המדינה לבג"ץ: אין מקום להתערבותכם בקצבאות הנכים
הפרקליטות השיבה לעתירה הדורשת להעלות את קצבאות הנכים מ-2,342 לשכר מינימום וטוענת כי הנושא נמצא בבחינה, ובכל מקרה יידרש שינוי חקיקה ומקור תקציבי על מנת להעלותן
המדינה השיבה היום לעתירה שהוגשה נגדה הדורשת להשוות את קצבאות הנכים לשכר המינימום ועל אימוץ ההמלצות שפרופ' ירון זליכה הגיש לשר האוצר משה כחלון.
בתשובתה ציינה הפרקליטות בשם משרד האוצר ומשרד העבודה והרווחה כי אמנם נבחנים בחיוב מספר כיווני פעולה אפשריים שישפרו את רמת חייהם של הנכים, אולם מציינים כי "זאת בכפוף למציאת מקור תקציבי מתאים כחלק מדיוני חלוקת תקציב ההתאמות וסדרי העדיפויות לשנת 2018".
- הכנסת לבג"ץ: הנכים צריכים להוכיח שקצבה של 2,342 שקל לא מספיקה
- מאבק הנכים: מפגינים חסמו את כביש 4 בשרון והבעירו צמיגים
- הקרדיט הפוליטי: מי גזר את הקופון במאבק הנכים
לאור זאת טוענת המדינה כי מדובר בעתירה מוקדמת, שאינה מצדיקה התערבות של בג"ץ "וזאת מאחר שסוגיית העלאת קצבאות הנכות עודה מצויה על המדוכה, וכי מכל מקום העלאת קצבת הנכות תצריך תיקון חקיקה". עוד ציינה המדינה כי "הדרך המתאימה לבירור סוגייה חשובה וכבדת משקל זו היא באמצעות קיום דיון ציבורי בכנסת ישראל, ולא במסגרת התערבות שיפוטית".
הסתייגות זו מקיומו של מקור תקציבי באה לאחר שערב חג הפסח התחייב שר האוצר משה כחלון כי יקצה 4 מיליארד שקל להגדלת קצבאות הנכים. אלא שבינתיים תוכנית נטו משפחה ודרישות שונות של שרי הממשלה - מחגיגות ה-70 למדינה ועד רפורמת הביטוח הסיעודי שדורש ליצמן - מאיימים לאכול את כל הכסף שנשמר בצד לתקציב 2018, למקרה של אי עמידה בתחזיות האוצר.
לאחר התחייבותו של כחלון דרש ראש הממשלה בנימין נתניהו לבחון את הנושא בעצמו ובמאי 2017 הוקם צוות בראשות יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון שהמליץ על חלוקה של 4 מיליארד שקל על פני 5 שנים, אולם לא באמצעות הגדלת כלל קצבאות הנכים, אלא רק לחלשים ביותר, יחד עם תמרוץ תעסוקה של מי שכשיר לכך.
בעבר טענו באוצר כי לצורך פעימה ראשונה של מיליארד שקל יש מקור תקציבי אולם זאת כאשר לא לוקחים בחשבון את הדרישות השונות של חברי הממשלה ובלאו הכי זה לא צוין בתגובת המדינה לבג"ץ
התגובה הוגשה באמצעות עו"ד אודי איתן ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה.
חבר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ איציק שמולי, הגיב לתשובת המדינה: "הממשלה מתעללת בנכים וגוררת אותם למאבק ברחובות באופן מביש. כל ההתחייבויות להעלות את הקצבה התפוגגו אחרי שקיבלו את הכותרות החגיגיות. תשובת המדינה כאילו הממשלה מטפלת בעניין היא לא אמתית ולא רצינית ואם אכן מסתתרים מאחורי הנימוק התקציבי, אני מזכיר לבית המשפט שרק לפני כמה שבועות עמד שר האוצר והצהיר שיש עודפי גביה בקופת האוצר של מיליארדי שקלים. אני לא רואה מטרה חשובה יותר להפנות אליה את אותם העודפים במקום לצרכים הפוליטיים של חברי כנסת ושרים מהקואליציה."
ח"כ קארין אלהרר, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, מסרה בתגובה: "15 שנה שקצבאות הנכים לא עלו. בשנתיים האחרונות המאבק של ציבור הנכים החריף והיום ברור לכולם שלא ניתן לחיות בכבוד מקצבה זעומה כל כך. לממשלה הנוכחית היה זמן רב לפעול ולתכנן את דרך העלאת הקצבאות. במקום להביא דברים לכדי ביצוע, הם בחרו להקים ועדה על ועדה ולמסמס את ההחלטות. התשובה של המדינה היא תשובה שקרית שמבזה את מאות אלפי האזרחים שמחכים לעלייה בקצבה שלהם".