$
בארץ

מחאת ההורים: "אם רק 15% לא ישלמו, נצליח"

ועדי הורים קוראים להחרים חלק מתשלומי ההורים, שצפויים להגיע השנה ל־4.5 מיליארד שקל. לטענתם, המימון החלופי יכול להגיע מעודפי תקציב לא מנוצלים של משרד החינוך ומשרדים נוספים

ספי קרופסקי 06:5331.08.17

אם בתחילת השנה שעברה היו אלו המורים שמחו על ניכויים בתלושי השכר, הפעם הגיע תורם של ועדי ההורים למחות ואף להחרים את חוזר התשלומים בגנים ובבתי הספר. מדובר בנוהג קבוע שמתרחש זה זמן רב, רגע לפני פתיחת שנת הלימודים – משרד החינוך מביא לאישור את סכומי הגג שמוסדות החינוך בכל שכבות הגיל יורשו לגבות מההורים, לפי קריטריונים שונים ובאופן שלא עולה בקנה אחד עם חוק חינוך חינם, בלשון המעטה.

 

 

 

אלא שהפעם פורום ועדי ההורים היישוביים החליט שכלו כל הקצין. רגע לפני פתיחת שנת הלימודים הנוכחית התכנסה ישיבה של חברי הפורום בעוספיה ובסיומה יצאה קריאה להורים שלא לשלם את התשלומים הפעם, למעט כמה סעיפי תשלום חריגים. לפי חישוב של משרד החינוך, ההורים יידרשו לוותר בשנה הקרובה על כ־4.5 מיליארד שקל עבור תשלומי הורים, סכום דומה לזה של השנה החולפת.

 

"אנו נמצאים אחרי שנה של שיחות, מגעים, מריחות ושום תזוזה בנושא", ציין הפורום. "אנו טוענים כי מס תשלומי ההורים הוא מס רגרסיבי המשולם מה'נטו' שלנו, פוגע ומגדיל פערים באוכלוסיית המדינה". הפורום העלה שלוש דרישות: ביטול לאלתר של תשלומי ההורים; שמירת המצב הקיים מבחינת כמות ואיכות הפריטים לתלמיד (אם הוחלט עד כה על טיול ליומיים – כך יימשך, ס"ק); שמירה על מעמד ההורים בכל הנוגע להחלטות הנוגעות לאיכות המוצר (בנוגע למשל להצגות, סיורים וכו').

 

החוק לעומת הנורמה

 

בשונה מפעולות השבתה או החרמה של איגודי עובדים למשל, כל הורה בסופו של דבר פועל לפי ראות עיניו ובהתאם לרצונו להשקיע בחינוך ילדיו. בפורום מודעים לכך שהקריאה להחרים את התשלומים היא בגדר המלצה בלבד, ולכן השקיעו את רוב זמנם ערב פתיחת שנת הלימודים בפעילות הסברתית שנועדה לשכנע את ההורים להתגייס למאמץ. ועדיין, יש להניח שגם השנה רוב ההורים ישלמו לפי דרישות מוסדות הלימוד. הדרישה של מוסדות הלימוד לתשלומי הורים היא נורמה שהשתרשה במהלך השנים, והיא אינה מתיישבת עם חוק חינוך חינם.

 

 

 

הפורום הוציא דף שאלות ותשובות בנושא ופירוט באשר לסעיפים המוחרגים, שאותם כנראה אין באמת ברירה אלא לשלם. הסעיפים הללו הם: תשלום ביטוח תאונות אישיות; תשלום על השאלת ספרי לימוד; תשלומי תל"ן (תוכניות לימוד נוספות); תשלומים על הזנה בגני ילדים; תשלומי מגמות בתיכונים.

 

מה שבולט לעין בסעיפים שהוחרגו הוא תשלומי התל"ן, לכאורה רכיב שאינו חובה דוגמת סעיפי הביטוח וההזנה. אז מדוע הוא התווסף לסעיפים המוחרגים? בפורום הסבירו כי "כבר במהלך תחילת המחשבה על קריאה להפסקת תשלומים בשנה שעברה ולאורך כל שנת הפעילות, פעל צוות תשלומי ההורים בקו ברור ואחראי לפיו את המאבק אנו מחלקים לשתי פעימות: הפעימה הראשונה – בסיס חוזר התשלומים הקיים ללא תל"ן ומגמות ובפעימה השנייה ניאבק כמובן גם על נושאים אלה".

 

ח"כ מרגי. "הפקרות מוחלטת" ח"כ מרגי. "הפקרות מוחלטת" צילום: אפי שריר

 

 

ייתכן שבהמשך הדרך הפורום אכן יילחם על הפסקת תשלומי התל"ן, אך לצד זאת יש לציין כי מדובר בתשלום הכי "גמיש" שיש בסל התשלומים של ההורים, המאפשר להנהלות בתי הספר ולהורים עצמם מרחב תמרון די גדול. מי שמתריע על כך לא מעט הוא יו"ר ועדת החינוך ח"כ יעקב מרגי שבמהלך הישיבה שבה אושרו תקרות התשלום אמר כי "בתל"ן יש הפקרות מוחלטת שמשרד החינוך לא רואה ולא מסוגל לטפל בזה". לטענת ח"כ מרגי, בתי ספר רבים מכניסים לתוך קטגוריה זו תחומים רבים שאינם בהכרח שיעורי העשרה, ובדרך זו מסבסדים פעילויות ומשאבים שונים עבור בית הספר. עוד הובהר בדף כי המימון לפעילויות שאותן סבסדו ההורים יכול להגיע מעודפי תקציב לא מנוצלים של משרד החינוך ומשרדים ממשלתיים נוספים, והושם דגש על פגיעה אפשרית במשק כתוצאה מההחלטה. כך למשל, כותבים ההורים, אם לא יימצא תקציב להוצאת טיולים הדבר יפגע בחברות היסעים, מאבטחים, חובשים, אכסניות, מדריכים וכן הלאה. כמו כן אם לא יימצא תקציב לפעילויות סל תרבות, תהיה פגיעה בתיאטראות, חברות היסעים ועוד. עד כמה כואבת תהיה פגיעה שכזו? קשה בשלב זה להעריך, אבל לא בטוח שהיא תהיה קשה כל כך כפי שסוברים בפורום.

 

ויכוח מול בנט

 

בהמשך דף השאלות והתשובות מבהירים בפורום כי אין צורך מבחינתם בהיענות של 100% מההורים, דבר שככל הנראה ממילא לא יקרה. "ההיענות מתשלומי הורים בפעילויות הרשות והרכישות מרצון צריכה להגיע מההורים עצמם", נכתב, "מספיק שבין 15% ל־20% מההורים לא ישלמו את התשלומים, ולא ניתן להפעיל את הפעילויות בבתי הספר, מכיוון שאסור להשתמש בתשלומי הורים אלא לצורך אליו נגבו".

 

מחאת פורום ההורים לא נולדה סתם כך. במהלך השנים הוקמו ועדות בכנסת שניסו להסדיר את הנושא, נבחרי ציבור ונציגי הורים ביקשו לבטל את התשלומים, אך בינתיים הדבר לא קרה – לא בעבר ולא עכשיו.

 

התשלומים עולים בהתאם לשכבת הגיל: ההורים אמורים לשלם השנה עד 269 שקל בגנים, עד כ־917 שקל בבתי הספר היסודיים – הסכום עולה ככל שעולים שכבת גיל, מעט מעל לאלף שקל עבור חטיבות הביניים, וסכומים שמגיעים עד 1,338 שקל בחטיבות העליונות. לתשלומים הללו מתווספים גם תשלומי התל"ן – תוכניות לימוד נוספות הכוללות שיעורי העשרה – בשווי של אלפי שקלים בשנה.

 

שר החינוך נפתלי בנט אמר אתמול כי "יש רצון רב של ההורים בעניין קיצור ימי החופשה והקטנת התשלומים. עשינו הרבה מאוד השנה וחסכנו הרבה להורים – שאלתי את ארגוני ההורים מה התעדוף שלהם כי אני לא יכול הכול. הם אמרו חד משמעית – חופשות. כוונתי עד לחנוכה הקרוב לקצר באופן משמעותי את ימי החופשה בישראל. זאת המטרה".

 

מפורום ההורים נמסר בתגובה: "יש לנו הרבה הערכה לשר החינוך אבל זה פשוט לא נכון שתיעדפנו את החופשות על פני תשלומי הורים. נבדוק ונלבן את הדברים בשיח ישיר מול המשרד – כפי שעשינו עד היום. אבל חד משמעית – לא תיעדפנו את החופשות על פני תשלומי הורים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x