$
משפט

מתנגדים לפוליטיזציה: הבנים של השופט חאלד כבוב עותרים נגד שרת התרבות

עורכי הדין ווליד ומוחמד כבוב עתרו לבג”ץ בשם התיאטרון הערבי אלמידאן בשל כוונת השרה רגב להפסיק את התמיכה הממשלתית בו

משה גורלי 08:1620.08.17

"שרת התרבות מפעילה לחצים והשפעות פסולות, הכל במטרה להגשים את רצונה באמצעות הפעלת בובה על חוטים. אותה בובה היא משרד התרבות הנתון למרותה", כך טוענים עורכי הדין ווליד ומוחמד כבוב, בניו של שופט המחוזי חאלד כבוב, בעתירה לבג"ץ שהגישו בשם תיאטרון אלמידאן, התיאטרון הערבי בחיפה. העתירה הוגשה בעקבות כוונתה של השרה מירי רגב לסגור את התיאטרון על ידי הפסקת התמיכה הממשלתית בו, לאחר שהגדירה הצגה שלו כ"חתירה תחת מדינת ישראל".

 

מדובר בהצגה “הזמן המקביל”, שעתירה קודמת בעניינה הוגשה לפני כשנתיים בידי עורכות הדין סאוסן זהר ומונא חדאד ממרכז עדאלה, לאחר שרגב הקפיאה את התמיכה הכספית בתיאטרון. ההצגה, שעסקה בחיי אסירים ביטחוניים, אושרה בדרגים המקצועיים, אבל את רגב זה לא שכנע. "זה לא תיאטרון, זה לא אמנות, זה תיאטרון פוליטי חתרני, מדינה שפויה לא מממנת גופים שחותרים תחתיה", אמרה אז לגלי צה"ל וסגרה לתיאטרון את הברז.

 

 

מימין: ווליד ומוחמד כבוב מימין: ווליד ומוחמד כבוב

 

 

העתירה לבג"ץ פתחה אותו אבל מים לא יצאו. במרץ 2016 אמנם נחתם הסכם פשרה, שלפיו יפעל משרד התרבות להשבת התיאטרון לפעילות מלאה, אבל המשרד מצא דרכים יצירתיות לא לשלם לו. לכן הוגשה כעת עתירה של כבוב.

 

32% מתקציב תיאטרון אלמידאן, כמיליון שקל בשנה, מגיעים ממשרד התרבות, 40% מגיעים מעיריית חיפה, ו־28% ממכירת כרטיסים ומהכנסות עצמיות אחרות.

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הבהיר לשרה, כבר בעת העתירה הראשונה, את מגבלות התערבותה: "ביקשנו לשוב ולחדד בפני השרה את חלוקת התפקידים הנכונה בין הדרג הפוליטי לדרג המקצועי. הרציונל העומד בבסיס הפרדה זו הוא הרצון למנוע פוליטיזציה. השיקולים הרלבנטיים לתמיכה בתחום זה הם אמנותיים ומקצועיים, אשר על בחינתם אמונים גורמי המקצוע, ויש לשמור על הפרדה זו".

שרת התרבות מירי רגב. מצאה דרכים לא לשלם שרת התרבות מירי רגב. מצאה דרכים לא לשלם צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

הפשרה היתה אמורה להזרים את תמיכות 2016 ומקדמות על חשבון 2017, אלא שמשרד התרבות, נטען בעתירה, מצא דרכים לא לשלם. העילה שהוצגה היא איחורו של התיאטרון בקבלת האישור לניהול תקין מרשם העמותות. לאחר שמשרדי האוצר והמשפטים אישרו שהאיחור לא נגרם באשמת התיאטרון, וגם לאחר האישור ניתן, המשיך המשרד להערים קשיים. "התנהגות משרד התרבות, המבוססת על רצונה ומדיניותה של שרת התרבות להביא לסגירת התיאטרון, מעידה על חוסר תום לב, אפליה, והפרת הוראות החוק והסכם בין הרשות המינהלית לעותרת", טוענים האחים כבוב.

 

השרה רגב כיכבה גם בעתירה שנדונה בבג"ץ לפני כשבועיים בנושא "תיקוני התמיכה" במוסדות התרבות. מדובר בעתירה שהגישה האגודה לזכויות האזרח נגד הפחתת התמיכה במוסדות תרבות שיסרבו להופיע בפריפריה, כולל ביהודה ושומרון, ומתן בונוס למי שמופיע שם. בג"ץ המליץ לבטל את ההפחתה ולהותיר את הבונוס). המדינה טרם השיבה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x