מבקר המדינה מתריע: "חברי הכנסת רוצים לעקר את ביקורת המדינה מתוכן"
לדברי יוסף שפירא, "גישת מספר חברי כנסת הינה שמבקר המדינה יאמר את דברו – רק בדיעבד, ורחוק ככל האפשר ממועד קרות האירועים". שפירא דיבר בוועידת המשפט השישית בת"א
מבקר המדינה יוסף שפירא התריע היום (ג') כי משרדו צפוי למתקפת חקיקה נגדו בכנס החורף הקרוב של הכנסת. שפירא טוען כי זהו "ניסיון לפגוע ביסודות הדמוקרטיים של ישראל" וכי חברי הכנסת רוצים לעקר את ביקורת המדינה מתוכן ולוודא שהמבקר יאמר את דברו רק בתחומים בהם אינו מפריע. המבקר, שדיבר בוועידת המשפט השישית בתל אביב, התייחס בעיקר להצעה של ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי למנוע מהמבקר לעסוק בתהליכים בשעת ביצועם.
- פרשת מעונות רה"מ: שרה נתניהו הגיעה לחקירה נוספת בלהב 433
- מבקר המדינה בודק את התנהלות המשרד להגנת הסביבה בתקופת עמיר פרץ
- מבקר המדינה: "חשש לפלילים בטיפול המדינה בפרשת מכל האמוניה"
לדבריו של המבקר, "גישת מספר חברי כנסת הינה שמבקר המדינה יאמר את דברו – רק בדיעבד, ורחוק ככל האפשר ממועד קרות האירועים. לגישת מחוקקים אלה, טוב גם שמבקר המדינה יאמר את דברו רק בתחומים בהם הוא לא מפריע".
"לצערי הרב" אמר עוד, "ברצונם של אותם חברי כנסת אף לעגן גישה זו בחוק וההצעה ברוח זו כבר הונחה על שולחן הכנסת. לפיכך, במושב הקרוב של הכנסת צפוי מוסד מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור לעמוד תחת מתקפה של תיקוני חקיקה שכל מטרתם היא לצמצם את מותת כנפיה של ביקורת המדינה ולעקרה מתוכן". לדברי שפירא, "מוסד מבקר המדינה הפך ליעד למתקפות דווקא בגלל שהוא ממלא את תפקידו באופן אפקטיבי ומיטבי".
שפירא הכריז כי "פגיעה בבית המשפט העליון ובביקורת המדינה זו פגיעה ביסודות הדמוקרטיים של מדינת ישראל, ולכך אין לתת יד". הוא פנה לשרת המשפטים אילת שקד ממפלגתו של סמוטריץ' הבית היהודי ואמר ש"אני סמוך ובטוח שלא תיתני את ידך לפגיעה במעמדו ותפקידיו של מוסד מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור".
המבקר הסביר כי "כאשר מתגלים ליקויים מהותיים בתהליך קבלת החלטות גורליות לגבי בטחון המדינה או כלכלתה, הוא איננו יכול להמתין עד התממשות הנזק, ולפרסם דו"ח בדיעבד, כאשר כבר לא ניתן להשיב את הגלגל לאחור והנזק לאזרחי המדינה כבר נגרם".
הוא ציין כי "ביקורת בזמן אמת, היא זו שמצביעה על כשלי שוק או תכניות שלא ניתנות למימוש". בין היתר הזכיר את "חשיפת הביקורת שישנו סכום כסף ניכר שאמור לשמש את דיירי הדיור הציבורי, אולם נעשה ניסיון להסיטו למטרות זרות אחרות. התערבות הביקורת מנעה זאת". כן היא "מסייעת למנוע מצב בו הממשלה מקבלת החלטות שאם טרם קבלתן הייתה נעשית בחינה ממשית של החלופות היה ברור שהאפשרות שנבחרה איננה ישימה, כמו למשל באופן הטיפול במכל האמוניה".
ח"כ סמוטריץ' מסר בתגובה ש"הצעת החוק שלי תחזק את מוסד ביקורת המדינה ותחזיר אותו לתפקידו המקורי כפי שמתחייב מחוק יסוד מבקר המדינה". לדבריו, "המבקר יודע שמדובר בהצעה נכונה וטובה שזוכה לרוב גדול מאוד בוועדת שרים לחקיקה ובקואליציה ולכן כנראה בחר לייחד לה את מרבית נאומו היום. לכבוד הוא לי. צר לי על שהמבקר בוחר להכריז על קץ הדמוקרטיה ביחס לכל חוק שהוא לא אוהב במקום לנהל דיון ענייני".