האם ישראל היא גן עדן לחייבים או דווקא לבנקים?
הכנ"רית סיגל יעקבי: "האזרח הפשוט אף פעם לא יעדיף לפשוט רגל. רוב מקבלי הפטור לא באמת מצליחים לפתוח דף חדש"
גורמים שונים במשק הישראלי סבורים שישראל מקלה מאוד עם חייבים וכי הניסיון להקל עוד יותר על מצבם יחריף את התופעה.
מנכ"ל איגוד הבנקים משה פרל מזכיר שבנק ישראל מרבה להזהיר באחרונה מסכנת בועת אשראי של משקי הבית. זה לא מונע מהאוצר לקדם שורת רפורמות להגדלה והוזלה של היצע האשראי למשקי בית ועסקים קטנים. "עכשיו מעבירים חוק שהופך גביית חובות להרבה יותר קשה. יש סיבה לדאוג כשהתהליכים משתלבים", אמר פרל. "המסר המאוד בעייתי לאזרחים הוא: תקחו הלוואות הרבה יותר בקלות ואם לא תוכלו להחזיר, אולי זה לא נורא".
חוק חדלות פירעון מביא את המדיניות שמעדיפה שיקום חייבים על פני ענישה לשיא. התוצאות לכאורה מדברות בעד עצמן: מאז תחילת העשור נרשמה עלייה עצומה של 157% במספר צווי הכינוס שהוצאו לאנשים פרטיים, מ־6,200 ב־2010 ל־16 אלף ב־2016. מספר הצווים הפעילים שנמצאים בטיפול כונס הנכסים הרשמי (כנ"ר) גדל באותה תקופה מ־18 אלף ל־56 אלף, יותר מפי שלושה. לשם השוואה, באותה תקופה דרך מספר תיקי הפירוק של חברות במקום - כ־580 תיקים בשנה.
"הרבה אנשים אומרים שחדלות פירעון היא פרס לחייב ושמשתלם להיות פושט רגל", אמר ח"כ עיסאווי פריג' ממרצ. פריג' מזהיר שאם המשק ייכנס למיתון, צפויה עלייה גדולה בהרבה במספר פשיטות הרגל. עו"ד שי הולנדר, המתמחה בחדלות פירעון, כתב ב"כלכליסט" כי התחושה בציבור היא שישראל הפכה ל"גן עדן לחייבים". עו"ד אלונה באומגרטן, יו"ר משותף של ועדת חדלות הפירעון הארצית של לשכת עורכי הדין, הוסיפה כי "בחוק החדש שכחו את הנושים ורואים רק את החייבים".
אבל לא כולם מסכימים. "לפי הדו"חות האחרונים של הבנקים, ישראל היא דווקא גן עדן עבורם", אמרה חברת ועדת חוקה ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני). "אני לא רואה תאגידים קורסים בגלל חובות הציבור". עו"ד עמית פינס, שמייצג את בנק מזרחי טפחות, מוסיף: "המצב רחוק מאוד מגן עדן לחייבים. אנשים בפשיטת רגל סובלים מאוד כלכלית וסוחבים סטיגמה".
הכנ"רית עו"ד סיגל יעקבי אומרת שחלק ניכר מהתופעה של עלייה בפשיטות רגל נובע דווקא מהסטת הליכים מההוצאה לפועל לפשיטת רגל בבית המשפט המחוזי. הסיבה, לדבריה: עלייה במודעות לכך שהליך פשיטת רגל עדיף, מבחינת החייב, על מעמד של חייב מוגבל באמצעים בהוצאה לפועל, מכיוון שההליך מקפיא את החוב, מונע צבירת ריביות ומאפשר לקבל בסופו פטור. "זה שתשאיר אנשים שאין מה לגבות מהם יותר שנים בהליכים משפטיים לא יביא בהכרח ליותר גבייה", אמרה.
"האזרח הפשוט אף פעם לא יעדיף להיות פושט רגל", משוכנעת הכנ"רית. לטענתה, גם לאחר קבלת ההפטר, המצב של החייב הממוצע עדיין רחוק מלהיות 'גן עדן'. רוב מקבלי ההפטר לא מצליחים באמת לפתוח דף חדש ולקבל אשראי", אמרה. עוד היא מציינת שמבחינת מספר פושטי הרגל לנפש, ישראל נמצאת במקום נמוך ביחס לעולם. עם זאת, יעקבי מציינת שהיא מתכוונת להחמיר באכיפה נגד חייבים "המבקשים לנצל לרעה את ההליך".