בנק ישראל: נרשמת התייצבות בפעילות בשוק הדיור
הבנק הותיר את הריבית עלה כנה - 0.1% - זה החודש ה-30 ברציפות; בוועדה המוניטרית מציינים כי בכוונתם "להותיר את המדיניות המרחיבה על כנה, כל עוד הדבר יידרש כדי לבסס את סביבת האינפלציה בתוך תחום היעד"
כצפוי, הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בראשות הנגידה קרנית פלוג, הותירה את הריבית במשק על 0.1% - גובה הריבית במשק מאז מרץ 2015 - כך לפי הודעת בנק ישראל מהיום (ג'). במקביל כתבה הוועדה כי "מתחילת השנה עלו מחירי הדירות בשיעור מתון ומרבית האינדיקטורים מצביעים על התייצבות הפעילות בשוק הדיור".
- האינפלציה הנצורה לא מאפשרת לבנקים המרכזיים לירות בנשק הריבית
- למה אנחנו צריכים אינפלציה?
- מחקר של בנק ישראל: הורדת הריבית הגדילה את שווי החברות הציבוריות ב-20%
גובה הריבית יישאר על כנו עד להחלטת הריבית הבאה של בנק ישראל בעוד חודשיים ב-19 באוקטובר, אז תתכנס שוב הוועדה המוניטרית, בעקבות שינוי מתכונת עדכון הריבית ל-8 פעמים בשנה במקום 12.
בוועדה המוניטרית מציינים כי בכוונתם "להותיר את המדיניות המרחיבה על כנה, כל עוד הדבר יידרש כדי לבסס את סביבת האינפלציה בתוך תחום היעד".
בהחלטת הריבית ציין בנק ישראל כי סביבת האינפלציה מוסיפה להיות נמוכה משמעותית מהיעד (3%-1%), אך היא אינה משקפת ירידה בביקושים. למרות שבחודשיים האחרונים חלה ירידה חדה באינפלציה, לא חל שינוי משמעותי בציפיות לאינפלציה לטווחים השונים. עוד ציינו כי עליית השכר במשק ושינוי המגמה בשער החליפין , במידה שיתמיד, יתמכו באינפלציה.
בחודשים האחרונים נבלם הייסוף בשער החליפין, מאז הדיון המוניטרי האחרון בחודש שעבר חל פיחות של 3.2% בשער החליפין כאשר השקל נחלש בעיקר מול היורו ובמידה מתונה מול הדולר. ב-12 החודשים האחרונים הסתכם הייסוף במונחי השער האפקטיבי ב-4.1%.
בהחלטת הוועדה המוניטרית ניתנה גם התייחסות לקצב הצמיחה שהתמתן במחצית הראשונה של 2017 בהשוואה לצמיחה הגבוהה ב-2016 שהושפעה מרכישה מסיבית של כלי רכב בעקבות העלאת המיסוי בתחילת השנה הנוכחית. לפי הוועדה, היצוא צומח בקצב נאה, בעיקר כתוצאה מהתרחבות מהירה של יצוא שירותים זאת בשעה שיצוא הסחורות נותר איטי.
עלייה בהיקף המשכתנאות זה החודש השלישי ברציפות
בתוך כך, הוועדה המוניטרית עדכנה בהודעתה כי היקף המשכנתאות שניטלו בחודש יולי עומד על 5.1 מיליארד שקל - מדובר בחודש שלישי ברציפות של עליות לאחר שבחודש שעבר היקף המשכנתאות עמד על 4.9 מיליון שקל ובחודש לפניו 4.6 מיליארד שקל. אולם זאת לאחר תקופה של צינון בהיקף נטילת המשכנתאות.
בנק ישראל ציין כי "בקצב החודשי של מתן משכנתאות חדשות חלה עלייה קלה בחודשיים האחרונים, ובחודשים האחרונים מסתמנת מגמת ירידה בריבית". לעניין שוק הדיור בכללותו הוסיפו בוועדה כי הנתונים ממשיכים להצביע על ביקושים מתונים והאטה בפעילות, וכאמור בסך הכל נרשמת התייצבות בשוק זה. מתחילת השנה עלו מחירי הדירות בשיעור מתון, היקף העסקאות ממשיך להיות ממותן יחסית ל-2016, ונמשכת ירידה ברכישת דירות על ידי משקיעים.
בחודש שעבר אמרה הנגידה עם פרסום הודעת הריבית כי "מתרבים הסימנים לכך שישנה חזרה של המשק לצמיחה מאוזנת". כמו כן ציינו בבנק ישראל בחודש שעבר כי הם צופים שהריבית במשק תעלה ל-0.5% עד סוף השנה הבאה, והעלו את תחזית הצמיחה השנתית מ-2.8% ל-3.4%. במקביל, תחזית האינפלציה השנתית הורדה מ-0.8% ל-0.5%, והתחזית לשנת 2018 נותרה על 1.5%.
מבית ההשקעות יצירה נמסר בתגובה להודעת הריבית מהיום כי "בכל אחת משלוש ההחלטות האחרונות נראה כי עליית הריבית הולכת ומתרחקת עוד יותר, כאשר רוב השוק עדיין מסמן את סוף הרבעון השני בשנה הבאה כמועד לעלייה הראשונה".