסוד סביר להניח, אולם אין חולק שלא ידע בוודאות, כי מורן מתכוון לרכוש את מניות זוקו עבור עצמו". על אף זאת השופט הדגיש כי "הנאשם הזהיר את מורן לבל ירכוש מניות זוקו עבור עצמו; הנאשם גם לא צריך היה להפיק רווח כספי כלשהו כתוצאה מהעברת המידע, וממילא לא הפיק כזה".
"צבר העובדות המפורטות, שאינן במחלוקת, מתארות את טעותו של הנאשם", סיכם שגיא, "אך ממחישות היטב מדוע טעות זאת נמצאת ברף התחתון ביותר הקיים, הרחוק מרחק מזרח ממערב מאותה פעילות מתוכננת ומתוחכמת שאפיינה את מעשיו של מורן".
"יש ליתן משקל להודאת הנאשם וקבלת האחריות", כתב שגיא, "לקריסתו הכלכלית; לעובדה כי התנהלותו כבעל תפקיד בשוק ההון עד לאירועי כתב האישום הייתה ללא דופי (לדוגמא פעילותו המשותפת עם פרופ' שמואל האוזר); לטלטלה שעברו חייו ותוארה בטיעוני באי כוחו; לפעילותו ההתנדבותית; ולעובדה כי אין לחובתו הרשעות קודמות".
את מחלקת ני"ע בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) ייצג עו"ד עידן שוורץ.
הערה: לא מדובר בעופר איתן, מנכ"ל חברת Zoomd